20 June 2011

mee kebanjiran..puding kastard

menu sblm balik kampung hari tuh..tak sempat masuk blog...
kan sblm ni aku ada masak mee sizzling terkapar-kapar dlm pinggan tuh,,,pastu aku tingin plak nak mkn mee yg bkuah...
dah puas mgodek dapo2 otai ku itu,,,bkenan dgn resepi ni...iaitu.........mee goreng basah..hehe...
mungkin senang bg org lain tapi aku ttp jgk nak tgk resepi kalo buat nih...takut salah jalan..:))



resepi dari kaknorsecubitgaram...tima kasih ats resepi ni...
wahh..enak2 :))
mr wu tetap jgk nak mkn dgn keropok w'pon bkuah camni..
mee grg+keropok goreng + org tganu = sinonim (hahaha..ni mr wu yg ckp ye..)

Mee Goreng Basah
1 paket mee kuning
isi ayam ~ tepulang la na
k letak banyak mana
udang ~ "
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1in halia ~ dicinc
ang
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar serbuk lada hitam ~ kurangkan kalau tak mau pedas
2 sudu besar sos cili/tomato
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pek
at
2 biji telur
daun sawi/sawi manis (pak choy ke nama, lupa) ~ nak letak kobis pun tak per
carrot
cendawan tiram ~ optional
garam dan gula secukup rasa
air panas mendidih
minyak
daun saderi
limau kasturi/limau nipis

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan serbuk lada hitam. Masak hingga garing dan masukkan isi ayam.
Masukkan sos cili/sos tomato, sos tiram dan kicap pekat. Kacau.
Masukkan udang
dan air panas didih, ikut banyak mana kita nak kuah tu.
Bila kuah mendidih, masukkan garam dan gula, carrot, sawi dan cendawan serta masukkan telur.
Masukkan mee dan biarkan mendidih kejap baru la dipadamkan api dan kena segera hidangkan dlm pinggan. Tabur daun saderi dan perahkan limau kasturi/nipis ma
sa nak makan.
Jgn biarkan mee dlm kuali, nanti kuah akan kering.

# nak letak serbuk pati ayam pun boleh, terpulang..
# nak letak bahan2 lain spt fishball ke, tomato buah ke, taugeh ke, boleh aje, terpulang pd cita rasa masing2..

next...pencuci mulut plak...aku buat puding kastard...
resepi dari dapo izzahmuffinlover....sy kopipes resepi ya..tq.
rasa puding ni biasa2 aje..tapi bila mkn dgn sos coklat tu...abih jugak segelas besar ni aku sebat..haha....

PUDING KASTARD
by: izahdaut

400ml air
200ml susu segar
50 gm tepung kastard
100 gm gula
1 sudu besar agar2 serbuk

Masak agar2 serbuk bersama air sehingga agar2 hancur.
Bancuhkan susu segar bersama tepung kastard dan gula.
Masukkan bancuhan kastard ke dalam agar2 yang telah hancur tadi.
Kacau hingga pekat dan mendidih.
Angkat dan hidangkan sejuk.
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon