11 July 2011

kek marble

taraaa...
habuan untuk lelemak semalam...tingin plak nak makan kek marble...
kek yg selama nih ku pandang sblh mata jek..hehee...
err..kemain sedap pulak smlm..lama tak mkn kut...

ekceli aku pose smlm..ye la..pektis2 la kan..xlama lg pose dah..
kang tak terkejut la sistem saraf tu kan...
tu pun lembek smcm je smlm,,dah mcm bdk br bljr pose..
otak plak memancarkan berbagai2 frekuansi bab makanan...
mcm2 yg aku nak makan..belek2,,,kek marble yg terpilih...


resepi ambik dari denuanza.blogspot...tgk sini resepi asal...
tq tuan resepi...terbaekkkk!!!!!
ohh...sy ada derhaka sket2 resepi..nak sesuaikan dgn bahan yg ada :))

kek marble

bahan:

250 g mentega + 2 sudu besar marjerin
**guna planta je 250g
180 gram gula pasir- kisar halus
250 g tepung gandum
5 biji telur ** guna 4bijik je telur A
3 sudu besar susu cair **cairkan susu pekat sesudu+5 sdm air
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila

(ayak tepung + baking powder sebanyak 3 kali)

cara:

1. pukul mentega + marjerin + gula sampai kembang- memutih
2. perlahan kan mixer- masukkan telur sebiji2 sampai habis
3. masukkan esen vanila
4. masukkan tepung dan susu cair sedikit2 sampai abis- mixer on low speed
5. pastu bahagi 3 bhgn- 2 bhgn letak pewarna yg disukai, 1 bhgn biarkan warna asal
6. lapiskan kedalam loyang berselang seli warna sampai abis
7. bakar selama 45 mnt- 1 jam


*** aku tipu je,,bkn pose pektis pun...pose ganti..hahaa...
abis dah..lega :))

Ta-koh Sa-ku

pada suatu hari...

"taraaa...abg meh tgk nih...ai buat dessert obersea mari..ta-koh sa- ku...siam mari..."

bini mereport dgn harapan dipandang hebat di mata suami disamping mendapat pujian 18x!!!

sekali si laki balas,,,,

"ala,,biasa la kuih ni kat sini..org tganu panggil.... bronok"

cesss,,cesss,,cesss.......



PUDING SAGU DGN PATI SANTAN
resipi asal : Buku Masakan Thai
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1/2 cawan sagu
1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung ~ k.nor guna tepung jagung
3 cawan air
1/4 cawan air pandan pekat atau esen vanila ~ k.nor ganti dgn 1 sudu teh pandan paste
1 1/2 cawan gula pasir ~ k.nor guna 9 sudu besar gula (2/3 cawan)

Cara:
Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan
Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk
Kacau atas api sederhana sehingga masak
Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih
Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan

Bahan utk Pati Santan
2 cawan santan ~ k.nor guna 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar gula pasir (K.Nor tambah td 1 sudu besar lg)
1/2 sudu teh garam

Cara:
Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat
Sudukan keatas Puding Sagu
Sejukkan dulu baru la dihidangkan...

ni kakak punya...

ni zahra punya...
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon