berbalik pada tajuk..ciskek yang ni pestime aku wat..lain sket..xde base..sape2 yang suka mkn ciskek tu leh la cuba..senang ajo..jom tgk resepi...resepi dari Alma@myresepi...n diberi penerangan oleh aku..capo2 yang
cotton soft japanese ciskek
Bahan A
250g cream cheese
50g bater (kalo bajet murah buh majerin bleh gak...)
100ml susu segar
cairkan sume bahan ni n sejukkan...double boil ok..
Bahan B
140g gula
6 bijik telo putih
3/4 sudu kecik jus lemon
pukul putih telo dgn jus lemon sampai berbuih..pehtu masuk gula..pukul lg sampai bertanduk.(soft peak)..yg ni aku xpaham memula.btanduk???pueh aku nk imajin kan..kalo buat akan tau la..pukul sampai xjatuh adunan tu..sonang ckp..kalo ditelangkup an bokeh tu,xjatuh la adunan tu......
pastikan sebelum buat tu..mixer tu bersih,kering..xleh ada air/minyak sket pun..kalo tak..jonuh la nk tunggu btanduk tu..xjadi nye de...putih telo tu xleh tcampur sket pun dgn kuning telo tu tauu..
Bahan C
60g tepung superfine
20g tepung jagung
6 bijik kuning telo
1/4 sudu kecik garam
1 sudu besar jus lemon
yang ni campur an dgn bahan A yg dah sejuk tadi..gaul guna senduk aje...gaul btl2..jgn ado bintil...kalo bbintil kek xlawa.pehtu campur dgn bahan B tadi...gaul sebati.
bubuh dlm tin kek yg dah siap buh kertas baking dalam eh..
bakar la dlm sejam..guna kaedah au bain-marie..tin tadi buh dalam tin yang lg besar n buh air panas dlm tu..suhu 160...err..tapi agak2 la..kalo oven tu kecik kurang kan la sket..jadik kek rontung nanti....
suka tul ati aku bila my girls suka kek ni..tmasuk Mr wu..n termasuk aku.....aku makan je 2,3 slice dah..sedap laa...EHH!!! bukan ke aku diet skrg nih..alamak!!!...camna nih!!!..ya Tuhan......