01 September 2010

^^21 Ramadhan^^

taraaa...my first kukis...elmen landen..malam smlm buat..pukul 3setengah pagi baru tido...ambik ko!!!
nasib baik 'cuti' lg...pukul 10 aku jaga..anak2 pepandai la bawak diri ye..sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi
ok..nak share resepi..ramai yg bminat nmpaknya...harap2 korang buat ye..senang aje....resepi asal kat sini ye...

ok,,ida & filah..jom mengkukis now...

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional) *aku letak..bg rasa elmen tu lagi..heheee...
  • 200 gm tepung jagung
  • 300 gm tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras
  • 1 tsp baking powder
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat masakan

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  3. Masukkan serbuk badam, kacau
  4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.

badam cincang tu bakar dlm oven je..kalo ikut oven aku yg comel nih..cukup dgn suhu 160,,bakar la agak2 6,7 minit...sambil2 tu bukak kacau2 sket..bia sekata msk gitu..tgk la..nmpk perang sket..msk la tu..jgn plak pas bubuh tu,ko tunggu sharp 6 minit..sempat pulak ko layan fesbuk bagai..alamat rentung la elmen ko nanti...sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi
sama jugak dgn kacang badam yg bubuh dlm biskut tu...buh je dlm oven..sonang kojo kan..hahaa...

ni dah siap bakar....

coklat masakan tu carik yxde brand punya..double boil ok..tgk la yg buat mula2 tu..kalo kurang kilat atau pekat sgt cklt tu..buh la shortening sket..pastu celup la bskt tadi...tang ni la leceh sket..guna alat yg sesuai nk tranfer bskt tu dalam paper cup tu..garfu ke,sepit kuih ke..sepit janggut asben korang ke..muahaha!!!!
cara aku; aku susun siap2 dlm bekas tu n curah cklt..piping kan guna plastik yg org buat utk deko kek tu..plastik ada jual kt kedai bakeri ok..

opkos cara ni amat praktikal..xcomot n bskt korang nmpk cantik,,,,tapi bila dimakan,bskt korang umpama cantik di luar,,,,togel didalam..hahahaa...kt bwh tu xkena la cklt tu ye...kalo org tanya..jwb je biskut bajet,,coklat mahal....*aku buat 2 adunan..lg la nk kaver kos...
sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi





dah..gi buat cepat..pastu kasi report kat sini..nnti aku nilaikan brp bintang nak bagi....jelirjelir
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon