08 June 2011

mee tersejat!!

hari2 hadap nasik boring jugak ye..org yg tukang makan tak boring,,aku yg masak nih boring..
pasai apa...pasal aku tak makan nasik...
dah terbiasa tak makan nasik sejak2 mendayet dooooolu2.....hehe...
selain itu,,semua aku sebat hokey :))

kemarin aku masak yee mee sizzling...ku sizzling kan dlm koli je..hehe..
rupa mmg out...
mee aku terkapar-kapar je pasal kuahnya kering..abih disejat..
ohh...rasa ttp ada...mujur..
pestaim buat nih,,pas masuk mee tu aku sempat lg duk berkomen2 an difesbuk..
kejap je tinggal tgk camni dah..
ciss...durjana ko fesbuk!

~yee mee sizzling xde rupa~

tima kasih tuan resepi...
aku ambik dr knorsecubitgaram...
cuba la wehh..mmg mables!!

SIZZLING YEE MEE by Lilydvalley MyR

bahan:
2-3 sanggul (gulung) yee mee ~ k.nor guna mee segera cintan
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
1 sudu besar cili mesin ~ yg ni K.Nor sj tambah, biasa la anak tekak melayu :)
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis

Cara2:
Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
Masukkan 2 cawan air.
Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

mr wu tanya..napa pelik bebeno rupa mee sizzling aku nih...
"cuba abg belikan plate nya mcm kat kedai kita makan tu..sebijik ler jadinya..."

kenyang melantak mee,,,sambung dgn bubur pulut itam plak...
penuhkan segenap ruang2 yg tinggal dlm perut tu..
biar ia mampat dan padu..hahaha....

pulut itam ; rm4.20
cukup la 4brnk mcekik..
termasuk jiran kiri kanan..<<aku tak bagi ponnn..hehe


dah siap...
rendam pulut dulu brg 3,4 jam..
rebus dgn santan cair dulu..
dah kembang buh gula..aku buh gula melaka sket...
buh daun pandan..
nak makan baru tuang santan pekat...
kemanisan ikut ank tekak masing2...heheee...


makan sejuk2..best gile!
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon