15 January 2015

Light blueberry cheesecake

Cubaan pertama buat kek ni,, tidak menghampakan..semua suka... ikut resepi asal xde pun buh base tu,,,tp aku terajin sket,,hehe... sebenarnya aku buat ni masa besday somi yg lalu,,buh base nmpk mcm kek kat kedai kut..hihi.. cuma xpuas hati dgn coraknya..xbrp mjadi..next time mungkin kena letak adunan dr tepi loyang kut.. aku trs ltk kat tgh loyang,,lari pulak blueberry circle tu ke tepi..

 kek yg sedap ni hasil skodeng aku kat blog hasue..blog ni mmg byk resepi ciskek yg mjejes2 air liur bila tgk tau..tq to hasue sudi bkongsi resepi..

 LIGHT BLUEBERRY CHEESE CAKE
Olahan dari resepi Onigiri@Ros dari website jepun..
Oleh:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

 Bahan2:
 300ml susu segar
 6 keping keju kraft / 150g cream cheese
 3 biji telur gred A
 90g gula halus
 110g tepung gandum
 1 sudu kecil esen vanilla
 110g mentega/marjerin
 Blueberry filling secukupnya

 Cara2:
 Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.

 Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.

 Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan) Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)

 Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.

 Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan

Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.

 Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)

selamat mencuba yaaaaa...berbaloi.
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon