13 September 2011

~nasi kuning~

menu semalam..nasi kuning a.k.a nasi jom bersih...hehe..
pestaim buat,,sedap jgk rasanya...


resepi dari kaknorsecubitgaram...trimasss kak..halalan kopipessannnn :))

NASI KUNING
resipi : K.Nor@SecubitGaram


Bahan:
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan
garam
sedikit pewarna kuning
air **
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu minyak

Cara:
Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Panaskan minyak dan minyak sapi dlm periuk nasi (rice cooker)
Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan pewarna kuning.
Masukkan beras dan biarkan seketika.
Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Hidangkan bersama Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan.

~sambal ikan tongkol~

kalo ikut resepi kaknor tu makan dgn gulai ikan tongkol,,tapi aku malas nak keluar beli santan..
ku sambalkan aje..hehe...
sambal camni biasanya mkn dgn nasi lemak kat sini....tapi buleh aje la...tak abes esok pagi aku buat nasik lemak pulak..senang kojo kan :))


xlupa acar mentah....sepiring gini aku sorang je makan...
dari berbuka tu sampai la ke sahur...ops!!! terbagitau la pulak..hehe..
kang kata menunjuk pulak buat amal ibadat..org nih duk pikir negatif aje kan...padahal kalo pikir positif...aghh..mls nak cakap....

anak2 mkn dgn ikn patin msk kicap nih..sbb aku nak mkn dgn best sambal tu..
aku buh cili byk2,,xbest xpedassss....
skali,,,bila mkn....mmg berasap telinga wehhhh..huhu...

12 September 2011

test hiway...

Semalam...takde keje anak brnk kitorang gi meninjau2 hiway baru kat blkg nu....
LPT..dgrnya raya aritu tu bukak...tapi bukan la secara officially.. mgkin nak elak jem masa raya...

dari dungun kena masuk ke che lijah menghala ke bukit besi...

readyyy....jom merempit...

hati2..ada tol di dpn sana...

nak byr apa nya..atap pun xde lg...hehe...

ambik kiri ya..kalo kanan balik umah la jwbnya :))

w'pon belum dibuka secara rasmi,,tapi ku tgk byk dah keta ats hiway ni..
ambulans pun lalu..yg penting cepat sampai ye...
view kiri kanan ialah flora2 yg memukau..
mgkin dimalam hari akan ternmpk fauna2 yg ganas sket..maklom la..hutan!!
masa aku lalu semalam ada nmpk bangkai musang/kucing hutan..
ke anak rimau...aummm!!!!!
tak mustahil juga terjumpa 'entiti' yg skeri...mak limah contohnya....hihihi!!!!

exit kat ajil..kalo trs sampai kole tganu..tak siap lg..

ada tol lagi..

pun sama..tak siap lg..
lambat giler siap hiway ni..kontraktor bermasalah aje..
pestime lalu kat sini,,rasa mcm jauh pulak nak sampai kole tganu..
aku rasa better ikut jln pantai la..nak masuk hiway je dah 1/2 jam ambik masa...

sampai je kole tganu,pusing2 bandar jap..lalu kat muzium n tmn tamadun tu..
tapi takde hati nak masuk..haha..
pantang ada org dtg situ lah tmpt ku bwk diorg btandang..jemu ahhh...
pastu trs balik,,sekian perjalanan yg...'buek ponek badan ajo'

10 September 2011

surat cinta anak ku...

satu hari di hari raya...anak org lain bawak balik duit raya,,anak aku bawak balik surat cinta!!!
terkejut sehhh...

surat cinta dlm tganu version..sah2 bdk tganu nih...

huwaaaa...nak nanges aku baca...
perkataan 'kawing' 'ciong' bleh buat aku pitam!!!
advance giler bdk skrg....

from ; ADAM SAYANG **pitam

anak jiran ku..adeeihhhh....
sosak napeh mak kakak...
bukan mak dengki atau jeles ko umur 4 tahun dah dpt surat cinta....
mak dulu 14 tahun xdpt lg srt camni...24tahun pun xdpt lg...
tapi...buat masa nih mak xpokonan kakak tau bab2 nih..
rasa baru je mak bersalinkan kakak...bg mak,kakak kecik sgt la lagi...
pasni,,kem salam la ye kakak nak main kat luar...huhu...
main dgn adik aje,,byk anasir2 negatif di luar sana....

pengubat resah mak...kek marble...
kalo kakak dah pandai buat kek camni sok2,br mak pertimbangkan cinta2 hati kakak tu...
hehehe...

07 September 2011

rayaberaya...

Assalamualaikummmm...

hari ni cik jie sibuk,,sibuk beraya...
sblm tu sibuk kat dapo,,buat juadah ala kadar..maklom la..kuih raya cik jie di ujung2 balang jek :)
sibuk buat kuih raya org,,kuih sendiri di anaktirikan..hehe...

ku buat mee rebus je,,sbnrnya,,tetamu ku ini tak kompom lg jd ke tak nak dtg umah...
tapi aku mmg nak buat jgk la mee ni,,kalo xjadi dtg pun aku makan je la anak brnk...
last2,,jd la pulak dtg,,yg mana mee rebus ku xsiap pon lg...nasib baik sblm tu dah siap2 potong bahan2 tu...
lantas ku petik dapo gas zanussi sebesar2 alam..sekali pandang dah mcm api serombong gas tempat keje laki ku itu..hehe...
n ku campak semua bagi gelegak 30minit,,,sama mcm masa pjalanan tamu2 ku :))
sori la ye kakti,ya..msk cincai2 je..byk bahan tak ready sbnrnya..
tauhu tak grg lg,tauge xcelur lg..kerang pun sempat bukak 2,3 ekor je...hehe...
asal buleh makan sudah la ye...hahaa...


resepi ambik dari ohmalaysia. tq ats resepinya...

bahan-bahan

500 gm mee kuning
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
6 cawan air
1 sup bunjut
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
3 biji telur
1 paket fish ball (bebola ikan)
1 paket fish cake
Ayam atau daging
2 biji tomato (dihiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
Sayur sawi
Taugeh

Cara-cara

  1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan air, sup bunjut, lada hitam dan ayam/daging. Reneh dengan api yang sederhana.
  3. Masukkan fish ball, fish cake dan lobak merah. Masukkan telur dan biarkan masak tanpa dikacau.
  4. Masukkan sayur sawi dan tomato.
  5. Siap untuk dihidangkan. Mee kuning hanya celur dengan air panas.
  6. Lebih sedap kalau ada sambal kicap, hirisan daun sup, bawang bawang dan limau nipis.

sblm tu sempat jgk buat kek...kek kacang tanah...lama dah nak buat ni,,belen kacang buat biskut makmur tu byk lg...
rasanya...mcm mkn kacang aje kut cuma versi kek...hehe..


resepi dari dayangjack .. tq sis ats resepinya :)
kopipes ye :))

Kek Kacang Tanah

resepi : DayangJack@DapurKu SaYang


bahan-bahan : loyang 22-23 cm
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 5 biji telur Gred B
  • 1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu)
  • 200 g mentega
  • 1 1/4 cawan brown sugar (DJ guna 1 cawan brown sugar + 1/4 castor sugar)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lengserkan loyang kek dengan mentega.
  2. Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED)
  4. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
  5. Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
  6. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER)
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan.
  8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.

selain tu,,dikesempatan ni,,aku ambik kesempatan nak ucap slmt hari raya....
nak raya hari tu,,ramai kwn2 aku xbaca dah ucapan aku..dah balik kg..maklom la..masing2 berinternet di opis...TeeeeTT!!!! hahaha!!!!

**baca seperti korang baca salam perantau kat sokkabar tu...

~~saya sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri pada semua keluarga,,saudara mara,, kawan2....tak kira di mana jua anda berada...mohon maaf ats semua kekhilafan diri ku ini..terkasar bahasa bergurau senda,terlanjur bicara,terlajak taip...jari sepuluh disusun,,maaf ats segalanya...
makan ketupat tu ingat2 la kami di sini ------ Cik Jie,Dublin,Ireland ~~

28 August 2011

Cotton soft japanese cheese cake

ciskek dulu2..baru skrg nak tepek resepi..tu pun ada org nak..hehe...
ciskek yg sedappppp gile pada aku...xrugi sapa2 nak cuba....

~~Cotton Soft Japanese Cheese Cake~~

Resepi asal dari Alma myresipi..tapi ku ambik dari homesweethome...
tima kasih ya..cam biasa..nk kopipes aje :))

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:

  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara:-

Utk adunan A:
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B:

  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
  2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
  4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  5. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.

#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).


** gud luck isha,,nanti anto akk sket eh :))
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon