30 October 2010

tip berguna

aku tau msti yg ramai menepek dpn tb skrg nih..tgk bola final piala malaysia...
kelantan vs negori ku tcinta....

tapi aku slaku warga n9,,,ampun kan aku,,aku takmau tgk pun diorang blawan...
pasal,,aku tak minat bola..hehe...
tp xde la pulak aku mgharapkan n9 kalah,,warga derhaka plak nanti :))
kalo menang alhamdulillah...kalo kalah pon takpe...bg peluang kat klate pulak...
kita kan 1 malaysia...hehee...

ohh..ada kwn yg btanyakan,,napa kek dia merekah..naik tak sekata...aku nk jwb lebih2 pon tak berani..pasal kdg2 kek aku pun cenggitu juga...hiihihi...
harus la tak masuk blog kan yg rupa out tuh..malu la akak..:)))
and aku harap artikel bwh ni dpt mbantu mengimprovekan skill mbaking kita ye..harus jgn putus asa...:)))

tip untuk mereka yang suka membuat kek
Oleh: Noor Joha Ahmad
majalah saji 2005


Apa anda perlu lakukan jika kek tidak naik sekata:
1. Tepung yang dibancuh tidak sekata dengan bahan lain
2. Suhu dlm ketuhar juga tidak panas sekata memnjadikan kek tidak dibakar secara menyeluruh
3. Suhu ketuhar mungkin terlalu panas
4. Bancuhan melebihi tahap yang seharusnya tidak boleh melebihi setengah daripada ukuran loyang pembakar
5. Pastikan bekas loyang pembakar anda sesuai dengan isi bancuhan

Mengapa kek menjadi bantat dan tidak ringan:
6. Telur yang digunakan mungkin terlalu kecil.
7. Kandungan udara tidak mencukupi sewaktu telur dan gula dipukul
8. Sewaktu memukul tepung, kadar kelajuan tidak boleh terlalu laju.
9. Mentega yang dicampurkan dalam adunan tidak boleh terlalu panas, kerana bebuih adunan akan rosak.
10. Suhu ketuhar pula tidak boleh terlalu rendah.

Mengapa permukaan atas kek tidak naik dan jatuh pada bahagian tengah:
11. Suhu ketuhar terlalu tinggi
12. kek tidak dibakar pada tempoh yang seharusnya
13. Penutup ketuhar yang selalu ditutup buka.

Jika bancuhan mentega tidak sebati dan bergentel:
14. Mentega tidak dibiarkan pada suhu bilik
15. Telur terlalu cepat dicampurkan dalam adunan mentega dan gula yang belum betul betul gebu dipukul.
16. Mentega dan gula tidak betul betul sebati atau gebu dan terlalu cepat mencampurkan telur dalam adunan tersebut.

Kenapa kek anda terlalu berat:
17. Campuran mentega, gula dan telur dipukul terlalu lama.
18. Sewaktu memukul campuran yang ada tepung, ia dipukul dengan kadar yang terlalu laju.
19. Kemungkinan besar terlalu banyak tepung digunakan.

Kek anda merekah?:
20. Suhu ketuhar terlalu panas dan ini menyebabkan bahagian luar kek terlalu cepat masak dan kepanasan tersimpan pada bahagian tengah kek. Ini membuatkan bahagian tengah kek akan merekah.
21. Loyang pembakar tidak diletakkan ditengah-tengah ketuhar.

Bahan kek buah mendap:
22. Ada antara buah yang terlalu besar dan berat.
23. Buahan kering yang dicuci tidak digaul dengan tepung sebelum ia mencampurkan ke dalam adunan.

ok feela juffy...selamat menstudy ya..dun give up...aku dulu pon hampeh gak wat kek..tp suka mkn kek...last2,,aku sedar..tidak mau tokey kek terlalu kaya...aku pun cuba berkali2...
n sekarang,,,,,kek aku lg sedap dr tokey kedai tuh.......................................................................(sori,terangkat bakul!)

 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon