26 September 2010

~~pecal awin~~

aku ni kan suka jd jawa celup..aku ske tempe,,nasik ambeng..padahal stitik pon darah aku nih xde bau2 jawa sket pon..sbenarnya aku pon xpasti aku bdarah apa..org kata org negori keturunan minang dr sumatera tu..bila pikir pangai geng2 indon skrg nih malu la pulak nak ngaku aku dr susur galur diorang..manjang nak 'sweeping' ajo..hehe..

dah..aku bkn nk cite bab sejarah..

sejak aku tgk si puan loyer ni publish pecal dia tu..aku pon teruja nk mkn pecal..
pikir 40x gak sblm buat tu,,,geng sayur2 jek tuh..msti la aku sorang je yg perabih nanti..rugi2...
bila mr wu ajk soping brg2 dapur kt mydin mall aritu...aku pun amik ksempatan beli brg2 nk wat pecal ni..murah kan..xabis mkn xla rasa sayang sgt nk buang..maklum la...aku nih penyayang org nya...terutama kat makanan nih..muahahah!!!!!


bahan2 pecal aku...


ready nak makan..aku pun xtau camne cara nk hidang benda ni..last2..semua bahan bjemaah bersama dlm kuah kacang tu n....bismillah.....sodappp!!!!

seperti mana tajuk,,terang dan jitu aku ambik dari resepi awin..yg asal bleh tgk sini...ijin kan aku kopipes resepi ko awin..sng ank2 menantu aku nak refer nanti..mana tau,,salah sorang menantu aku anak kamu..erkk???
(ada hati mau besan dgn loyer...ekekekeke)

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

150 gm kacang tanah- sangai, buang kulit dan kisar separa halus (kasar dan halus)
10 tangkai cili kering- kerat, basuh dan toskan.
5 tangkai cili padi akar 7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan -dibakar
2 inci isi cekur- saya x bubuh pun sbb xada stok
1 1/2 sudu besar udang kering- rendam 10 minit, toskan dan sangai
1/2 sudu teh pati asam jawa + dengan 1/2 cawan air
1 sudu teh garam
5 sudu besar gula
1/2 cawan air

Bahan lain:

1 bungkus tempe- hiris nipis, gaul garam dan kunyit (campur sedikit air)- goreng
2 keping tauhu- goreng- hiris kecil
tauge- buang ekor dan dicelur sebentar
3 urat kacang panjang, celur dan kerat 1 inci
1 ikat kangkung - celur
1/2 biji sengkuang- kupas, hiris panjang-panjang
timun -hiris panjang-panjang
jantung pisang, celur
pucuk ubi- celur

**celur dalam periuk berisi air dan 1 sudu besar minyak masak. Sayur nampak cantik dan jantung pisang tak lebam

cara membuat kuah:

1. Goreng cili kering dan cili padi dalam 1/2 cawan minyak masak ,2-3 minit. Angkat dan toskan. Goreng juga bawang merah dan bawang putih hingga bahagian luarnya layu. Angkat dan toskan.

2. Goreng tempe dan tauhu menggunakan kuali yang sama.

3. Masukkan cili kering, cili padi, air asam jawa, ubi cekur, belacan dan udang kering ke dalam pengisar. Kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk. Licinkan baki bahan kisar dalam pengisar dengan 1/2 cawan air lagi. Masukkan ke dalam mangkuk.

**nota hanak2 menantu ku...masak ajo mcm kuah kacang tuh...sonang kojo..mak pon bukan cerewettt sgt!!!...muahaha!!!!
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon