17 May 2011

blueberry mafin...

sunyi sepi...anakanda2 dah tido...aman kejap :))
mr wu keje,,public holiday ke,,hari raya ke,,sultan mangkat ke,,keje..keje..keje..
nak2 2 bulan nih..april-mei,bulan shut down...aku taktau dah jadual keje dia...tah ke mana 4hari keje 4hari offday tu...coverage memanjang...

kadang2 bengkak gak hati nih..sabo je lah..tak lama lg nak abis dah shut down..
25 nih tak silap...harap2 semua akn kembali normal smula...
boleh la 'keluar' kjp dari negeri tganu nih,,2 bulan dah terperuk..hehe..
*kua tganu je bang,,bukan kua melesia ponnnn.....:))

dah bosan bfesbuk bgosip bagai,,cite korea pun dah layan sampai pening2...
asah bakat kat dapo la pulak...layan hobi ku memasak...
cer cakap hobi apa yg paling best selain memasak..tade kan...selain kepuasan,,dapat jugak kekenyangan..nak lagi best pas kenyang dpt plak membongkang..ohh...

pagi tadi test resepi blueberry mafin..penah dah buat sblm nih tapi versi lain..
yang ni diambik dr blog izahmuffinlover....mmg gile ah tgk mafin kat blog nih...semua nmpk best2!!!

Blueberry Muffin

Bahan-bahannya:

125 gm butter (suhu bilik)
150 gm gula castor
2 biji telur
250 gm tepung kek / tepung gandum (saya guna tepung gandum)
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
70 gm susu segar UHT
inti blueberry secukupnya (dalam 1/2 cawan)
1 sudu teh essence vanilla

Cara-caranya
Panaskan oven pada suhu 180 C.
Pukul mentega dengan gula sehinnga putih dan ringan.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
Masukkan essence vanilla dan pukul rata.
Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder dan garam berselang seli dengan susu segar ke dalam adunan butter.
Sudukan separuh adunan ke dalam muffin cup dan letakkan inti blueberry dan sudukan lagi adunan menutup inti.
Bakar adunan selama 18-20 minit.

err..inti blueberry aku dah abess...ganti dgn kiwi filling....

 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon