25 October 2011

kuih seri muka

akhirnya...mari jugak mood aku buat kuih nih,,,stlh lama terperam beras pulut...
last aku buat kuih ni ms bgelar ank dara dulu...pertama dan terakhir gitu...
pasal,,,,kuih ku tak mjadi..lama kan aku insaf..hihihi...

tgk geng2 buat baru2 nih,,apalagi.. dengki jeles ko...
resepi dari besan ku>> kok jadi ler :))
brp byk tah bakal besan ku,,,ank 2 je...harusssss menambah nih..hehe...
aku panggil kuih seri muka,,,ada gak dgr org panggil kuih talam..
tapi mr wu panggil tok aji serban,,se tau aku tok aji serban tu warna perang ats tuh bukan hijau..hantam la kannn :))



BAHAN A: BAHAGIAN BAWAH

1/2 kg beras pulut
1 cawan santan pekat, 2-3 cawan santan cair
1 sudu garam (larutkan dalam santan cair tadi... ni petua untuk melemakkan pulut)
(pulut tu rendam semalaman @ 5-6 jam, pastu kukus bersama santan)

BAHAN B: BAHAGIAN ATAS

5 biji telur gred A
5 sb gula pasir
sedikit esen vanila (tak ada pun tak apa, sekadar nak kurangkan bau telur)
5-6 helai daun pandan
3 sudu tepung beras
1 cawan air (untuk blander semua bahan)
1/2 cawan santan pekat
Secubit Garam

Cara-cara

Basuh beras dan rendam semalaman, kalau dh xmenyempat, rendam sekejap pon ok. Toskan beras.

Masukkan beras tadi ke dalam loyang dan masukkan santan cair yang telah dicampur dengan garam hingga menutupi keseluruhan beras (pastikan santan di atas permukaan beras tu ngam2 jer... jgn letak santan banyak sangat tau)

Kukus beras seperti biasa.

Sementara menunggu beras pulut, terus blend bahan bahagian B.

Periksa beras pulut, jika dah masak masukkan santan pekat dan gaul rata. Bila dah masak, padat2kan pulut dgn blakang cawan@ gelas.

Curahkan Adunan B atas adunan pulut di dalam periuk pengukus.

Kukus adunan hingga masak sepenuhnya... anggaran masa dalam 30minit.. kalau tak pasti, cucuk adunan kuih dengan garfu hingga ke dasar pulut, jika garfu yang ditarik tu licin jer tanpa melekat apa-apa maknanya... MASAK!!!
Pastikan kuih betul2 sejuk sebelum di potong...

***aku buat 1/2 je dari adunan di atas....
***nak senang keluarkan kuih,,alas loyang dgn aluminium foil tu...
***nak senang potong kuih lapik dgn plastik pisau tuh...



##saje nak buh gambar...cuaca yang terang,,,pantai yg cantik....pantai dungun hari nih :))








 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon