07 September 2011

rayaberaya...

Assalamualaikummmm...

hari ni cik jie sibuk,,sibuk beraya...
sblm tu sibuk kat dapo,,buat juadah ala kadar..maklom la..kuih raya cik jie di ujung2 balang jek :)
sibuk buat kuih raya org,,kuih sendiri di anaktirikan..hehe...

ku buat mee rebus je,,sbnrnya,,tetamu ku ini tak kompom lg jd ke tak nak dtg umah...
tapi aku mmg nak buat jgk la mee ni,,kalo xjadi dtg pun aku makan je la anak brnk...
last2,,jd la pulak dtg,,yg mana mee rebus ku xsiap pon lg...nasib baik sblm tu dah siap2 potong bahan2 tu...
lantas ku petik dapo gas zanussi sebesar2 alam..sekali pandang dah mcm api serombong gas tempat keje laki ku itu..hehe...
n ku campak semua bagi gelegak 30minit,,,sama mcm masa pjalanan tamu2 ku :))
sori la ye kakti,ya..msk cincai2 je..byk bahan tak ready sbnrnya..
tauhu tak grg lg,tauge xcelur lg..kerang pun sempat bukak 2,3 ekor je...hehe...
asal buleh makan sudah la ye...hahaa...


resepi ambik dari ohmalaysia. tq ats resepinya...

bahan-bahan

500 gm mee kuning
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
6 cawan air
1 sup bunjut
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
3 biji telur
1 paket fish ball (bebola ikan)
1 paket fish cake
Ayam atau daging
2 biji tomato (dihiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
Sayur sawi
Taugeh

Cara-cara

  1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan air, sup bunjut, lada hitam dan ayam/daging. Reneh dengan api yang sederhana.
  3. Masukkan fish ball, fish cake dan lobak merah. Masukkan telur dan biarkan masak tanpa dikacau.
  4. Masukkan sayur sawi dan tomato.
  5. Siap untuk dihidangkan. Mee kuning hanya celur dengan air panas.
  6. Lebih sedap kalau ada sambal kicap, hirisan daun sup, bawang bawang dan limau nipis.

sblm tu sempat jgk buat kek...kek kacang tanah...lama dah nak buat ni,,belen kacang buat biskut makmur tu byk lg...
rasanya...mcm mkn kacang aje kut cuma versi kek...hehe..


resepi dari dayangjack .. tq sis ats resepinya :)
kopipes ye :))

Kek Kacang Tanah

resepi : DayangJack@DapurKu SaYang


bahan-bahan : loyang 22-23 cm
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 5 biji telur Gred B
  • 1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu)
  • 200 g mentega
  • 1 1/4 cawan brown sugar (DJ guna 1 cawan brown sugar + 1/4 castor sugar)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lengserkan loyang kek dengan mentega.
  2. Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED)
  4. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
  5. Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
  6. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER)
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan.
  8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.

selain tu,,dikesempatan ni,,aku ambik kesempatan nak ucap slmt hari raya....
nak raya hari tu,,ramai kwn2 aku xbaca dah ucapan aku..dah balik kg..maklom la..masing2 berinternet di opis...TeeeeTT!!!! hahaha!!!!

**baca seperti korang baca salam perantau kat sokkabar tu...

~~saya sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri pada semua keluarga,,saudara mara,, kawan2....tak kira di mana jua anda berada...mohon maaf ats semua kekhilafan diri ku ini..terkasar bahasa bergurau senda,terlanjur bicara,terlajak taip...jari sepuluh disusun,,maaf ats segalanya...
makan ketupat tu ingat2 la kami di sini ------ Cik Jie,Dublin,Ireland ~~
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon