19 July 2010

trifle tak semenggah

salam semua....
semalam aku buat trifle....tgk gambar dulu yukkk...





first time buat..wahhh,,,sedappppppp sangat...(manjang je ko sedap jie!)
ops!!!! jgn la kagum kat aku yer,,gambar atas tu aku gugel jek..haha..aku punya camni...sogan nk tunjuk tapi bleh la..taraaaa....




^^trifle edisi tak semenggah^^

biar la rupa ku buruk asal budibahasa ku mantoppp!!!!...kata trifle ni bila aku mengutuk rupa parasnya....sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi...rupa dalam xyah tgk la ye..very the hazab!!!!hahaaa...pertama kali buat aku tak boleh nak agak lg sukatannya..layer pun tah ape2..huduhh..urmmm..mangkuk aku kecik kut,,kena pakai mangkuk tinggi kalo nk buat pasni..resepi aku ambik kat forum mana tah..tgk mcm sng je,,aku pon salin la..pas abih salin baru aku teringat...pasal la aku tak copy n save dlm pc je..kemain rajin menyalin..????
tensiontensiontension

resepi **bulan pose ni leh buat..**

bahan2
swiss roll,1 tin fruit cocktail ,1 tin susu cair + 1tin air +7sudu makan gula,4 sudu besar tepung kastard,crystal jeli,yogurt/whipping cream

cara2

1.potong swiss roll.susun dlm acuan.tuang air fruit cocktail sampai lembap.
2.1 tin susu cair+1tin air+7sudu makan gula masak ats api.sambil tu bancuh tepung kastard dgn 1/2 gelas air.bila susu mdidih,masuk tepung kastard.kacau sampai likat.tuang atas susunan swiss roll tadi.
3.pehtu bubuh buah2 ats layer no 2 tu..
4.masak jeli.ikut jer cara kt blkg kotak tu..dah suam sket bubuh ats layer no 3 tu..atas buah2 tadi.buh dlm peti
5.bila jeli dah beku,buh yogurt/krim ats jeli tuh..buh la ikut suka ati ats yogurt tu..stoberi ke,,kiwi ke..kacang2 ke...
siap....
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon