05 November 2011

carrot cake

assalamualaikummmmm...

selamat hari raya qurban pada semua..mesti sibuk ye..lagi2 yang balik kampung tu...
w'pun raya haji...tetap jugak masak2..kemas2..gossip2...hehe..dah ramai2 tu kan...
kalo kat kg aku tu masak lemang n rendang mmg wajib la...mantai pun ada..
kuih raya w'pun tak semeriah raya puasa tetap ada satu,dua jenis...
biasanya mak aku beli je..kuih bangkit,maruku,,kepek2....

aku raya kat umah sendiri aje..tak balik kg pun...sebab mggu depan aku nak balik kg..my BFF kawen..n minggu depannya pulak...adik aku plak kawen...terus aje la duk kt kg...cuti panjang gitu..hehe..ops!!! ni rncgan aku syok sendiri aje la..kalo laki aku reject,,muka sardin la aku minggu depan :))

ni kek carrot 2 hari lepas...aku suka tapi ahli rumah aku tak suka...
tak sudah sudah..syukurrr...hihihi...



pernah dah buat carrot cake tapi kali nih test resepi lain pulak...
Resepi ku angkut dari blog kzaiteratakimpian...sy kopipes resepinya yah!

~~Carrot Cake~~

Bahan-bahan
  • 3 cawan lobak merah -di parut
  • 4 biji telur
  • 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai- sy letak 3/4 cwn minyak jagung
  • 2 cawan gula- hana kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp!- sy letak 3/4 cwn brown sugar,1 cwn gula castor dan 1 sudu madu
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan golden raisin
  • 1 cawan walnut- roast & crush- x letak
  • 1 sudu teh garam halus
  • 2 sudu teh soda bikarbonat- letak 1 sudu teh
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis - x letak
  • Topping/Glazing
  • 1 1/4 cawan gula icing
  • 3 oz creamcheese ( maaf ya, nnti i convert into gm)
  • 1 sudu makan corn syrup ( boleh diganti ngan golden syrup)
  • 1 sudu teh vanilla extract
Cara-cara
  1. Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
  2. Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
  3. Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
  4. Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
  5. Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
  6. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
  7. Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
  8. Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
  9. Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.

yang topping tu aku tak buat..aku buat ikut resepi knorsecubitgaram...

CREAMCHEESE FROSTING

resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
125gm creamcheese
60gm butter
60gm gula icing ~ ayak

Cara:
Pukul cheese dgn butter hingga kembang.
Masukkan gula icing sedikit demi sedikit dan pukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.

#ni utk spread atas kek tp kalau nak deco/bentukkan apa2 boleh tambah gula icing supaya lebih kental



ujan-ujan dapat makan macam nih...adoi aiii...nikmatnya....

anak2 aku sibuk je tanya kek apa tu...letih aku nak jawab..agaknya diorang tak ingat kut perkataan carrot tu..
last2...aku buat camni..haa...dah tbongkang ats kek tu sah2 la kannnn :))
aku cakap..ingatkan benda ni aje...
dah,,takde tanya2 dah pastu..haha....


 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon