hai
mood rajin aku dah dtg...nih utk ko..
pi buat cepat :))
~~Puding Cocktail~~
aku ambik resepi nih dari skyblue'skitchen...
yg mana resepi asal dr majalah saji...
gi sini tgk resepi asal...
aku ambik resepi nih dari skyblue'skitchen...
yg mana resepi asal dr majalah saji...
gi sini tgk resepi asal...
Puding Cocktail
Resipi dari : Majalah Saji
Bhn A
6 potong swiss roll d belah dua ( yg nie i pakai choc muffins coz swiss roll lupa beli... hehehehhe )
*aku pakai swiss roll
Bhn Lapisan Pertama
1 sudu kecil agar-agar serbuk ( warna putih )
1/2 tin susu cair
1 cwn air
Sedikit pewarna merah
Bhn Lapisan Kedua
1 1/2 sudu kecil agar-agar serbuk ( warna putih )
1/2 tin susu cair
1/2 cwn gula
1 cwn air
Buah²an cocktail / buah peach
Bhn Lapisan Ketiga
1 tin susu cair
1 1/2 cwn air
1 1/2 tbs tepung kastard
1 cwn air buah²an cocktail / air buah peach
Cara2..
- Susun swiss roll dlm gelas_ketepikan.
- Satukan kesemua bhn² lapisan pertama. Masak hingga mendidih.
- Tuang d atas swiss roll tadi. Biarkan beku n sejuk.
- Satukan pula bhn² lapisan kedua. Masak hingga mendidih n tuangkan d atas lapisan pertama tadi. Masukkn buah cocktail / peach.
- Biarkan beku.
- Satu kan bhn² lapisan ketiga n masak hingga mendidih n pekat. Tuangkan d atas lapisan kedua tadi. Biarkan ia nya keras n masukkn ke dlm peti ais.
- Susun buah cocktail d atas nya semasa menghidang.
**Untuk lapis ke tiga aku tak ikut...tekak aku dah sebati dgn resepi kastad kaknoor..sedap...
Bahan-bahan :
1 sk esen vanila
koktel (disejatkan)
3 cawan susu cair
3 sb gula
1-2 sb susu pekat manis
1 tin buah-buahan a
2 sb tepung kastard
1 sb mentega - optional
1 sk esen vanila
koktel (disejatkan)
3 cawan susu cair
3 sb gula
1-2 sb susu pekat manis
1 tin buah-buahan a
2 sb tepung kastard
1 sb mentega - optional
Cara-cara :
Satukan susu cair, gula, susu pekat, esen vanilla, tepung kastard dan mentega di dalam periuk dan masak hingga pekat.
Tuangkan adunan kastard tadi ke dalam bekas yg bersesuaian.
**tuang atas lapisan ke dua tadi...
Tuangkan adunan kastard tadi ke dalam bekas yg bersesuaian.
**tuang atas lapisan ke dua tadi...
selamat mencuba...rajin ko eh test resepi aku...
jgn ko demok cam aku sudah..hahaha.....
jgn ko demok cam aku sudah..hahaha.....