03 August 2011

menu smlm..

menu ke 2 ramadhan...sambal petai...gara2 terliur dgn menu seorg kawan..hehe...
skrg nih pagi2 lg dah riuh kat fb duk tanya menu berbuka masing2...ok jugak kan...ada jgk idea nk msk apa...
buntu otak pikir nk masak apa,,padahal tiap2 hari je masak...bulan pose ala2 blurrr la pulak...cesss...

tapi kan,,tadi ada sorang 'kakak' nih cakap,,,asik tanya resepi je...cer ubah sket pertanyaan tu..brp juzuk dah baca quran,,erkkkk..???
tak termasuk brp buat tarawih,,solat malam pulak camne...
agak sinis tapi ada betul nya...
jadi aku nak tanya...brp juzuk dah korang baca quran skrg? heheee....
aku....sbnrnya aku baru je pose hari nih..jadi mlm nih setat al-fatihah la yer..kikikii!!!!!!!

dah..nih aku tepek resepi sambal...w'pon org lain pejam mata leh buat,,aku nk jgk tgk resepi tuh...
takut sesat ditengah jalan :))


resepi dari blog tiffinbiru.com...gi sana tgk resepi asal...
resepi asal guna udang tapi ku tukarkan kpd ikan bilis...udang xde stok..lg pun udang jrg melompat umah aku nih..gatal idung yuu....

BAHAN-BAHANNYA :-)
20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
**aku buh segenggam ikan bilis..kopek dulu n rendam kejap...
(jgn ckp kopek sembarangan di tganu,,anda dikira mencarut!!)
4 papan petai, ambil isinya.
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kisar hingga garing, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan petai dan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
  2. Tambah udang dan bawang hiris, masak hingga udang masak dan bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai...

n ku buat nih sbagai pcuci mulut...dah pedas makan sambal tadi kan :))
pisang bakar bercheese...resepi dari indon katanya...tapi aku lupa la ambik dr mana...
skali baca trs melekap dlm otak kekdahnya...hehe...

senang aje..pisang tu belah tgh,,sapu krimer mns dlm tu..pastu bkr dlm oven barang 2,3 minit...
pastu curah sos coklat tu,,,n tabur cheese..
pastu ikut suka la nak tambah semak2 ats tuh...hehe...
slmt makan!!

01 August 2011

home sweet home ::part 1::

Akhirnya...baru lah ku rasakan dekat dengan bayang2 rumah ku sndiri...
insyallah...kalo tiada sbrg mslh,,mungkin awal tahun hdpn kami sekeluarga blh duduk di rumah sndri...
dekat 6 tahun jd penyewa tegar,,,sapa yg taknak duduk dikediaman sndri kan...tapi tulah..rezeki Allah yg bagi...bersyukur dan bersabar aje..

sebidang tanah yg dibeli 2tahun lepas...
dah boleh buat hutan simpan..hehe...


belah kanan bsempadan dgn kebun org..

belah kiri dah ada jiran...

tgh gigih menyodok hutan simpan...

proses menambak tanah...dah terang nmpk lekuk dlm pulak..
byk jgk kena buh tanah...
aku suh mr wu tambah lagi sbb kat sini area banjir...
tinggi sket dt kaki lima jln pun kira ok dah...

baru clear nmpk umh jiran....

ni yg tbaru...nmpk tanah dah padat....

dan...papan notification tu pun dah naik...
alahai...sukanya la..terasa dah sblh kaki masuk dlm umah...haha...
selalu aku lalu kat sini skrg..semata2 nk tgk papan tuh..
kalo la tegak tiang sbtg nanti...hari2 la aku gi mandurkan diorg wat keje..haha...eksited gile!

papan yg bikin aku penasaran....kikikiii....

pelan pun dah ready...dah siap sign semua....
rasanya semalam dah siap submit majlis daerah..
jadi nantikan aje resultnya....

sekarang aku duk cari,,survey2 material2 yg nak guna nanti...mana yg kami berkenan tuh reganya...mak aiii...tkedu dibuatnya...
nak rumah cantik tapi bajet ciput...camner la nak buat tuh...hehe...

apapon...mr wu serah 100% bahagian dapo pada ku..terpulang mcm mana yg aku inginkan..
tqqq...moga btambah rajin aku masak nanti :))
okeh..sekian bab 1...pose tak bleh type byk2..simpan energy :)

31 July 2011

sambal belimbing syiokk!!!

resepi kurun bila tah...resepi simple tapi mjilat jari :))
resepi asal sambal belimbing...jenuh ku tawaf satu dungun nak carik belimbing buluh masa tuh..
xde la pulak,,last2 tukar aje kat mangga muda..atau org sini panggil 'pelam'...dr mempelam dipendekkan..Mr wu ckp org tganu tak suka sebut pkataan panjang2...hehee...iye ke..??


resepi ambik kat sini...tq tuan resepi..

SAMBAL BELIMBING
Bahan2
Segenggam ikan bilis*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
10 biji lada cili (ikut pedas)*
sedikit belacan*
6- 7 biji belimbing*- belah 2
Air secukupnya
Garam dan gula
Minyak untuk menumis

Cara2
1. Tumbuk bahan-bahan* sehingga hancur .. guna lesung batu yer..
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan* hingga sedikit garing
3. Masukkan air lebihkurang 1/2 cawan.. lebih pun tak apa..gaul rata
4. Masukkan belimbing , perlahankan api.. masaklah sehingga belimbing lembut
5. Boleh tambah air untuk melembutkan belimbing.. bila dah lembut tekanlah dengan sudip/senduk.. gaul rata..
6. Perasakan garam dan gula.. masakkan sehingga sambal kering sedikit.

30 July 2011

durian...

Assalamualaikum...

lama tak bersua sebab balik kg...menziarahi kebun doroyan ayah...
sabar je aku anak brnk mnhn diri dari beli kat tepi2 jalan tuh...dah ler durian mahal skrg nih...
puas jgk ler melantak durian kat kg..agak2 yg tak kena sket dgn selera tu buangkan aje..huhu..
tapi bila kat umah sndri durian pecah vontot pun kemain sedap...

durian tembaga..bapak punya isik...

besar-besar buah nya....

ni yg kat blkg umah je..kat kebun ada lg..alhamdulillah..buah agak mjadi tahun nih...
rasa nak blk kg smula mkn durian..
mak aku cakap tadi buah tgh byk gugur tuh...
alahaiiii....

*kalo lah ko mengerti perasaan aku bang..hehe...

11 July 2011

kek marble

taraaa...
habuan untuk lelemak semalam...tingin plak nak makan kek marble...
kek yg selama nih ku pandang sblh mata jek..hehee...
err..kemain sedap pulak smlm..lama tak mkn kut...

ekceli aku pose smlm..ye la..pektis2 la kan..xlama lg pose dah..
kang tak terkejut la sistem saraf tu kan...
tu pun lembek smcm je smlm,,dah mcm bdk br bljr pose..
otak plak memancarkan berbagai2 frekuansi bab makanan...
mcm2 yg aku nak makan..belek2,,,kek marble yg terpilih...


resepi ambik dari denuanza.blogspot...tgk sini resepi asal...
tq tuan resepi...terbaekkkk!!!!!
ohh...sy ada derhaka sket2 resepi..nak sesuaikan dgn bahan yg ada :))

kek marble

bahan:

250 g mentega + 2 sudu besar marjerin
**guna planta je 250g
180 gram gula pasir- kisar halus
250 g tepung gandum
5 biji telur ** guna 4bijik je telur A
3 sudu besar susu cair **cairkan susu pekat sesudu+5 sdm air
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila

(ayak tepung + baking powder sebanyak 3 kali)

cara:

1. pukul mentega + marjerin + gula sampai kembang- memutih
2. perlahan kan mixer- masukkan telur sebiji2 sampai habis
3. masukkan esen vanila
4. masukkan tepung dan susu cair sedikit2 sampai abis- mixer on low speed
5. pastu bahagi 3 bhgn- 2 bhgn letak pewarna yg disukai, 1 bhgn biarkan warna asal
6. lapiskan kedalam loyang berselang seli warna sampai abis
7. bakar selama 45 mnt- 1 jam


*** aku tipu je,,bkn pose pektis pun...pose ganti..hahaa...
abis dah..lega :))
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon