05 July 2014

puding susu buah-buahan

Assalamualaikum.
nak share resepi puding yg dibuat ptg smlm..
tlajak laris plk..ank2 suka sgt...so tepek sini sng nk ulang2 buat nnt...

Resepi Puding Susu Buah-Buahan
*resepi dpt dkt fb..tuan asal xtau la sapa...

Bahan-bahan ( 1 loyang besar )

* 1 paket serbuk agar-agar (11 gm)
* 2 biji telur
* 4 cawan air
* 1/2 tin susu cair
* 1 cawan gula
* 2-3 sudu besar tepung kastad
* 1 tin fruit cocktail

Cara - Cara Membuat :
1. masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
2. pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
3. bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
4. masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.

Untuk kuah campurkan 300ml susu, air dari buah koktel, 2 sudu gula dan 1 sudu tepung kastad. campurkan sahaja dan disimpan di dalam peti sejuk.



03 March 2014

2014..yg pertama

Assalamualaikum

menung aku dpn lappy nih..duk pikir password..hehe..punya la lama tak log in kan...
entry pertama di tahun 2014,,bln 3 br post entry..hehe..ok la tu dr xde langsung...

life masih macam dulu je..anak2 masih 3 orang..wpun kenkadang aku rasa ada anak 13 org..adoi laa..
aku rs hidup ni tersangat la bizi start ank bersekolah hr tu..terkejar2..nak anta ke sekolah,,ambik..dah la kedua2 nya lain sekolaah..
pastu nak masak cepat plk..terjenguk je muka ank2 kat rumah bising nak makan...mcm kat sekolah tak makan..

selain tu aku juga buat kuih sket2 utk jualan..anta kedai org dpn rmh ni..saja suka2..dpt jg tambah2 duit poket kan..blh la menambah koleksi rose2 aku kan :)
aku suka buat keja ni.makan dpt,,duit dpt..hihi..

selingan ; rose pertama yg aku beli...

05 October 2013

orkid..berbunga lagi..

Assalam..

wah..wah..riang beno la hati tgk orkid berbunga lagi...orkid ke dua dlm jagaan ku..
walau pun bukan cinta mati sama orkid tapi sayang jugak aku dgn orkid sepokok dua tuh..
kang mil aku tanya n jwb apa kan..yelaa..dia yg bagi..kecik plak hati dia kalo aku jwb dah mati kan..hahahhh....



cantikkan,,sekali keluar 3 tangkai lagi..bila tgk lama2 rasa mcm nak jatuh cinta dgn orkid la..huhu..
sebenarnya aku ada jugak beberapa pasu lg,,yg aku beli sendiri..tu pun xsengaja..
niat sebenar nak carik rose tp ada satu nursery tu takmo dah jual orkid..mksd aku stok lama kut,,dah malas nak jaga..nak mati je aku tgk..aku saja tanya brp kalo aku nak beli..dia ckp amik la 2 ringgit..
se tahu aku orkid kan mahal,,plg murah pn orkid biasa kat pasar 6 ringgit..
aku pun ambik aje la..
ni la 5 pasu orkid yang aku beli tu..nampak mcm lambat je lagi nak kua bunga...


yang 2 ni pulak aku bwk dr kg...mak aku xde masa dh dgn bunga2 ni,,byk dh mati..
jd aku bwk la blk yg ni jd ank angkat..hehe..sblm dia mati kan...
tu kesan makan dek kambing..kambing moden mmg makan orkid eh??

ok la,,tu je cite orkid2 aku..2x draft nih,,bosan cite psl orkid..hahahhh...

17 September 2013

Snow Cheese cake

Assalamualaikum..

resepi kek 2hari lepas..percubaan pertama...alhamdulillah,,laku dan disukai oleh seisi rumah...
mungkin rasa dabel cheese tu kut..tapi agak kurang diselera ku..
setakat ni aku lagi suka cotton japanese cheese cake..lembut je masuk mulut...
apa pun,,blh lg buat masa akan dtg..anak2 suka,,suami pun suka..janji habis...


cantik tak rerama ats kek tu..cute kan..hehe...pas makan aku simpan balik...nanti nak buh atas kek lain pulak..hihihi...

resepi aku ambik dari kaknorsecubit garam...tq kak..

KEK CHEESE BERSALJI
resepi : Sherry mz@MyR
sumber: Kzai@Teratakimpian
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
UNTUK KEK:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ k.nor guna tpg gandum biasa
##aku pun guna tpg gandum biasa...
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)
##aku buh 1/2 cwn je..

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.


Selamat mencuba,,selamat menggemuk..hahah..

28 August 2013

tomato

Assalamualaikum...

selamat hari raya semua,,walaupun dah hujung2 raya,,,hehe...
pasal raya lenkali aku update..
hari ni nak cerita bab tomato..

dengan bangganya mengistiharkan aku telah lulus menanam tomato..hehe..
ko?ko? dan ko?
xpenah tanam?? xpe la..bape sen sgt kan tomato sebijik tu...aku tanam pun suka2 aje :))
pasni pun aku takmo dah tanam apa2..tunggu la pagar rumah aku siap..
buat sakit hati je pokok2 kena sebat dek kambing..huhu...

so,nilah tomato aku....

anak tomato..





bila aku post kat fb ramai la pulak kwn2 aku bertanya..napa pulak tomato aku tak bulat..lonjong aje..
ada yg ckp tak cukup zat lah..tak penah nampak lah..haihhh..sentap mak..hehe..
setelah digugel,,hampir ada 7500 jenis tomato...hambikkkk...
dan yg aku tanam ni seakan-akan grape tomato...
nak kata cherry tomato agak besar pulak..dan aku tgk kat label benih ni berasal dari Taiwan..
memang la diorang tak penah tgk kan..obersea beb..obersea..
aku tanam yg bren obersea aje..xmen local2 oke..hihihi...

dah,,habih cite bab tomato...sekian :))
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon