05 April 2012

Puding Cocktail

Assalamualaikum..

hai zorro zahrah....hihihi...
mood rajin aku dah dtg...nih utk ko..
pi buat cepat :))


~~Puding Cocktail~~

aku ambik resepi nih dari skyblue'skitchen...
yg mana resepi asal dr majalah saji...
gi sini tgk resepi asal...

Puding Cocktail

Resipi dari : Majalah Saji

Bhn A
6 potong swiss roll d belah dua ( yg nie i pakai choc muffins coz swiss roll lupa beli... hehehehhe )
*aku pakai swiss roll

Bhn Lapisan Pertama
1 sudu kecil agar-agar serbuk ( warna putih )
1/2 tin susu cair
1 cwn air
Sedikit pewarna merah

Bhn Lapisan Kedua
1 1/2 sudu kecil agar-agar serbuk ( warna putih )
1/2 tin susu cair
1/2 cwn gula
1 cwn air
Buah
²an cocktail / buah peach

Bhn Lapisan Ketiga
1 tin susu cair
1 1/2 cwn air
1 1/2 tbs tepung kastard
1 cwn air buah
²an cocktail / air buah peach


Cara2..
  1. Susun swiss roll dlm gelas_ketepikan.
  2. Satukan kesemua bhn² lapisan pertama. Masak hingga mendidih.
  3. Tuang d atas swiss roll tadi. Biarkan beku n sejuk.
  4. Satukan pula bhn² lapisan kedua. Masak hingga mendidih n tuangkan d atas lapisan pertama tadi. Masukkn buah cocktail / peach.
  5. Biarkan beku.
  6. Satu kan bhn² lapisan ketiga n masak hingga mendidih n pekat. Tuangkan d atas lapisan kedua tadi. Biarkan ia nya keras n masukkn ke dlm peti ais.
  7. Susun buah cocktail d atas nya semasa menghidang.

**Untuk lapis ke tiga aku tak ikut...tekak aku dah sebati dgn resepi kastad kaknoor..sedap...

Bahan-bahan :

1 sk esen vanila
koktel (disejatkan)
3 cawan susu cair
3 sb gula
1-2 sb susu pekat manis
1 tin buah-buahan
a
2 sb tepung kastard
1 sb mentega - optional

Cara-cara :
Satukan susu cair, gula, susu pekat, esen vanilla, tepung kastard dan mentega di dalam periuk dan masak hingga pekat.
Tuangkan adunan kastard tadi ke dalam bekas yg bersesuaian.
**tuang atas lapisan ke dua tadi...






selamat mencuba...rajin ko eh test resepi aku...
jgn ko demok cam aku sudah..hahaha.....
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon