12 July 2010

coleslow yg best!!!

kali nih nak tepek resepi coleslow yg best!!! iya..mmg best..sila lah buat and aku pasti cik jah2 semua xkan menyesal menerai resepi nih...sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi...
alkisah..anak2 haku ni kemain susah nak mkn sayur,,,,urmm...nmpknya gen2 Mr wu tlebih sket dlm badan gegirl ni...ke mana tumpahnya kuah kan..hehe..jadi,,sbgai ibu yg bijak dan kreatif..(jelirjelirjelirjelir) aku buat la benda ni..nmpknya boleh ngam plak dgn tekak diorg..niha resepi...

boleh tgk kt sini (mintak izin ye copy&paste..malas nk mnaip..kenyitkenyit)

Bahan-bahan

  • Kobis Putih 1 kg
  • Lobak Merah 150 gram
  • Mayonis 200 gram
  • Susu Tepung Penuh Krim 4 sudu besar
  • Gula Pasir 5 sudu besar
  • Garam 1 sudu teh (rata)
  • Cuka 1 sudu besar
  • Bekas (plastic container / tupperware) yang mempunyai penutup.

Cara Membuatnya

  1. Kobis dan lobak merah dibasuh bersih-bersih dan keringkan. Setelah itu dihiris dan dicincang kecil-kecil.
  2. Masukkan kobis dan lobak merah yang telah dicincang itu ke dalam bekas yang mempunyai penutup. Biarkan sebentar.
  3. Masukkan mayonnis, susu tepung, gula pasir, garam dan cuka ke dalam mangkuk dan kacau sampai betul-betul sebati. Sebaik-baiknya pakai mixer.
  4. Tuangkan ramuan yang dah sebati itu ke dalam sayuran yang telah dicincang itu lalu dikacau sampai betul-betul rata.
  5. Setelah itu, tutup bekas tu dan simpanlah dalam peti sejuk.
  6. Coleslaw anda akan “matang” dan siap untuk disantap selepas 12 jam. Tanda coleslaw dah matang ialah ia berair dan rasanya “smooth”. Tapi kalau tak sabar, nak makan time tu juga, boleh… tiada siapa nak marah
ni aku punya..buat byk sket...bikin stok...pemalas punya mak


sedulang kecik tu...nmpk je byk,,nnti dah bubuh 'mekap'....sikit aje...carrot tu parut je..tapi kobis aku mayang guna pisau..xmau parut sebab nanti kecik sgt..penah parut sblm ni,,skali tgk macam lulur putri binari plak..hehe...


ha,,bubuh dah 'mekap'....ready nk masuk peti ais...


ready...jom makannnn...sedappp....


yg ni plak saje interpremmm..hehe...nasik dagang tganu...mkn bekpes pagi smlm..pagi pun dkt pkl 10 dah..hee...sejak Mr wu balik ni manjang kantoi je diet aku..malam2 ajak minum,mkn roti canai...iye,,senang la mereka2 yg slim bkata "minum je lah..jgn makan".....tapi sanggupkah dgn hanya melihat sahaja roti itu disiat satu persatu,,,dicicah kari mamak yg sedap,,,dimakan dgn rakus oleh org di depan anda..bukan sekeping tapi 3keping...sanggupkah melihat sahaja adegan yg panjang itu tanpa terusik sket pun hati tu,,,,lalu diikuti oleh.....slurrrpppppp,,,,,bunyi sedutan air teh peng mamak yg kaw itu..???????????

:ayokona::ayokona::ayokona:
aku TAKKK sanggup lalu...dik,roti canai satu,teh peng satu....sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi...

 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon