05 June 2011

kek profile tinggi...

~~red velvet cake~~

sekian lama memeram bahan2 kek nih,akhirnya..pada suatu hari baru lah aku mdapat 'seru' nak buatnya...
kejadian berlaku sari sblm aku bertapa kat spital hari tu...manalah aku tau nak gi spital kan..
sedap je aku membaking kat umah,,,tapi yg tak sedapnya tak sempat nak makan!!!
bertapa la kek aku ni dlm peti es barang 5,6 malam...cian ko kek..hehe...

red velvet cake...ku namakan kek berprofile tinngi sbb agak rumit sket nak buatnya..
maklum la..sblm2 ni aku suka try resepi yg sng2 aje..kali ni agk mcabar sket..
stat dari mula sudah berdoa moga kek ni menjadi...sblm2 ni nak bakar br bdoa..kikikii!!!!

bersepah di blog2 otai nun..cukup seksi, cukup mgiurkan,cukup menggoda,,cukup menjahanamkan..huhu..


cam biasa aku ambik resepi dari k.hanamemories...halalan toyyiban saya kopipes ya :)

RESEPI RED VELVET CAKE
source : joy of baking
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan Kek
  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 160g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm (aku buh 2sm)
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting
  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone - hana ganti cream cheese
  • 115g @ 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut

Cara-cara
  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
  • Potong dan hidangkan.

aku taktau apa rasa sebenar kek ni..moist,,ada masam2 sket..sedap la jugak..
nanti kalo aku tjumpa kt mana2 aku nak rembat seketul..
nak buat perbandingan rasa :)

kalo kek beli lg sedap,,aku akn cuba buat lg kek ni ikut resepi lain pulak...
kalo kek aku lg sedap,,alamat ni kali pertama dan terakhir la aku buat...
sbb pada ku,,,,kek ini tidak mcapai taraf menjilat pinggan!!!
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon