11 August 2011

mee la pulak...

salam di malam jemahat yg hangatttt.......(aku mksdkan cuaca,,mmg panas mlm neh..hehe)

baru bkesempatan menepek menu semalam...kali nih mee pulak mengambil tempat...
hari2 makan nasi jemu jgk kan..
so,,menu mee pertama ramadhan kali nih ialah mee jawa...

lepas gigih study resepi,,aku pon gi pasar beli mereka2 yg bakal terlibat nanti...
bhn utama mestilah mee kan,,lari topik plak nanti kalo xde..hehe..
eh,aku ternampak ni duk sebelah mee tu..kuew tiaw...buatan kampung...
rembat jugak la se pastik nih..nk try :))
mee kuning pun beli gak...tamak...haha...

kompom halal...:))

jadi la camni..ni aku punya...

ni mr wu punya...bila sahur tukar pulak..:))

jom tgk resepi...
aku ambik dari kaknorsecubitgaram...resepi asal kak haniliza....
pape pun,,trimasss pd semua yg tlibat yg dah cuba buat..aku baca semuanya utk dpt hasil yg tbaik :))

MEE JAWA
Resepi : Kak Hanieliza
Sumber : Yatie & Mas

Bahan :
1 kg mee kuning - dicelur
1/2 kg. daging - rebus lembut dan hiris nipis
300 gm tauge - buangkan kakinya
2 tangkai daun bawang - dihiris
5 biji cili merah - dihiris
3 keping tauhu goreng - dihiris nipis
3 biji telur rebus - dibelah
3 biji limau nipis - dibelah
Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah:
1/2 kg keledek - direbus & dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
3 batang serai - dikisar
Sedikit halia - dikisar
sedikit lengkuas - dikisar
100 gm udang kering - dikisar
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar serbuk kari daging
air rebusan daging
garam dan gula secukup rasa - Mas tambah 1 ketul kiub ayam
2kpg asam keping ~ ni K.Nor tambah

Cara memasak kuah :
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan keledek yang dikisar halus tadi. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan. Akhir sekali, masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga kuah mendidih.
Masukkan mee yang dicelur dalam pinggan dan letakkan bahan2 sampingan dan kemudian tuang kuah atas mee tadi.

yang ni murtabak megi,,xyah resepi la..senang aje nk buatkan..hehe..
makan cicah sos aje..pun sodap ...

07 August 2011

onde-onde buat aku sakit hati!!

ptg tadi gigih la bini solehah tu menggentel tepung buat onde2..kuih wajib dibulan pose...
dah pose ke 7 nih baru nk mkn onde2..tak dulu2 pose pertama carik dah...
apakan daya,,,kenaikkan bahan mentah,bahan api telah menahan diri dari beli kat param tu...
2 tahun sblmnya singgit dpt 7bijik,,skrg dpt 6bijik,,kalo yg obes sket dapat 5 bijik...
mana lah cukup kan...:))
kalo kt kg aku guna gula kabung,,kat sini guna gula nissan...sama jer rasa...

pic-google
aku guna sebijik yg mcm ni....

bunyi je azan...aku capai tu dulu..sjk ptg td terbayang2 dah gula nissan tu cair n pecah dlm mulut...urmmm..sedapnya...
sekali....kruppp krapp krupp krappp dlm mulut aku...apa nih!!!!!
gula pasir!!!!!
gula pasir duk enak2 bgumpal dlm onde2 aku...watde... aghh...rasa nk mcarut2 disaat itu...
pertama kali aku jumpa gula nissan pesen tu..
sungguh lah tak sedap nk kunyah,,bengang la...baik aku buh je sesudu gula pasir kalo camtu...

ni hah onde2 aku...

nampak tak gula pasir duk bergumpal tu...
cian aku tau,,,aku siap kikis lagi gula tu..mkn tepung nya aje..sob..sob..sob...

yang bijik2 tu gula pasir la tu...esok aku nak gi komplen kat kedai tu...
aii,,sape la mokcik yg buat ni ye..letih sgt pose,,sampai lupa resepi buat nissan...hihihii....
ke...nissan pesen baru??
apakah???

puding roti karemel...

huaghhhhh...ngantuk gile mata aku nih,,,saje tahan dr tido sbb nk ambik ank blk skol nnti...
dah tido kang tah2 sampai zohor,,,cian ank aku nanti :))
aku tido dkt pkl 2mlm tadi,,apalagi,,menge tart la...rezeki ramadhan...alhamdulillah...:))
selalunya xde la lambat sgt buatnya tapi kali nih kebetulan kulitnya tu xde stok,,sakit2 gak pinggang membuatnya..

ni tak termasuk lg buat kuih raya nanti,,,saje test2 ambik ode tahun nih...emm..bole tahan jgk...
last2 nih makin byk plk ode...risau gak,,bkn la ku tamak ke hape,,,nk cpt kaya jauh skali la..hehee...
nih kwn2 la,,tak sampai hati la..aku dah ckp xmo tapi...ish...tgk lah nanti..tah2 terbongkang dpn oven nak siapkan ode...hahaha....

pasni..kompom xambik dah apa2 ode..kang aku bising penat ke,,letih ke,,mr wu suh stop pulak...sng aje la dia tu...aku tau la dia mampu bg aku makan..tp dah hobi kan..hobi yg berpekdah...kang aku melangut 24jam bfesbuk baru dia tau...muahahaha!!!!

dah..meh aku tepek dessert berbuka smlm,,,resepi dari ima..tapi aku derhaka sket2..hehe..
puding karemel beroti....n aku pandai2 buh gula hangus ats tuh :))


bahan-bahan ;

3keping roti
satu tin susu cair
1/4 cawan gula
esen vanila
3biji telur

cara-cara:
1.blend semua bahan kecuali telur...
2.satukan dgn 3biji telur tadi,,,sblm tu pukul manja2 sket telur tuh...
3.kacau sebati,,,kacau slow2 aje..
4.kukus sampai masak...

selamat mencooobaaaaaa ^__ ^

05 August 2011

~~agar-agar lumut~~

kuih berbuka smlm..agar-agar lumut...
sebelum tu,,gud bai scale lama ku..yg ijau kt blkg tu...
scale digital nih aku rembat kat tesco puchong baru nih..lama dah carik,,
ada kat sini tapi mahal la pulak...100 lebih yu...
yang nih tak sampai pun 30inggit..opkos la cap hayam kan...hehee...
tgk je lah sampai bila bertahan....


agar2 lumut nih aku ambik dari lovelykitchen ...tq ya ats resepi...mmg best..

mula2 rebus dulu agar2 tu sampai larut..aku guna agar2 tali tuh...yg serbuk habih la pulak...kemudian......

tadaaa...dah siap..hehe..aku mls da nk ambik gmbr step by step...koser ahh...:)))

jadi la cenggini pas dikeluarkan dr mould tu...

close up sket...

sepinggan ponoh utk disantap...hehe...

ni plak tart telur separa rentung,,,masuk je dlm oven,,,,gasak situ...
aku dok buat keje lain sampai tak igt...dah bunyi alarm oven baru tingat ada tart dlm tuh..
huwaaa...nasib baik tak rentung abih...

ehh..lupa plak..nih resepi agar-agar lumut...

Resepi Agar-agar Lumut
Bahan-bahan
  • 10 g agar-agar tali / serbuk
  • 200g gula (kurangkan kalau x suka manis) ** next kurangkan lg gula,,150g
  • 1100ml air
  • 200ml santan pekat
  • 1 biji telur
  • Sehelai daun pandan / perisa pandan
  • Secubit garam
  • Pewarna hijau
Cara Membuat
  1. Agar-agar tali di rendam sekejap. Perah dan masak dengan air sehingga hancur.
  2. Masukkan gula. Bila semuanya hancur tapiskan.
  3. Kecilkan api. Masukkan daun pandan, pewarna hijau dan perisa pandan.
  4. Kacau telur dengan santan.
  5. Masukkan ke dalam bancuhan agar-agar tadi.
  6. Kacau sehingga mendidih.
  7. Tuang ke dalam acuan.
  8. Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
Note : Kurangkan sukatan air untuk dapatkan agar-agar yang lebih keras.

03 August 2011

menu smlm..

menu ke 2 ramadhan...sambal petai...gara2 terliur dgn menu seorg kawan..hehe...
skrg nih pagi2 lg dah riuh kat fb duk tanya menu berbuka masing2...ok jugak kan...ada jgk idea nk msk apa...
buntu otak pikir nk masak apa,,padahal tiap2 hari je masak...bulan pose ala2 blurrr la pulak...cesss...

tapi kan,,tadi ada sorang 'kakak' nih cakap,,,asik tanya resepi je...cer ubah sket pertanyaan tu..brp juzuk dah baca quran,,erkkkk..???
tak termasuk brp buat tarawih,,solat malam pulak camne...
agak sinis tapi ada betul nya...
jadi aku nak tanya...brp juzuk dah korang baca quran skrg? heheee....
aku....sbnrnya aku baru je pose hari nih..jadi mlm nih setat al-fatihah la yer..kikikii!!!!!!!

dah..nih aku tepek resepi sambal...w'pon org lain pejam mata leh buat,,aku nk jgk tgk resepi tuh...
takut sesat ditengah jalan :))


resepi dari blog tiffinbiru.com...gi sana tgk resepi asal...
resepi asal guna udang tapi ku tukarkan kpd ikan bilis...udang xde stok..lg pun udang jrg melompat umah aku nih..gatal idung yuu....

BAHAN-BAHANNYA :-)
20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
**aku buh segenggam ikan bilis..kopek dulu n rendam kejap...
(jgn ckp kopek sembarangan di tganu,,anda dikira mencarut!!)
4 papan petai, ambil isinya.
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kisar hingga garing, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan petai dan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
  2. Tambah udang dan bawang hiris, masak hingga udang masak dan bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai...

n ku buat nih sbagai pcuci mulut...dah pedas makan sambal tadi kan :))
pisang bakar bercheese...resepi dari indon katanya...tapi aku lupa la ambik dr mana...
skali baca trs melekap dlm otak kekdahnya...hehe...

senang aje..pisang tu belah tgh,,sapu krimer mns dlm tu..pastu bkr dlm oven barang 2,3 minit...
pastu curah sos coklat tu,,,n tabur cheese..
pastu ikut suka la nak tambah semak2 ats tuh...hehe...
slmt makan!!
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon