31 July 2011

sambal belimbing syiokk!!!

resepi kurun bila tah...resepi simple tapi mjilat jari :))
resepi asal sambal belimbing...jenuh ku tawaf satu dungun nak carik belimbing buluh masa tuh..
xde la pulak,,last2 tukar aje kat mangga muda..atau org sini panggil 'pelam'...dr mempelam dipendekkan..Mr wu ckp org tganu tak suka sebut pkataan panjang2...hehee...iye ke..??


resepi ambik kat sini...tq tuan resepi..

SAMBAL BELIMBING
Bahan2
Segenggam ikan bilis*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
10 biji lada cili (ikut pedas)*
sedikit belacan*
6- 7 biji belimbing*- belah 2
Air secukupnya
Garam dan gula
Minyak untuk menumis

Cara2
1. Tumbuk bahan-bahan* sehingga hancur .. guna lesung batu yer..
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan* hingga sedikit garing
3. Masukkan air lebihkurang 1/2 cawan.. lebih pun tak apa..gaul rata
4. Masukkan belimbing , perlahankan api.. masaklah sehingga belimbing lembut
5. Boleh tambah air untuk melembutkan belimbing.. bila dah lembut tekanlah dengan sudip/senduk.. gaul rata..
6. Perasakan garam dan gula.. masakkan sehingga sambal kering sedikit.

 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon