11 July 2011

Ta-koh Sa-ku

pada suatu hari...

"taraaa...abg meh tgk nih...ai buat dessert obersea mari..ta-koh sa- ku...siam mari..."

bini mereport dgn harapan dipandang hebat di mata suami disamping mendapat pujian 18x!!!

sekali si laki balas,,,,

"ala,,biasa la kuih ni kat sini..org tganu panggil.... bronok"

cesss,,cesss,,cesss.......



PUDING SAGU DGN PATI SANTAN
resipi asal : Buku Masakan Thai
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1/2 cawan sagu
1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung ~ k.nor guna tepung jagung
3 cawan air
1/4 cawan air pandan pekat atau esen vanila ~ k.nor ganti dgn 1 sudu teh pandan paste
1 1/2 cawan gula pasir ~ k.nor guna 9 sudu besar gula (2/3 cawan)

Cara:
Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan
Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk
Kacau atas api sederhana sehingga masak
Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih
Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan

Bahan utk Pati Santan
2 cawan santan ~ k.nor guna 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar gula pasir (K.Nor tambah td 1 sudu besar lg)
1/2 sudu teh garam

Cara:
Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat
Sudukan keatas Puding Sagu
Sejukkan dulu baru la dihidangkan...

ni kakak punya...

ni zahra punya...
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon