10 September 2011

surat cinta anak ku...

satu hari di hari raya...anak org lain bawak balik duit raya,,anak aku bawak balik surat cinta!!!
terkejut sehhh...

surat cinta dlm tganu version..sah2 bdk tganu nih...

huwaaaa...nak nanges aku baca...
perkataan 'kawing' 'ciong' bleh buat aku pitam!!!
advance giler bdk skrg....

from ; ADAM SAYANG **pitam

anak jiran ku..adeeihhhh....
sosak napeh mak kakak...
bukan mak dengki atau jeles ko umur 4 tahun dah dpt surat cinta....
mak dulu 14 tahun xdpt lg srt camni...24tahun pun xdpt lg...
tapi...buat masa nih mak xpokonan kakak tau bab2 nih..
rasa baru je mak bersalinkan kakak...bg mak,kakak kecik sgt la lagi...
pasni,,kem salam la ye kakak nak main kat luar...huhu...
main dgn adik aje,,byk anasir2 negatif di luar sana....

pengubat resah mak...kek marble...
kalo kakak dah pandai buat kek camni sok2,br mak pertimbangkan cinta2 hati kakak tu...
hehehe...

07 September 2011

rayaberaya...

Assalamualaikummmm...

hari ni cik jie sibuk,,sibuk beraya...
sblm tu sibuk kat dapo,,buat juadah ala kadar..maklom la..kuih raya cik jie di ujung2 balang jek :)
sibuk buat kuih raya org,,kuih sendiri di anaktirikan..hehe...

ku buat mee rebus je,,sbnrnya,,tetamu ku ini tak kompom lg jd ke tak nak dtg umah...
tapi aku mmg nak buat jgk la mee ni,,kalo xjadi dtg pun aku makan je la anak brnk...
last2,,jd la pulak dtg,,yg mana mee rebus ku xsiap pon lg...nasib baik sblm tu dah siap2 potong bahan2 tu...
lantas ku petik dapo gas zanussi sebesar2 alam..sekali pandang dah mcm api serombong gas tempat keje laki ku itu..hehe...
n ku campak semua bagi gelegak 30minit,,,sama mcm masa pjalanan tamu2 ku :))
sori la ye kakti,ya..msk cincai2 je..byk bahan tak ready sbnrnya..
tauhu tak grg lg,tauge xcelur lg..kerang pun sempat bukak 2,3 ekor je...hehe...
asal buleh makan sudah la ye...hahaa...


resepi ambik dari ohmalaysia. tq ats resepinya...

bahan-bahan

500 gm mee kuning
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
6 cawan air
1 sup bunjut
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
3 biji telur
1 paket fish ball (bebola ikan)
1 paket fish cake
Ayam atau daging
2 biji tomato (dihiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
Sayur sawi
Taugeh

Cara-cara

  1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan air, sup bunjut, lada hitam dan ayam/daging. Reneh dengan api yang sederhana.
  3. Masukkan fish ball, fish cake dan lobak merah. Masukkan telur dan biarkan masak tanpa dikacau.
  4. Masukkan sayur sawi dan tomato.
  5. Siap untuk dihidangkan. Mee kuning hanya celur dengan air panas.
  6. Lebih sedap kalau ada sambal kicap, hirisan daun sup, bawang bawang dan limau nipis.

sblm tu sempat jgk buat kek...kek kacang tanah...lama dah nak buat ni,,belen kacang buat biskut makmur tu byk lg...
rasanya...mcm mkn kacang aje kut cuma versi kek...hehe..


resepi dari dayangjack .. tq sis ats resepinya :)
kopipes ye :))

Kek Kacang Tanah

resepi : DayangJack@DapurKu SaYang


bahan-bahan : loyang 22-23 cm
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 5 biji telur Gred B
  • 1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu)
  • 200 g mentega
  • 1 1/4 cawan brown sugar (DJ guna 1 cawan brown sugar + 1/4 castor sugar)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lengserkan loyang kek dengan mentega.
  2. Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED)
  4. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan.
  5. Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
  6. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER)
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan.
  8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.

selain tu,,dikesempatan ni,,aku ambik kesempatan nak ucap slmt hari raya....
nak raya hari tu,,ramai kwn2 aku xbaca dah ucapan aku..dah balik kg..maklom la..masing2 berinternet di opis...TeeeeTT!!!! hahaha!!!!

**baca seperti korang baca salam perantau kat sokkabar tu...

~~saya sekeluarga ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri pada semua keluarga,,saudara mara,, kawan2....tak kira di mana jua anda berada...mohon maaf ats semua kekhilafan diri ku ini..terkasar bahasa bergurau senda,terlanjur bicara,terlajak taip...jari sepuluh disusun,,maaf ats segalanya...
makan ketupat tu ingat2 la kami di sini ------ Cik Jie,Dublin,Ireland ~~

28 August 2011

Cotton soft japanese cheese cake

ciskek dulu2..baru skrg nak tepek resepi..tu pun ada org nak..hehe...
ciskek yg sedappppp gile pada aku...xrugi sapa2 nak cuba....

~~Cotton Soft Japanese Cheese Cake~~

Resepi asal dari Alma myresipi..tapi ku ambik dari homesweethome...
tima kasih ya..cam biasa..nk kopipes aje :))

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:

  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara:-

Utk adunan A:
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B:

  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
  2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
  4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  5. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.

#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).


** gud luck isha,,nanti anto akk sket eh :))

lega bab kuih....

akhirnya,,,selesai sudah bab2 kuih...legaaaa..sakit2 bdn aku membuatnya...
yo2 an sgt nak biz..hambik ko...terkejut urat saraf aku yg selama nih rehat2 aje...
ada plak kwn aku tanya,,raya haji ambik ode tak..time nih jwpn nya tidak la cik kak oiii...
pandang obon pun nyampah haaa...ekekeke....

tapi stat esok bizi dgn kek2 pulak...kagum gile dgn org biz kuih,kek2 bpuluh2 bijik tu...steady je..
aku nih xsampai 1o bijik dah nak pitam,,,dah mcm buat 100 bijik...
camne nak jd usahawan ni..usahasawan bleh kut...hahahahaaaaa........


~~rezeki Ramadhan~~

xde la byk mana pon...hahaa..kecoh je lebih kan ;D
pape pon..tqqq pd yg sudi meng ode..sbrg komen amat dialu2 kan..org baru bertatih,segala komen akn diterima dgn hati yg terbuka...
tapi jgn kutuk kaw2 kuih aku tak sedap,,,kecik ati aku...miahaaha...

### harap sgt raya hari rabu,,bleh rehat sari lg esok..nk tido puas2!!

18 August 2011

mee modified aje...

wohooo...sudah mau panas enjin sket2..sila lah baca dgn iringan lagu raya ni ye..
kalo tak suka klik je stop kat bawah tu...
tapi pelik gak la..nape ko xsuka lagu raya ye...
oooo,,,xbalik raya ye,,sentap ye..hahaha...
sabarrrr :)))

jiran blkg umah aku nih selalu bagi baki makanan dia..dia nih sahur mmg masak punya org...kul 3pg tungtang2 masak..jadi yg lebih2 tu dia bg la anak2 aku ni...
aku takde hal punya,,sudi aje,,xpyh nak msk tgh hari tu..sonang hidup kan..hehe..

so,,semalam dia bagi mee goreng..punya lah byk..
anak aku mkn 2,3 helai je..

ni hah..sayang pulak nak buang..
org afrika tu cikeding tak makan,,nak hidu bau mee pun payah...
aku senang2 aje nak buang...ohh..insaf dibulan ramadhan...

so,,aku modified kan aje la..
buh sampah sarap sket...maka jadi lah..........

ok..nmpk sedap sket kan..hehe...

nasik pun msk jugak..n lauk sotong goreng kunyit aje..
sayur2 xde masak pasal aku dah campak semua sawi dlm mee goreng tadi...:)
lagi pun sayur xbrp penting sgt dlm family aku nih...semuanya karnivor..hehe...

yang nih mr wu beli kat bazar...cian tgk onde2 aku gagal sblm nih...hehe..
tgk btl2...4bijik singgit!!
pemalas betul nak gentel org nih..debab2 onde2 ko...
tepung nya aje tebal..gula dlm tuh sikit je..
aku mkn 3..mr wu satu...
aku tawar2 ayam je kat mr wu..mkn la satu tu...
sekali dia mkn betul2 pulak...huhu...
selalunya dia kurengggg sket kuih2 camni...
xsabar nak balik kg kolo pilah..nak cari gula anau ori punya...
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon