ayam masak merah..walaupon dah 4ribu kali buat dlm idop,aku tepek gak resepi...
utk tatapan hanak2 menantu ku nanti...
yg ni resepi pebret mak ok..nanti dah tua sok2,,korang masakan mak ayam masak merah resepi nih...lain2 mak xsuka..jgn derhaka..kang mak sumpah ko jd ipad!!
Ayam Masak Merah Istimewa Sumber: Buku Resipi Selera Perantau | |
Bahan-Bahan: | |
1 ekor ayam Sedikit lengkuas 5 ulas bawang putih Sedikit asam jawa Garam dan gula secukup rasa 3 batang serai | 10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar 1 sm halia ½ tin tomato puri 2 camca kecil jintan manis, digiling 2 camca kecil jintan putih, digiling Sedikit cili kering |
Cara: | |
Ayam dipotong sesuka hati kemudian digaulkan dengan sedikit garam dan goreng hingga separuh masak. Serai, lengkuas, halia, bawang merah dan bawang putih digiling hingga halus kemudian campurkan dengan bahan giling tadi. Panaskan minyak bekas menggoreng ayam tadi dan tumislah bahan-bahan yang telah digiling tadi. Setelah itu masukkan tomato puri, gula, garam dan air asam jawa sambil dikacau hingga rata. Bila telah agak garing sedikit masukkan ayam sambil digaulkan hingga rata. Kemudian bila telah cukup pekat bolehlah diangkat. |