03 August 2011

menu smlm..

menu ke 2 ramadhan...sambal petai...gara2 terliur dgn menu seorg kawan..hehe...
skrg nih pagi2 lg dah riuh kat fb duk tanya menu berbuka masing2...ok jugak kan...ada jgk idea nk msk apa...
buntu otak pikir nk masak apa,,padahal tiap2 hari je masak...bulan pose ala2 blurrr la pulak...cesss...

tapi kan,,tadi ada sorang 'kakak' nih cakap,,,asik tanya resepi je...cer ubah sket pertanyaan tu..brp juzuk dah baca quran,,erkkkk..???
tak termasuk brp buat tarawih,,solat malam pulak camne...
agak sinis tapi ada betul nya...
jadi aku nak tanya...brp juzuk dah korang baca quran skrg? heheee....
aku....sbnrnya aku baru je pose hari nih..jadi mlm nih setat al-fatihah la yer..kikikii!!!!!!!

dah..nih aku tepek resepi sambal...w'pon org lain pejam mata leh buat,,aku nk jgk tgk resepi tuh...
takut sesat ditengah jalan :))


resepi dari blog tiffinbiru.com...gi sana tgk resepi asal...
resepi asal guna udang tapi ku tukarkan kpd ikan bilis...udang xde stok..lg pun udang jrg melompat umah aku nih..gatal idung yuu....

BAHAN-BAHANNYA :-)
20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
**aku buh segenggam ikan bilis..kopek dulu n rendam kejap...
(jgn ckp kopek sembarangan di tganu,,anda dikira mencarut!!)
4 papan petai, ambil isinya.
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kisar hingga garing, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan petai dan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
  2. Tambah udang dan bawang hiris, masak hingga udang masak dan bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai...

n ku buat nih sbagai pcuci mulut...dah pedas makan sambal tadi kan :))
pisang bakar bercheese...resepi dari indon katanya...tapi aku lupa la ambik dr mana...
skali baca trs melekap dlm otak kekdahnya...hehe...

senang aje..pisang tu belah tgh,,sapu krimer mns dlm tu..pastu bkr dlm oven barang 2,3 minit...
pastu curah sos coklat tu,,,n tabur cheese..
pastu ikut suka la nak tambah semak2 ats tuh...hehe...
slmt makan!!
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon