27 May 2011

tauhu jepun

ulang tayang menu semalam...

masak simple2 je..3 brnk makan..mr wu ke temerloh..ada urusan sket...
tauhu jepun masak sos tiram..n goreng ayam 3 ketul..sorang seketu jel..hehe...

aku mmg suka tahu jepun ni..lembut n lemak2 gitu kan...
penah buat sup sblm ni,,tp kali ni tkr menu plak...
carik punya carik jumpa resepi ni...

ambik dari sini...tq tuan resepi...sy kopipes resepi ye...
mmg sedap...xrugi cuba :))


~tauhu jepun goreng sos tiram~

Bahannya :
Tahu jepun - goreng dan toskan
aneka sayur ikut suka
sos tiram
serbuk ayam - optional
serbuk perasa + garam
sedikit kicap
bawang putih - cincang halus
sedikit air

caranya;
tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan sayur - goreng & tutup kuali kejap
masukkan sos tiram, kicap , serbuk ayam dan serbuk perasa + air
masak sekejap - akhir sekali baru masuk tahu jepun
hidang panas2..



sesejak kena tegur aritu takde deco masa ptandingan,,,abih ke lauk2 skrg aku buh hiasan...
biar pun tah hape2 hiasan tu....
sentap gile mak...hahaha....


minum dengan fresh oren...agak aneh sket kuningnya psl aku buh yogurt..hehe...
oren+plain yogurt+gula = mables juice!!!

25 May 2011

kek oren..

sabtu lepas tgh sibuk2 wat jelly custard tu sempat jugak aku godek2 wat sbjk kek...
kek oren,,utk minum ptg..
resepi ambik dari blog k hana...
senang aje,,blend saja bahan2 tu,,buh tepung..bakar.
keknya sedap n moist...lebih2 lg kalo dah semalaman...

Bahan-bahan
  • 1 bji buah limau - hana perah ambil jus, kulit ambil yg kaler oren shj utk elakkan kek pahit (*aku blend je sebijik limau tu dgn jus skali,urat putih buang)
  • 1 cawan minyak - hana letak 1/2 cwn butter cair, 1/2 cwn myk msk biasa (buh secawan myk biasa)
  • 2 cawan gula halus- hana letak 11/4 cwn - next time nk kurangkan 1 cwn je (buh secawan gula)
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum* - hana guna tepung SRF + 1sk baking powder
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
Cara-cara
  • Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.
  • Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  • Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  • Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

ehh..mana gambo kek...takde ke...
adaaaa.....ni hah,,,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,

aku terlupa nak snap...hehe...
sibuk la kunun,,,dah msk tu aku trs potong anta my mil sket..
pastu blk kejap gi library..
sambil2 tu ambik sepotong msk mulut...
dah tinggal abuk cenggini baru tingat aku tak ambik gambo lagi...hehe...
xpe la..next time aku buat aku tepek gambo..
nyah kan piring putih ats nih....

24 May 2011

nasi arab

akhirnya,,,secara rasmi semalam aku dah makan nasik....
setelah hampir -+6bulan tak makan nasik...pecah jugak rekod ku itu...
bukan lah tak sentuh langsung,,makan juga sesudu nak rasa kalo masak tu..
tapi mkn sepinggan tu semalam la kiranya...
gigih kan aku nak kurus...hehee...(jgn tanya apa2 tntg kurus hokey)

apaaa?? nasik grg kampung?? apa kelasss kan...:))
aku rasmikan dgn nasi mandy arab..
gigih ku tawaf kole tganu carik kedai...
menurut 'informer' ku ada satu kat gong badak...adehh...tutup la pulak...
last2 gi kat sini...

restoran ni sblh istana badariah,,sblm ni aku gi carik kat istana area syahbandar tu...
patut la xjumpa...
alhamdulillah..ada rezeki aku nak makan nasik arab ni...
lama dah teringin...

ni aku punya...nasik mandy ayam..ayam tu guna ayam organik katanya...
boleh makan 2 org..
oleh sbb mahal,,ku usahakan makan sampai habis,,,sengkak gile perut..haha!!!
harga 10.00

ni mr wu punya..nasik mandy kambing...
taktau la kambing organik ke tak..hehe..
harga 12.50

dimakan dgn salad n sup..
mmg sedap..lembut je nasik nya..
aii..terbayang2 kesedapan time menaip nih..hehe...

air pulak aku ode...apaa?? teh tarik?? apa kelas wehh...
konon2 mau urban hidup di kota metropolitan...ku ode nih...

barbican,,,
seumur hidup nih pestaim minum...
rasa macam livita pun ado..
sepanjang balik aku lentok je..macam pening2 sket..
hambik..penangan barbican...mmg b*** betul la...

**anak2 aku tido dlm keta ms ni..jd tapau nasik ayam je..diorg kecik lg..mana bleh makan mahal2..ekekeke....

seperti dijangka...

awal2 lagi aku dah agak,,aku takkan menang dlm ptandingan hari tu..
yelah..dari ulasan juri kita dpt teka kan hat mana yg akn mng..
kalo depa puji lebih2 tu,,kompom la yg tu pojaan hati nya.. :))

oleh sbb aku punya xde deco sket apa pun...aku passssrahhhh je la...
aku lupa nak buh segala mcm daun2 nan kt ats pinggan tu,,biar lah deco tak berseni pun..asal kan ada...dah tu pilihan juri...rasa blkg kira...

tapi aku tak sangka dpt no3..ohhh...aku tewas pada puding laici yang keras itu....apakahhh????
dan aku tpaksa redho sbb puding bandung bau telo kuat gile tu menang...sob..sob..
pasni kowserr aku nak join mana2 dah...apatah lagi kalo geng2 mesyuarat tingkap depa yg jd juri...

aku tepekkan kat sini resepi custard jelly ku yg tewas tu..buat ingatan di kendian hari bahawasanya..aku tak bleh trima hakikat aku kalah..miahaha!!!


CUSTARD JELLY by Dayang Jack
diambil dari kaknorsecubitgaram

Bahan-bahan :
90 g Premix Crystal Jelly perisa strawberry (cap Nona)
3 cawan susu cair
3 sb gula
1-2 sb susu pekat manis
1 tin buah-buahan koktel (disejatkan)
1 sk esen vanilla
2 sb tepung kastard
1 sb mentega - optional

Cara-cara :
Satukan susu cair, gula, susu pekat, esen vanilla, tepung kastard dan mentega di dalam periuk dan masak hingga pekat.
Tuangkan adunan kastard tadi ke dalam bekas yg bersesuaian. Biarkan ia sejuk sebentar dan kemudian susunkan buah2an koktel tadi di atasnya. Ketepikan.
Untuk adunan jeli : Didihkan air 500 ml ke dalam periuk dan masukkan serbuk jeli tadi hingga larut. Kemudian tuangkan ke atas adunan kastard tadi.
Sejukkan terlebih dahulu

22 May 2011

hari terbuka pustaka...

hari ni perpustakaan kat taman aku ni buat hari terbuka..jadi byk la aktiviti2 yg dijalankan...
ada kuiz,,pameran agensi2 tlibat..bomba,polis,kesihatan....

utk org dewasa ada 2 pertandingan je..pertandingan gubahan n masakan...
masakan tu pulak mmg khas utk agar2/puding...aku join yg ni la..hehe...
gubahan tak minat lerrr...yg ada kaitan dgn makan2 je yg aku minat,,,hehe...

so,smlm dah selesai dah..dah siap dijurikan...bwk siap2 dr umah..
yg gubahan kena buat kat perpustakaan...
nak masak kat ppustakaan susah pulak kan...

kagum tgk kakak2 nih buat gubahan...mmg kreatif n cantik...




aku paling suka yg ini...comel je :)






gubahan ni nama 'eraman rindu kasih'
ohh..kreatif2...

seterusnya,,masuk bab kategori aku..buat agar2/puding...
punya lah ramaiiiii yg masuk,,,,14 org.......................................... -10
= 4 org jek...huhu...melepas nak rasa banyak jenis agar2...hehe...


ni lah dia..4 jenis je...
cer teka mana hat aku punya ;)


agar2 laici...


agar2 kaca....


agar2 bandung....


custard jelly....

nih aku punya...juri cakap togel je aku punya..takde hiasan lgsg..
cuma ada sudu je 2 batang...hehe...
yo lah..pestaim join benda2 camni..tak tpikir pulak kan...
yg penting pengalaman tu...
resultnya taktau lagi,,ptg ni ada penyampaian hadiah..
tapi aku malas nak gi...
tapi aku dah dpt agak,,cam biasa la...kalah dlm tangan..kikiki!!!
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon