11 January 2010

resopi..

Entri ni khas buat kawan aku..sharifah hafilah syed maamor al jufry...cian ko eh..lama na mnnti resepi ye..maklum la..aku mengalami gangguan mental baru2 ni..so far..ok la sket nak dibandingkan dgn mula2 hari tu...aku takmau ketenteraman dan kegembiraan hidup aku terganggu dgn hal2 cenggitu...life must go on kan..
ok..ni la resepi yang ko mintak tu..oleh sebab kita satu 'state'..aku rasa lg elok kalo kita guna bahasa ibunda kita ye..sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi..lagi mesra dan jelas gitu..hehee...


Cream puff

Bahan-bahan;

1.100ml air. *dn guno botol susu anak jo..ko leh la tgk kat blender yo..tapi ko jgn la polik lak kalo kat blender ko xdo tulih sukat2 tu..tu tando eh blender ko cap ayam jo.....gelakgulinggelakgulinggelakguling...(dn pun..:sweaty:).

2.45g butter-suhu bilik *mejerin pun buleh...

3.60g tepung gandum- diayak

4.2 biji telur


Cara-cara

1.Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung.

2.Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih bercampur.*xyah sampai kombang doh..pukul dalam bokeh lain tau..jgn ko pi pukul dlm topung tadi pulak...

3.Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api..Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.

4.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.*agak2 dah nmpk mcm doh la..dah bosih piuk tu sobab topung tu dah bgumpal...

5.Masukkan telur, kacau cepat-cepat*yang ni ponting..kacau selaju mano yang ko mampu la..elok eh guno pemukul telo tu...jgn la over pulak sampai merocik2 ko muko yo..hehe...jgn bg telo tu masak..takut kono ubah namo resopi nnti..haha...

6.Masukkan adunan ke dalam piping bag..*kalo xdo..buh ajo dlm pastik..gunting hujung eh sket..paip kan la ateh dulang tadi...kalo la pastik pun xdo..copot dgn sudu ajo la..cam buek cokodok tu..tapi gupo puff ko hazab la sket...hahahaa!!!!...

7.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan..**yang ni pandai2 la ejas yo obon ko..kalo kocik..buh dlm 150c ajo..nampak dh gold tu masak la tu...wajib spray tu nk bg puff tu naik cantik kombang eh..kalo xdo spray..ronjis ajo dgn tgn ko tu...banjir sket pun xpo...

8.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim..dun wori..puff ni dlm eh mmg berongga2 gitu..cam tau2 ajo kito nak bubuh krim dlm eh...potong la dgn pisau nk buh krim tu...nak kuyak an dgn tgn pun buleh..sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi...


Custard cream

Bahan-bahan

  • 1 sudu besar tepung
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 4 sudu besar gula
  • 200cc(1 cup) susu segar
  • 1 biji telur (L size)
  • 1 sudu besar mentega*mejerin pun buleh....

Cara-cara

ko kacau sumo ni dlm piuk...jgn sampai berbintil..dah sebati..masak an ateh dapur..guno api kocik skali...kacau sampai pokat...jgn bonti kacau,,nanti hangus...mmg teraso layuh eh tgn maso buek ni nnti...:sweaty::sweaty:....

dah masak..buh la dlm puff ko tadi...dah..pi buek copek...
kalo tak jadi..cubo lg yo...cubo la 2,3kali..mesti jadi punyo...
kalo tak jadi jgk lagi...balik kojo tu..ko boli ajo la topi2 jln tu..muahaahaa!!!....
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon