27 November 2010

bingka ubi

hujan2 ni tingat makanan nostalgia dolu2..ubi kayu..time ujan lebat tu mkn ubi kayu rebus,,,kena pulak air kopi,,,,,wallahhhh...sodap gilo!!!!

ptg smlm jiran blkg bg aku ubi kayu...ehemmm,,,konon2 ingin menggondol taraf isteri mithali,,,aku takmo la hidangkan ubi kayu rebus je...maka gigih la aku parut ubi kayu tu nak buat bingka...dgn harapan mr wu n doter akan kagum giler dgn aku..muahahaha!!!!

tp,,,dgn sedihnya,,,'abg xsuka kuih ni,,lg sedap rebus bodo je' aghhhh!!!! meroyan acik dgr..nak keluar muscle aku parut ubi tadi..anak2 pun cuit2 camtu je..
kalo la xkenang kan aku bdiet,,,,mau setengah talam aku tibai...sabar jolah...







BINGKA UBI
(resepi kak hanieliza)

Bahan
1 kg ubi kayu parut
500 ml santan
200 gm gula
1s/k garam
50 gm majerin cair
pewarna kuning

Cara
1. Masukkan semua adunan dalam periuk dan kacau sekejap sehingga nampak naik wap.
2. Masukkan dalam loyang 10 X 10 inci yg telah di sapukan minyak.
3. Bakar api atas bawah pada suhu 200'C selama 1 jam.
4. Pada 30 minit pertama pusingkan kedudukan loyang supaya semua bahagian masak rata.
5. Bila telah masak sejukkan paling kurang 5 jam sebelum dipotong dan hidangkan.
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon