20 May 2011

kerabu la pulak....

alkisah...sesejak aku mendayet konon2 nya...selalu lah carik resepi yg xde guna santan..
selain rebus2,sup2...ni lah satu pebretnya...

kerabu,,sedap jugak..krup krap2 je makan...
baru2 ni buat kerabu tauge...

~kerabu tauge~

nampak tak cili padi tertonggek ats tu...tu hiasan jek...
pastu aku simpan balik,,nak masak yg akn dtg :))
sesejak kawen dgn org ganu ni..duk plak kat ganu....tak tahan dah nk makan pedas2 ni...
miahaha!!! ngada2 btl kan..melanggar tatasusila warga negori yu!!!!

resepi ambik dari sherry_mz@myresepi...tq sherry..sedap..
Bahan-bahan ( 4 orang )

Sebungkus taugeh (dlm 50sen kalau kat msia)
3 ulas bawang merah (dihiris)
7 biji cili padi (dihiris) (aku buh 3bijik je..)
Seinci belacan (dibakar)
Sedikit udang kering (rendam dulu)
1 sudu teh lada hitam biji
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa

cara-cara

  1. Taugeh/pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak.
  2. Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
  3. Hiris halus bawang merah & cili padi.
  4. Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
  5. Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh/pucuk paku. Gaul rata.
  6. Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
  7. Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.

#aku suka kalo buh perut sket...
#bab dayet tak payah tanya la..bersepai dah..ekekeke...

 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon