13 February 2012

kuih kaswi

Assalamualaikum...

kuih minum petang ni..merangkap sarap pg esok...hehe...
kuih antik yg aku suka,,kalo kenduri kat kg aku..mesti ada kuih nih...
tapi kadang2 tu xbape jadi la..ada yg keras sket,,ada yg rasa kapur lebih sket...yelah,,,citarasa mokcik2 kg aku..org dah bwk untung kan :))



resepi dari chef popular..tapi ku skodeng dr rumah akkmuffinlover....

KUEH KASWI GANDUM

Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
*saya tambah beberapa helai daun pandan : (aku pon)

Masakkan semua dan sejukkan

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam

Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.







wahh..byk plak gambo kuih kaswi aku nih...tadi kan aku gi beli kelapa parut..tkojut mak kau....sebijik kelapa tu rm 2.80...mak aihhh...biasanya 2 iggit je..aghhh...dunia kapitalis semakin kojam...ish..ish..uwan aku jual kat kg singgit je lg sebijik..tu pun besar gile kelapanya..

geram benar aku..abih ku tenyeh2 kan kuih dgn kelapa tu..rugi kalo tinggal satu helai pun kelapa tuh....dan,,,gambar byk2 ni pun aku nak suh korang pandang kelapa tu...brg mahal tuh..hahaha...
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon