06 March 2011

setelah 5 tahun....

aku menikah,,,baru lah akhir2 ni mr wu request...nak bawak bekal gi keje.alahaiii....
pelik gak,,mula2 duk bcerita kwn2 dia bwk bekal,,aku tak dpt tangkap lg...pastu sound direct je..'esk nk bwk bekal la..'

mula2 dulu taknak bwk,,tak payah request2 pun..aku sediakan dah...agaknya kurang sedap kut..maklum lah,,baru nak mengenal dapur..msk pun bodo2 je...wat nasik ayam pun tak lepas...huhu..

skrg bleh la sket2...tukar2 resepi...takde la mcm dolu2..hari2 masak lomak..hehe...skrg kena bgn awal nk msk..kalo tak tu bgn wat air je,,silap2 aku tido lg masa laki gi keje...xsedar pun..tgk2 xde dah...apa nak buat,,kurang solehah :))
jgn buat byk kali,makan penampo nanti

start cycle lps bwk bekal..ish,bekas plak takde..dan2 tu jgk gi beli tapawe..bukan 'tupperware' ye..hihihi...n aku berkenan sgt tapawe nih...


tadaaaa....kiut tak ;)))


siap sudu garpu tu...


satu lagi...

kawan2 laki aku igt tu bekas anak aku...muahaha!!!!
tidak ye...tu mmg khas utk mr wu...stkt ni aku tgk mr wu selamba je bawak..xde komplen malu ke hape...yg ponting isik dalamnyo...tak gitu abg..... :)

22 February 2011

tiramisu lapis tak belen....

terang dan jelas dari tajuk....hehe...aku buat ni sempena hari lahir anakanda kedua pada 31 januari 2011 hari tu...tapi bkn 31 jan tu aku buat,,,aku buat pada 9 feb tu...pasal lambat..??...pasal mak ko malas...hahaha...

nak yg sedap kena ambik mood dulu....bukan lah mak ko nih kemut sgt nak kua duit beli kek kat kedai tu,,,buatnya dpt kek tak sedap,keras kejung...ko jugak yg kena dgr mak ko nih mencaci tak sudah2...termasuk kakak ko,,termasuk pak ko...
nih mak salin awal2 resepi...nanti2 ko dah besar,,ko plak buat utk mak...tu pun kalo mak xde kencing manis masa tuh...hehehe....




time potong tak belen..tapi takpe...janji sedap...ko mkn 2 piring masa nih...jgn tak igt nanti....


potong kek dgn kakak ko...sbb kakak ko buat muka poyo je masa tu...kesihan pulak...

mula2 buat kek span tu dulu...resepi dari sweetlilly kitchen . thanks ya sis! resepi sedap!

KEK SPAN COKLAT


bahan-bahan:
5 biji telur gred b
170gm gula kaster
1 camt ovalette - kalau tak de pun tak pe..
100gm tepung gandum
1tsp baking powder - kalau tak de pun tak pe.. kek tetap jadi..
40gm serbuk koko
70gm minyak jagung atau minyak masak atau butter yg di cairkan

Cara membuatnya:
1.dalam satu adunan, telur, gula dan ovalette di putar hingga jadi seperti ini.. putar menggunakan kelajuan maksimum..

2.mesti kembang, pekat dan berwarna putih seperti ini, bila di angkat adunan tak jatuh ke bawah..

3.kes malas.. terus ayak tepung, baking powder, serbuk koko masuk dlm adunan.. seeloknya ayak bhn2 kering kat bekas lain dulu.. tapi kalau korang pun rasa malas.. buat je cam ni..

4.Terus masuk minyak. putar perlahan hingga adunan b'gaul rata dan sebati ye..

5.adunan yang dah sebati. tuang dalam loyang berukuran 8". boleh la di bakar pada suhu 170'c - haku lebih suka bakar kek span guna suhu ni selama lebih kurang 30 minit api atas bawah.. Ha.. lengkap dah haku bagi ni.. :)

kemudian buat cream pulak...resepi dari dapurcomelku.blogspot . tima kasih resepi kak..saya kopipes ya....

Kek Keju Tiramisu Simple
Sumber: umi_e (myresepi.com)

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream
200ml cream cheese - haniss guna jer sebuku tu 250gm
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-caranya
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

25 January 2011

kek alunan kasih..



hari nih selasa..tiap2 selasa ada mkn2 pas kelas...kena la bwk sorang sikit kuih2...
nmpknya tiap2 minggu kena buat sesuatu la ni...urmm...harap2 dayet ku tak ke laut....

pestaim wat kek ni...mcm kek basic je...kek butter tu..sedap la jugak...ada sorang kawan mintak resepi tadi...kompom la sedap tu kan..
ko igt senang nak tekel selera kawan2 tarap makcik2 tuh....huhu

erk!! aku mkn sepotong je nk rasa...boleh dimaafkan kut...hehe...





KEK ALUNAN KASIH

(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:
Pukul planta/butter dan gula smpai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

**
gula K.Nor guna 11/2 cawan jer
susu cair K.Nor letak 1 cawan
adunan kuning + vanila
adunan hijau + paste pandan
adunan merah + paste strawberry.

semuanya aku ikut sebijik2 cara kak nor...jgn derhaka..nanti xjadi :))

13 January 2011

~hepi besday Abe~

hepi besday to Mr wu...hari nih genap la menginjak usia 33 tahun...(tua dah tu bang...)

hari nih jugak aku off kan dayet...no dayet2 today...sebab aku nak makan kek besday...hehee...
kek keret n puding cendol...pestaim buat,,,jadi nak tepek resepi,,,,takut lupa kan...yelah,,,kita kan makin lama makin tua...otak pun makin lama makin kurang pikapnya.... :))

deco ; funny looking....er,,rasanya tahun ni ok sket dr tahun lepas..thn lepas lg hazabbb!!!!

CARROT CAKE SURIA

4 biji telor (asingkan putih & kuning)
1 cawan minyak
150g gula halus (buh 120g)
150g gula perang (buh 120g)
2cawan carrot yang diparut

Diayak
250g tepong naik sendiri
1 sudu teh rempah cake (buh cinnamon powder)
1 sudu teh garam

100g walnut cincang

Pukul kuning telor, campur minyak, gula, carrot dan
kacau sebati dan masukkan walnut dan akhir sekali
masukkan bahan-bahan kering yang lain.

Di mangkuk lain, pukul putih telor sampai kaku dan
campurkan ke dalam adunan tadi.

Cream Cheese Frosting:
120 gm butter
250 gm cream cheese
120 gm icing sugar

pukul sebati n sapu pada kek...



PUDING CENDOL
by Ogy@Tuntung15

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
resepi amik dari kak nor secubit garam...
  • Bagi Lapisan Bawah
  • 500ml air
  • 180gm gula pasir
  • 300ml santan pekat
  • 10gm agar - agar powder
  • 500gm cendol
  • sedikit garam
  • Bagi Lapisan Atas
  • 500ml air
  • 200gm gula merah
  • 300ml santan pekat
  • 10gm agar - agar powder
  • 1 biji kuning telur
  • sedikit garam

  1. Bagi Lapisan Bawah
  2. Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
  3. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
  4. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
  5. Bagi Lapisan Atas
  6. Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
  7. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
  8. Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
  9. Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
  10. Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

13 December 2010

pegi kelompo...

cakk lagi sekali...hehehe....
oleh sbb aku ada cita best maka aku pun rajin nak hapdet blog malam nih...

2 hari lepas aku gi kelompo...tujuan utama ialah perabihkan duwet kat hytex tuh...tahun lps aku cuma kirim je kat kawan aku tp thn ni rasa nak gi sdri pulak...
kawan aku si zaidah tu selalu na pomot baju2 kat hytex nih...plus bila tgk entry hytex kat blog makcikrehan....lagi la merenyam2 aku nak gi...

aku cuba nasib je ckp dgn mr wu tu...kalo sudi anto aku gi sana...tak sudi takpe la...(sambil mulut muncung sedepa..... :)
agh...aku selalu bnasib baik punya....hehehe.......(pandai ayat n bodek)

gi jumaat n pagi2 sabtu dah tcegat kat sana...last day hari sabtu tu..pilih punya pilih dpt lah aku baju2 gegirl 49 helai je...JE????
iye...49 helai n total 349.00
stok setahun ok...pasni xyah beli baju dah...(insyallah....)

pas perabih duwet kami lakibini membawa hati yg walang gi aquaria klcc...taknak bg tensen bila kenangkan duit tadi..hehe...
punya la ramai org..cuti sekolah + hujung minggu....xpuas nak tgk ikan2,,org q dah kat blkg...nyampesss!!!!

dah la tiket masuk mahal...35 dewasa,25 kanak2...
kitorang dpt less psl ptrns staff...less pun ciput je..2 dewasa,1 knk2 = 78.00
sejam kut duk dlm tu...makin sesak,padat...keluar je lah...ada rezeki nak gi lagi..tp nk gi time org xde...


ikan pirana...aku terkilan pasal xdpt tgk gigi ikn ni..org tunggu dah kt blkg :(


ntah hape kebenda tak igt...


ikan elektrik..kat blkg tuh..bkn dpn..dpn anak haku...hehe...

maka,sekian sahaja cita aku....
persoalannya ; best ke cita aku nih???
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon