05 August 2011

~~agar-agar lumut~~

kuih berbuka smlm..agar-agar lumut...
sebelum tu,,gud bai scale lama ku..yg ijau kt blkg tu...
scale digital nih aku rembat kat tesco puchong baru nih..lama dah carik,,
ada kat sini tapi mahal la pulak...100 lebih yu...
yang nih tak sampai pun 30inggit..opkos la cap hayam kan...hehee...
tgk je lah sampai bila bertahan....


agar2 lumut nih aku ambik dari lovelykitchen ...tq ya ats resepi...mmg best..

mula2 rebus dulu agar2 tu sampai larut..aku guna agar2 tali tuh...yg serbuk habih la pulak...kemudian......

tadaaa...dah siap..hehe..aku mls da nk ambik gmbr step by step...koser ahh...:)))

jadi la cenggini pas dikeluarkan dr mould tu...

close up sket...

sepinggan ponoh utk disantap...hehe...

ni plak tart telur separa rentung,,,masuk je dlm oven,,,,gasak situ...
aku dok buat keje lain sampai tak igt...dah bunyi alarm oven baru tingat ada tart dlm tuh..
huwaaa...nasib baik tak rentung abih...

ehh..lupa plak..nih resepi agar-agar lumut...

Resepi Agar-agar Lumut
Bahan-bahan
  • 10 g agar-agar tali / serbuk
  • 200g gula (kurangkan kalau x suka manis) ** next kurangkan lg gula,,150g
  • 1100ml air
  • 200ml santan pekat
  • 1 biji telur
  • Sehelai daun pandan / perisa pandan
  • Secubit garam
  • Pewarna hijau
Cara Membuat
  1. Agar-agar tali di rendam sekejap. Perah dan masak dengan air sehingga hancur.
  2. Masukkan gula. Bila semuanya hancur tapiskan.
  3. Kecilkan api. Masukkan daun pandan, pewarna hijau dan perisa pandan.
  4. Kacau telur dengan santan.
  5. Masukkan ke dalam bancuhan agar-agar tadi.
  6. Kacau sehingga mendidih.
  7. Tuang ke dalam acuan.
  8. Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
Note : Kurangkan sukatan air untuk dapatkan agar-agar yang lebih keras.
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon