hari nih jugak aku off kan dayet...no dayet2 today...sebab aku nak makan kek besday...hehee...
kek keret n puding cendol...pestaim buat,,,jadi nak tepek resepi,,,,takut lupa kan...yelah,,,kita kan makin lama makin tua...otak pun makin lama makin kurang pikapnya.... :))
deco ; funny looking....er,,rasanya tahun ni ok sket dr tahun lepas..thn lepas lg hazabbb!!!!
CARROT CAKE SURIA4 biji telor (asingkan putih & kuning)
1 cawan minyak
150g gula halus (buh 120g)
150g gula perang (buh 120g)
2cawan carrot yang diparut
Diayak
250g tepong naik sendiri
1 sudu teh rempah cake (buh cinnamon powder)
1 sudu teh garam
100g walnut cincang
Pukul kuning telor, campur minyak, gula, carrot dan
kacau sebati dan masukkan walnut dan akhir sekali
masukkan bahan-bahan kering yang lain.
Di mangkuk lain, pukul putih telor sampai kaku dan
campurkan ke dalam adunan tadi.
Cream Cheese Frosting:
120 gm butter
250 gm cream cheese
120 gm icing sugar
pukul sebati n sapu pada kek...
PUDING CENDOL by Ogy@Tuntung15
Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
resepi amik dari kak nor secubit garam...
- Bagi Lapisan Bawah
- 500ml air
- 180gm gula pasir
- 300ml santan pekat
- 10gm agar - agar powder
- 500gm cendol
- sedikit garam
- Bagi Lapisan Atas
- 500ml air
- 200gm gula merah
- 300ml santan pekat
- 10gm agar - agar powder
- 1 biji kuning telur
- sedikit garam
- Bagi Lapisan Bawah
- Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
- Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
- Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
- Bagi Lapisan Atas
- Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
- Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
- Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
- Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
- Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.