04 April 2011

'gigigusidentist'

pagi semalam,,tetiba aku dpt kol dr spital kole tganu...suh aku gi klnk gigi sini..jumpa pakar gigi...
last treatment ms peknen 2008 hari tuh..punya la lama dah...
agaknya br jumpa fail aku kut...

pegi je la..kang aku peknen lg,,sakit gigi lg,,kena marah pulak kat misi..takmo buat rawatan..
nak2 aku spesel case..aku ada penyakit gusi,,,gusi mengecut...yg mana nama saintifiknya...............haku pon taktau...hehe..

sampai je tgk tade org pun...apa makna nya tuh..?? semua org gigi sihat2 belaka ye...ke ambik mudah pasal gigi..?? asal tak sakit sudahhh...mcm aku la...:))
masuk je misi check..pasal dah lama,,kena ambik semula kadar pengecutan gusi aku nih...masukkan besi kecik dkt liang2 gusi tu...ukur brp kedalaman besi ni blh gi...
yg ni bleh tahan lg w'pon sakit la jugak...

then,,dktr nak wat scalling sket...buang plak2 yg menepek tuh...
ok je tapi bila sampai part gigi depan2 nih....haihhhh!!!! nak tkecit haku!!!
merembes gak la setitis dua air mata aku...ngilu+sakit gile...dah la gusi aku tu mmg sakit...
ms tu dktr tanya umur aku brp...muda2 dah kena penyakit nih..
aku jwp 30 dah..dktr ckp tak nmpk mcm 30 pun...mcm 25,26 je...
kalo dia ckp aku mcm baru lepas akil baligh pun takde makna dah sakit2 tuh...hahaha!!!

so,,pasni kena wat rwtn susulan..wajib katanya..kalo tak kena pakai gigi pelesu la sblm tua...gigi aku bpotensi bsr 'cicir' sebab gusi tak mencengkam dgn kuat...
skrg ni pun berdenyut2 lg gusi aku akibat digodek2 dktr tadi...kumur air garam xjln pun..
harap2 bgn tido pg esok ok la..


01 April 2011

telo ku sudah ok!!

Assalammualaikummm...

wahhh...tajuk tak hengat punya...hari ni hari bermakna dalam hidup ku...pasal...berjaya masak gulai telo itik tanpa pecahh...hihihiii!!!
selalunya fail aje...mengembang,,menggebu,,dan menggerutu...huhu...
tu pasal la menu ni muncul setahun sekali aje...tahun lps sekali je buat..takde hati dah nk msk pastu...

tadi sblm msk,,aku 'merayau2' cr tip camne nk buat telur tu membulat je dlm piuk tuh...
n tjumpa satu blog..syg pulak...aku sekadar baca je,,tak hingat dah blog sapa...kpd tuan blog ni,,tima kasih byk2,,sgt bermakna bg org mcm aku..

sekadar berkongsi pada yg sama spesis cam aku,,,aku tepekkan kat sini...
sapa2 dah pro lg eksyen,blagak gila v*vi,,pastu ada hati nk kutuk2 aku,,*gulai telur pun tak reti,,,blah ko dr sini!

gulai lemak cili api telo itik


1.jangan buh garam sebelum telur tu keras....ohh,,,sblm2 ni aku siap buh garam ketika tumbuk cili api dgn kunyit tu.....

2.masak santan dgn api slow aje..kacau selalu utk elak santan pecah...sblm2 ni aku msk style 'umah tbakar pggl bomba'
hahaha!!!!

3.masuk bahan campuran slps telur keras,,,bukan terus lebur semua mcm aku buat sblm ni :)
tadi aku campur dgn rebung,,,ehh ank buluh lebey sesuai rasanya...
agak pelik rebung di sini berbanding rebung di kampung ku...namun ku belasah juga...asal sama spesis sudah :)

apalagi,,,sapa2 yg sama cam aku tu,,,selamat mempraktikkan ya.....*ke aku sorang je taktau..hehe

08 March 2011

resepi baru di terai...

resepi yg baru je buat petang semalam..apam gula merah...




satu lagi bekas bekal mr wu :))


RESEPI APAM MEKAR GULA MERAH
by : kak.rossitamz@myresipi
source : hani@sembang dapur

(aku ambik dari blog kak hana
gi sana kalo nak tgk yg lawa nya...aku punya malu2 je nak senyum...
trimasss kak,,halallan toyyiban sy kopipes resepinya... :))

Bahan-bahan
  • 125gm gula pasir- next time nak kurangkan gula coz agak manis
  • 125gm gula Melaka - dipotong kecil2- hana campur gula merah (aku buh gula melaka jek)
  • 150ml air
  • 250 gm tepung gandum
  • ½ sudu teh soda bikarbonat
  • ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
  • 1 biji telur
  • 100 ml minyak masak
Cara-cara
  1. Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
  2. Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
  3. Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
  4. Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
  5. Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
  6. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan)


n satu lagi..beef lasangna...buat sblm aku join contest dayet..
makan dulu sblm bdayet..huhu...





resepi ni pun ambik dari blog kak hana..sekali lagi...trimass kak..ijin kan ku kopipes resepinya...

Beef Lasangna

Bahan-bahan
  • 8-10 keping kulit lasagna
  • 300g daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar holland - cincang
  • 2 ulas bwg putih - cincang
  • 1 tin sos spaghetti original
  • 3 sudu besar tomato puree@ 2 biji tomato cincang
  • 1/2 biji carrot - potong dadu (optional)
  • 3 biji cendawan butang - hiris nipis
  • 1 sk oregano
  • Air
  • minyak zaitun
  • garam, gula secukup rasa
  • keju mozarella secukupnyer
  • UNTUK SOS PUTIH
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan susu segar
  • 1/3 cawan keju pilihan
  • 3 sudu besar butter
  • lada hitam, garam
Cara-cara
  • Rebus kulit lasagna instant mengikut arahan peket. (hana rebus dengan sedikit minyak) Tapi ada jenis lasagna yg tak perlu direbus. Kemudian ketepikan.
  • Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan daging. Kacau hingga daging bertukar warna. Masukkan pula tomato puree@tomato cincang. Masak hingga tomato hancur. Kemudian masukkan sos spaghetti, carrot, mushroom, oregano, garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air jika kuah terlalu pekat. Masak hingga mendidih dan ketepikan.
  • Utk membuat sos putih , satukan semua bahan dan kacau di atas api yg kecil hingga pekat.
  • Sediakan mangkuk yg bersesuaian utk membakar. Susun kulit lasagna, kemudian sapu rata sos daging... sapu pula sos putih dan taburkan keju mozarella (jika inginkan rasa cheese yg lebih pada setiap lapisan. Jika tak nak ltk pong tk mengapa.) Lapiskan lagi dengan kulit lasagna dan ulangi proses tadi hingga habis. dan last skali adalah sos putih. taburkan keju dan sedikit daun parsley jika suka.
  • Bakar selama 40-60min atau hingga permukaan lasagna keperang2an. Boleh dimakan sejuk atau panas.

06 March 2011

setelah 5 tahun....

aku menikah,,,baru lah akhir2 ni mr wu request...nak bawak bekal gi keje.alahaiii....
pelik gak,,mula2 duk bcerita kwn2 dia bwk bekal,,aku tak dpt tangkap lg...pastu sound direct je..'esk nk bwk bekal la..'

mula2 dulu taknak bwk,,tak payah request2 pun..aku sediakan dah...agaknya kurang sedap kut..maklum lah,,baru nak mengenal dapur..msk pun bodo2 je...wat nasik ayam pun tak lepas...huhu..

skrg bleh la sket2...tukar2 resepi...takde la mcm dolu2..hari2 masak lomak..hehe...skrg kena bgn awal nk msk..kalo tak tu bgn wat air je,,silap2 aku tido lg masa laki gi keje...xsedar pun..tgk2 xde dah...apa nak buat,,kurang solehah :))
jgn buat byk kali,makan penampo nanti

start cycle lps bwk bekal..ish,bekas plak takde..dan2 tu jgk gi beli tapawe..bukan 'tupperware' ye..hihihi...n aku berkenan sgt tapawe nih...


tadaaaa....kiut tak ;)))


siap sudu garpu tu...


satu lagi...

kawan2 laki aku igt tu bekas anak aku...muahaha!!!!
tidak ye...tu mmg khas utk mr wu...stkt ni aku tgk mr wu selamba je bawak..xde komplen malu ke hape...yg ponting isik dalamnyo...tak gitu abg..... :)

22 February 2011

tiramisu lapis tak belen....

terang dan jelas dari tajuk....hehe...aku buat ni sempena hari lahir anakanda kedua pada 31 januari 2011 hari tu...tapi bkn 31 jan tu aku buat,,,aku buat pada 9 feb tu...pasal lambat..??...pasal mak ko malas...hahaha...

nak yg sedap kena ambik mood dulu....bukan lah mak ko nih kemut sgt nak kua duit beli kek kat kedai tu,,,buatnya dpt kek tak sedap,keras kejung...ko jugak yg kena dgr mak ko nih mencaci tak sudah2...termasuk kakak ko,,termasuk pak ko...
nih mak salin awal2 resepi...nanti2 ko dah besar,,ko plak buat utk mak...tu pun kalo mak xde kencing manis masa tuh...hehehe....




time potong tak belen..tapi takpe...janji sedap...ko mkn 2 piring masa nih...jgn tak igt nanti....


potong kek dgn kakak ko...sbb kakak ko buat muka poyo je masa tu...kesihan pulak...

mula2 buat kek span tu dulu...resepi dari sweetlilly kitchen . thanks ya sis! resepi sedap!

KEK SPAN COKLAT


bahan-bahan:
5 biji telur gred b
170gm gula kaster
1 camt ovalette - kalau tak de pun tak pe..
100gm tepung gandum
1tsp baking powder - kalau tak de pun tak pe.. kek tetap jadi..
40gm serbuk koko
70gm minyak jagung atau minyak masak atau butter yg di cairkan

Cara membuatnya:
1.dalam satu adunan, telur, gula dan ovalette di putar hingga jadi seperti ini.. putar menggunakan kelajuan maksimum..

2.mesti kembang, pekat dan berwarna putih seperti ini, bila di angkat adunan tak jatuh ke bawah..

3.kes malas.. terus ayak tepung, baking powder, serbuk koko masuk dlm adunan.. seeloknya ayak bhn2 kering kat bekas lain dulu.. tapi kalau korang pun rasa malas.. buat je cam ni..

4.Terus masuk minyak. putar perlahan hingga adunan b'gaul rata dan sebati ye..

5.adunan yang dah sebati. tuang dalam loyang berukuran 8". boleh la di bakar pada suhu 170'c - haku lebih suka bakar kek span guna suhu ni selama lebih kurang 30 minit api atas bawah.. Ha.. lengkap dah haku bagi ni.. :)

kemudian buat cream pulak...resepi dari dapurcomelku.blogspot . tima kasih resepi kak..saya kopipes ya....

Kek Keju Tiramisu Simple
Sumber: umi_e (myresepi.com)

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream
200ml cream cheese - haniss guna jer sebuku tu 250gm
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-caranya
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon