22 May 2011

hari terbuka pustaka...

hari ni perpustakaan kat taman aku ni buat hari terbuka..jadi byk la aktiviti2 yg dijalankan...
ada kuiz,,pameran agensi2 tlibat..bomba,polis,kesihatan....

utk org dewasa ada 2 pertandingan je..pertandingan gubahan n masakan...
masakan tu pulak mmg khas utk agar2/puding...aku join yg ni la..hehe...
gubahan tak minat lerrr...yg ada kaitan dgn makan2 je yg aku minat,,,hehe...

so,smlm dah selesai dah..dah siap dijurikan...bwk siap2 dr umah..
yg gubahan kena buat kat perpustakaan...
nak masak kat ppustakaan susah pulak kan...

kagum tgk kakak2 nih buat gubahan...mmg kreatif n cantik...




aku paling suka yg ini...comel je :)






gubahan ni nama 'eraman rindu kasih'
ohh..kreatif2...

seterusnya,,masuk bab kategori aku..buat agar2/puding...
punya lah ramaiiiii yg masuk,,,,14 org.......................................... -10
= 4 org jek...huhu...melepas nak rasa banyak jenis agar2...hehe...


ni lah dia..4 jenis je...
cer teka mana hat aku punya ;)


agar2 laici...


agar2 kaca....


agar2 bandung....


custard jelly....

nih aku punya...juri cakap togel je aku punya..takde hiasan lgsg..
cuma ada sudu je 2 batang...hehe...
yo lah..pestaim join benda2 camni..tak tpikir pulak kan...
yg penting pengalaman tu...
resultnya taktau lagi,,ptg ni ada penyampaian hadiah..
tapi aku malas nak gi...
tapi aku dah dpt agak,,cam biasa la...kalah dlm tangan..kikiki!!!

20 May 2011

kerabu la pulak....

alkisah...sesejak aku mendayet konon2 nya...selalu lah carik resepi yg xde guna santan..
selain rebus2,sup2...ni lah satu pebretnya...

kerabu,,sedap jugak..krup krap2 je makan...
baru2 ni buat kerabu tauge...

~kerabu tauge~

nampak tak cili padi tertonggek ats tu...tu hiasan jek...
pastu aku simpan balik,,nak masak yg akn dtg :))
sesejak kawen dgn org ganu ni..duk plak kat ganu....tak tahan dah nk makan pedas2 ni...
miahaha!!! ngada2 btl kan..melanggar tatasusila warga negori yu!!!!

resepi ambik dari sherry_mz@myresepi...tq sherry..sedap..
Bahan-bahan ( 4 orang )

Sebungkus taugeh (dlm 50sen kalau kat msia)
3 ulas bawang merah (dihiris)
7 biji cili padi (dihiris) (aku buh 3bijik je..)
Seinci belacan (dibakar)
Sedikit udang kering (rendam dulu)
1 sudu teh lada hitam biji
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa

cara-cara

  1. Taugeh/pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak.
  2. Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
  3. Hiris halus bawang merah & cili padi.
  4. Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
  5. Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh/pucuk paku. Gaul rata.
  6. Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
  7. Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.

#aku suka kalo buh perut sket...
#bab dayet tak payah tanya la..bersepai dah..ekekeke...

19 May 2011

antara muffin dan cupcake....

sebenarnya lama dah aku kompius sket tentang dua2 nih...
mafin n kapkek..ada beza tak...
sekali tgk cam takde beza,,,dua2 kecik,,dua2 comel...
namun,,,ada beza rupanya...nama pun dah tak sama kan...

meh mengkaji mafin dulu.....

(from google)

Teksturnya lebih kasar dan biasanya menggunakan gula biasa dan bukannya gula halus.
adunan tidak boleh di pukul terlalu lama, cukup sekadar kaup balik hingga bergaul rata. Adunan yang di pukul lama menyebabkan banyak udara masuk dan tidak dapat mengikat adunan dan itulah yang menyebabkan ia sukar untuk kembang, malah ia akan jatuh.
Cara membakarnya pula adalah pada suhu yang lebih tinggi iaitu 180C - 200C selama 20-25 minit bergantung kepada saiz muffin. Untuk mendapat muffin yang merekah dan lembut gunakan double action baking powder dan bakar pada suhu 200C...

Mufin selalunya menggunakan cawan kertas yang tinggi agar memudahkan puncaknya terbentuk dengan elok. Manakala kek cawan lebih kecil dan diisi dalam cawan kertas yang lebih rendah.Mufin mempunyai dua kaedah membuatnya iaitu kaedah mufin (tekstur kek lebih kenyal seperti roti) dan kaedah mengkerim dimana tekstur kek lebih halus dan lembut seperti kek. Mufin selalunya tidak dihias dengan aising kerana puncaknya yang tinggi menyukarkan ia diletakkan aising.

cupcake pulak...

Kek cawan pula adalah kek kecil yang boleh mengunakan pelbagai kek asas seperti kek mentega atau kek span. Ia juga boleh dipelbagaikan perisanya seperti oren, coklat, strawberi, kopi dan sebagainya.Disamping itu kek cawan boleh dihias dengan pelbagai aising seperti aising krim mentega dan aising coklat.teksturnya lembut dan cara membakarnya juga adalah sama dengan membakar kek iaitu pada suhu 180C selama selama 20-25 minit bergantung kepada saiz cupcake.

*source ; pelbagai blog...

(from google)
lawa gile kapkek ni kan...sayang nak makan :))

18 May 2011

puding laici...

Assalamualaikummmm...

wah,,dah macam blog resepi fofuler la pulak...tiap2 hari update resepi yer...hehe...
perasan sajok...huhu...

memang pasni nak buh resepi2 yg penah aku buat,,,sblm2 ni penah buat juga tapi tak tepek sini,,,bila nak buat semula mula lah menggagau carik satu2 kat blog2 glemer tuh...dah la resepi2 tu byk versi,,taktau ikut yg sapa punya..buang masa saja kan...
lagi satu tak semua resepi2 tu kena dgn tekak kita,,,jadi mana yg kena dgn tekak aku je yg aku tepek...
yg memang sohih keenakkannya...sedap tahap dewa 18!!!!
hehehee....

tadi buat puding laici...ambik dr blog kaknorsecubitgaram...resepi asal blog hanieliza..
saya kopipes resepi ye...tq kak..
nyaman je masuk tekak...


PUDING LAICI by K.Liza

Bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
6 gelas air
11/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin laici dalam tin... [mesin sikit]]
1 tin laici [untuk hiasan]

Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendidih.
2. Masukkan gula. Biarkan mendidih lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.

NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk mmemakannya.....



17 May 2011

blueberry mafin...

sunyi sepi...anakanda2 dah tido...aman kejap :))
mr wu keje,,public holiday ke,,hari raya ke,,sultan mangkat ke,,keje..keje..keje..
nak2 2 bulan nih..april-mei,bulan shut down...aku taktau dah jadual keje dia...tah ke mana 4hari keje 4hari offday tu...coverage memanjang...

kadang2 bengkak gak hati nih..sabo je lah..tak lama lg nak abis dah shut down..
25 nih tak silap...harap2 semua akn kembali normal smula...
boleh la 'keluar' kjp dari negeri tganu nih,,2 bulan dah terperuk..hehe..
*kua tganu je bang,,bukan kua melesia ponnnn.....:))

dah bosan bfesbuk bgosip bagai,,cite korea pun dah layan sampai pening2...
asah bakat kat dapo la pulak...layan hobi ku memasak...
cer cakap hobi apa yg paling best selain memasak..tade kan...selain kepuasan,,dapat jugak kekenyangan..nak lagi best pas kenyang dpt plak membongkang..ohh...

pagi tadi test resepi blueberry mafin..penah dah buat sblm nih tapi versi lain..
yang ni diambik dr blog izahmuffinlover....mmg gile ah tgk mafin kat blog nih...semua nmpk best2!!!

Blueberry Muffin

Bahan-bahannya:

125 gm butter (suhu bilik)
150 gm gula castor
2 biji telur
250 gm tepung kek / tepung gandum (saya guna tepung gandum)
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
70 gm susu segar UHT
inti blueberry secukupnya (dalam 1/2 cawan)
1 sudu teh essence vanilla

Cara-caranya
Panaskan oven pada suhu 180 C.
Pukul mentega dengan gula sehinnga putih dan ringan.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
Masukkan essence vanilla dan pukul rata.
Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder dan garam berselang seli dengan susu segar ke dalam adunan butter.
Sudukan separuh adunan ke dalam muffin cup dan letakkan inti blueberry dan sudukan lagi adunan menutup inti.
Bakar adunan selama 18-20 minit.

err..inti blueberry aku dah abess...ganti dgn kiwi filling....

 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon