10 September 2011
surat cinta anak ku...
07 September 2011
rayaberaya...
500 gm mee kuning
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
6 cawan air
1 sup bunjut
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
3 biji telur
1 paket fish ball (bebola ikan)
1 paket fish cake
Ayam atau daging
2 biji tomato (dihiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
Sayur sawi
Taugeh
Cara-cara
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan air, sup bunjut, lada hitam dan ayam/daging. Reneh dengan api yang sederhana.
- Masukkan fish ball, fish cake dan lobak merah. Masukkan telur dan biarkan masak tanpa dikacau.
- Masukkan sayur sawi dan tomato.
- Siap untuk dihidangkan. Mee kuning hanya celur dengan air panas.
- Lebih sedap kalau ada sambal kicap, hirisan daun sup, bawang bawang dan limau nipis.
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 5 biji telur Gred B
- 1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu)
- 200 g mentega
- 1 1/4 cawan brown sugar (DJ guna 1 cawan brown sugar + 1/4 castor sugar)
- 2 sudu kecil esen vanilla
- Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lengserkan loyang kek dengan mentega.
- Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan.
- Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED)
- Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
- Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
- Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER)
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan.
- Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
28 August 2011
Cotton soft japanese cheese cake
Bahan A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam
- 60g tepung kek / tepung superfine
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- 140g gula (granulated sugar)
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon
Utk adunan A:
- Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
- Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B:
- Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
- Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
- Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
- Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
lega bab kuih....
18 August 2011
mee modified aje...
kalo tak suka klik je stop kat bawah tu...
tapi pelik gak la..nape ko xsuka lagu raya ye...
oooo,,,xbalik raya ye,,sentap ye..hahaha...
sabarrrr :)))
jiran blkg umah aku nih selalu bagi baki makanan dia..dia nih sahur mmg masak punya org...kul 3pg tungtang2 masak..jadi yg lebih2 tu dia bg la anak2 aku ni...
aku takde hal punya,,sudi aje,,xpyh nak msk tgh hari tu..sonang hidup kan..hehe..
so,,semalam dia bagi mee goreng..punya lah byk..
anak aku mkn 2,3 helai je..