alkisah...sesejak aku mendayet konon2 nya...selalu lah carik resepi yg xde guna santan..
selain rebus2,sup2...ni lah satu pebretnya...
kerabu,,sedap jugak..krup krap2 je makan...
baru2 ni buat kerabu tauge...
~kerabu tauge~
nampak tak cili padi tertonggek ats tu...tu hiasan jek...
pastu aku simpan balik,,nak masak yg akn dtg :))
sesejak kawen dgn org ganu ni..duk plak kat ganu....tak tahan dah nk makan pedas2 ni...
miahaha!!! ngada2 btl kan..melanggar tatasusila warga negori yu!!!!
resepi ambik dari sherry_mz@myresepi...tq sherry..sedap..
Bahan-bahan ( 4 orang )
Sebungkus taugeh (dlm 50sen kalau kat msia)
3 ulas bawang merah (dihiris)
7 biji cili padi (dihiris) (aku buh 3bijik je..)
Seinci belacan (dibakar)
Sedikit udang kering (rendam dulu)
1 sudu teh lada hitam biji
2 sudu makan air perahan lemon/limau
1 sudu makan kerisik
Garam & gula secukup rasa
cara-cara
- Taugeh/pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu. Jgn lama sgt, nanti lembik pulak.
- Kemudian toskan airnya. Ketepikan dulu.
- Hiris halus bawang merah & cili padi.
- Tumbuk udang kering, belacan, lada hitam dan kalau nak pedas tambah sedikit cili padi. Tumbuk sampai lumat.
- Masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi ke dalam taugeh/pucuk paku. Gaul rata.
- Masukkan kerisik. Gaul rata lagi, jgn biarkan kerisik berketul.
- Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau, garam & gula. Sedia untuk dimakan dgn nasi panas.
#aku suka kalo buh perut sket...
#bab dayet tak payah tanya la..bersepai dah..ekekeke...