04 June 2010

sawadikappppp....

hahaa..tajuk xhengat kannn...bukan la aku nak gi thailand ke ye..tapi hari nih menu lunch aku semuanya kethailand an..hari ni kwn aku dtg umah..puas aku pikir nk masak apa..last2..menu negara jiran jd pilihan aku..ohh..kawan aku tu bukan org thai ye..org kuala berang je..hehe..
oleh sbb bulan pose tinggal brp bulan je lg...pehni aku nk tepek resepi yg bg aku boleh la untuk dibuat lg..kira sedap la..buleh jd rujukan aku..rujukan anak2 dara aku..n rujukan menantu pompuan aku..(makluman...aku xde ank lelaki ye..sdg diushakan..hihiihi...)lg pun masa bulan pose,,web2/blog2 masakan yg glemer jem gile..lmbt nk bukak..oleh sbb blog aku tak glemer,,aku rasa xde masalah nk bukak nnti kan.. :)) aku tepek kat sini..mana tau ada kwn2 yg bkenan plak... :)

Tom-kha Kai
(ayam pedas dan sup santan lengkuas)
bahan-bahan
200 fillet ayam,2cwn santan,1cwn air,1/2cwn lengkuas muda dihiris nipis,3helai daun limau purut diracik kecil,2btg serai,21/2 sudu besar sos ikan,2sudu bsr air limau nipis,5-6 tangkai cili padi tumbuk pecah,daun ketumbar.
cara memasak
buh santan dgn air,masuk lengkuas,serai,dan daun limau purut.bila mdidih buh ayam.agak2 dh masak buh sos ikan.tutup api.masukkan air limau,cili n daun ketumbar.siap...

Nam-prik Khai Tom
(Cecahan telur rebus)
bahan-bahan
2bijik telo rebus,5-6 tangkai cili hijau dan merah,2sudu besar udang kering yg dicincang kasar,5 ulas bawang merah dihiris nipis,2sudu bsr sos ikan,2sudu bsr air limau nipis,2sudu teh gula pasir.
cara memasak
layur cili,buang kulit dan biji.carikkan.campur air limau,sos ikan,gula.ejas ikut rasa.masukkan cili,udang kering dan bwg putih.tuang atas telur rebus.siap...
*nota aku;udang kering sangai n tumbuk..
kurang kan bwng putih.

Tao-hoo Song-krueng
(tauhu dengan udang dan sayuran)
bahan-bahan
2tiub tauhu putih,8-10ekor udang sdrhana,2uls bwg putih dihiris nipis,2sudu besar kicap,1/2 sudu teh garam,2sudu teh gula pasir,1/2sudu teh serbuk lada hitam,1/2cwn stok ayam,4sudu tepung jagung dibancuh ,1/2cwn tepung serbaguna utk salut tauhu,sayuran ikut suka...
cara memasak
salut tauhu dlm tepung,grg sampai perang.ketepikan.tumis bwg putih,masukkan udang,diikuti sayuran.buh stok ayam n kacau shgga masak.buh kicap,garam,gula,serbuk lada hitam.bila mendidh masuk pes tepung jagung.tuang atas tauhu tadi..siap...
*nota aku;terus goreng tauhu lps disalut tepung
buh pes tepung jagung sket je,,xmau pekat sgt...

semua resepi aku ambik dlm buku ni..pnjam kat library..byk lg resepi2 yg aku bkonan..tgk mcm senang aje..mcm biasa,,aku suke2 je ubah resepi..ikut kesesuaian tekak..xde la skema ikut 100% resepi..aku suka resepi yg ringkas2 je..msk pun ringkas2..kalo byk bahan2 tu rasa tak berbaloi mkn 3org..baik beli je..hehe..
yg 3 aku buat ni ok la..kawan aku ckp sedap,,mr wu pun ckp sedap..jadi kompom sedap la tu kan..hikhikhik...
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon