selamat berehat2 di hujung minggu..sapa yg kerja tu hujung minggu lah plg ditunggu2 kan..leh membuta sampai ke tengah hari,,bg yg bujang la tu...
aku cdg kan elok la korang mmbuta tu,,tkt bila dh bgelar ibu,,alamat pupus la xtiviti yg sgt syok tu..
today haku nk tepek resepi baru...resepi yg buleh dibuat lg..mkna nya boleh ngam la dgn tekak aku ank brnk..
Bahan2
300 g isi ayam – di cincang lumat
150 g isi udang – cincang kasar
5 biji sengkuang cina (water chestnut) – dibersihkan dan di potong dadu kecil2
1 sdm sos ikan
1 sdt garam
1 sdm minyak bijan
1 sdm lada sulah
1 sdm lobak merah – parut
½ btg lada merah – di potong halus dan kecil2
Kulit wantan secukupnya (yg bentuk 4 segi)
Cara:
1. campurkan semua bahan2 tadi (kecuali kulit wantan) dan gaul sebati.
2. ambil sekeping kulit wantan, dan sudukan sesudu teh isi di tengah2 dan bentukkan
3. Goreng garing dam hidangkan bersama cili sos.
4. Atau rebuskan dlm soup dan hidangkan panas2
ni versi sup..yg goreng xingat nk ambik gmbo..ehh..cam cantik plak pinggan daia dlm gambo nih
- 2 ekor ketam
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 4 sudu sos tomato
- 4 sudu sos cili
- 2 sudu minyak bijan
- 1/2 kiub pati ayam
- 1 biji telur
- Garam
- Air (ikut suka)
- Daun ketumbar
Cara-cara
- Tumis bawang putih sehingga naik bau dan wangi.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan air. Kacau sebati.
- Masukkan ketam dan biarkan hingga masak sambil dikacau sekali sekala.
- Masukkan minyak bijan, pati ayam dan garam.
- Apabila telah masak sepenuhnya pecahkan telur dan kacau supaya telur hancur.
- Setelah telur masak dan kuah pekat boleh diangkat untuk dihidangkan.
- Taburkan daun ketumbar untuk hiasan.