15 March 2012

kek pandan layer...

Assalamualaikum...

first time buat kek ni...
resepi ambik kat myresepi...resepi pakcikmatgebu..tq cikmat..
tgk sini resepi asal,,,cantik je layer n sedap...
aku tepek kat sini sbb kompom nk buat lagi nanti :))


Bahan-bahan ( Saiz kek (8 x 8 x 3) inci )

BAHAN2 UNTUK KEK:-
5 biji telur Gred A
160 g gula
125 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
75 g minyak jagung
15 g ovallate
1 camca teh paste pandan
2 camca besar susu segar/cair

BAHAN2 UNTUK KASTARD:-
1050 g santan
225 g gula
10 g serbuk jelly
1 camca teh paste pandan
100 g tepung Hoen Kwee (warna hijau)
75 ml jus pandan (kisar 4 helai dan pandan dgn 75 ml air, kemudian tapis)
Secubit garam


UNTUK KEK:-
Satukan telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.

Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.

Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong mendatar sebanyak 3 keping.

UNTUK KASTARD:-
Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas. Masak diatas air mendidih (secara double boiler), gunakan wisk, kacau hingga pekat dan berkilat. Mastikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.

UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:-
Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan. Lapiskan dgn sekeping kek. Tekan sedikit. Tuang lagi 1/3 kastad dan lapiskan dgn sekeping lagi kek. Ratakan biar memenuhi bhg yg kosong. Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn kek. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.

Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.

Satu petua....gunakan tin utk membakar kek tadi, cuci tapi tak payah guna sabun, cuma buang kerak2 yg tertinggal, lepas tu keringkan, kerana saki baki mentega yg kita guna utk mengris tin tu masih ada dan ini memudahkan kek yg telah dilapis dgn kastard utk dikeluarkan...


keratan rentas...aku punya xcantik,,sob,,sob,,
aku tak pandai lagi nak agak anggaran buat layer tu..
apa pun,,habis jugakkk,,,
abaikan rupa,,rasa mmg best :)

03 March 2012

nasik minyak jus oren

hari2 makan nasik putih boring gak kan...
kali nih aku menerai satu resepi nasik minyak...lain sket dr yg biasa tu..
kali nih buh sunquick sket...
bila makan rasa la masam2 sket tu..tapi tetap sodap..:))



RESEPI NASI MINYAK JUS OREN
by: linapg.blogspot.com
thanks to tuan resepi,,sedap..:))
  • 1 kg beras (dibasuh dan ditoskan)
  • Air sama sukatan ngan beras (10pot beras=10pot air)
  • 1/2 cawan mentega/majerin/myk sapi
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 5 biji bunga cengkih
  • 2-3 kuntum bunga lawang
  • 2-3 biji buah pelaga
  • 2 kiub pati ayam
  • Sedikit kismis
  • 1 cawan susu cair )
  • 2-3 sm jus oren sunquick
  • sedikit daun ketumbar dan gajus
  • sedikit pewarna kuning
  • 2-3 helai Daun pandan simpul
Cara-cara :
  1. Panaskan mentega dan kemudian masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga bersama bahan dihiris hingga berbau wangi.
  2. Kemudian masukkan daun pandan bersama kiub ayam, air dan susu cair serta jus oren
  3. Biarkan mendidih kemudian masukkan beras.
  4. Setelah nasi agak kering,kecilkan api buat lubang dgn belakang sudu,titiskan pewarna kuning
  5. Tutup periuk dan tunggu hingga nasi masak
  6. Setelah nasi masak, gembur2kan nasi menggunakan garfu. Taburkan kismis,daun ketumbar dan gajus.
**aku buat 1/2 resepi nih..


ni pinggan aku,,ehh,,sketnya aku makan....
korang caya ke..hehehe...


yang ni aku tukar sket,,aku malas nak buat acar tu...
aku makan dgn sayur masak lomak putih..hehe...
gajus tu pun buh yg siap perasa tu..kismis pun aku sebat kismis doa anak aku..hehe...
selamat mencuba noksss :))

29 February 2012

zahra gi skolah..

Asasalamualaikum...

akhirnya,,,dua2 puteri ku dah gi skolah...

zahra dah start skolah minggu lepas lg,,tp baru hari ni aku ambik gambo nya..
pasal minggu lepas,,xnampak mcm budak skolah lagi,,baju pun pakai baju biasa lagi...
n pakai selipar lagi...kemain susah nak carik baju n kasut skolah saiz comel2 nih...

jadi,,minggu ni kira dah lengkap..baju yg ditempah pun dah siap..dah boleh posing...hehe...
w'pun lambat..mak tepek jgk..supaya xjadi isu bila ko besar nanti...
"apasal kakak mula gi skolah mak buh dlm blog,,pasal dikma tidak????"
ohhh...itu mungkin soklan yg dia tanya la..hehe....

zahra gi skolah kat area sini je..skolah swsta,,,sebab xde tadika kerajaan yg sudi ambik dia..baru 3tahun daa...
dah menggedik sgt nak gi skolah..anta je lah..xtau la sampai bila tu...
stakat ni ckgu cakap ok je dia,,dia pun selalu cakap dia ceronok gi skolah...
"s" pun xpandai cakap lagi..huhu....
















ni beg pertama zahra ke skolah...hello kitty :))

jadi,,,aktiviti aku pulak..mcm biasa la..rutin2 kesurian..kemas,dobi,masak...cuma tambah le sket,,bfesbuk...suri moden kan..haha...
sambil2 la..pukul 10 start masak dah,,sbb anak aku balik je dr skolah mesti nak makan dulu..
padahal kat skolah siap makan dah...gen sapa la yg kuat kat situ :))

opss...lupa pulak,,,aktiviti lain mak ialah...layankan pokok2 mak yg 2,3 batang tu...
berangan tau nak buat mini rose garden nanti,,,ala2 henggeris garden tuh...


ni pokok2 yg terpilih je yg boleh masuk blog...
yg hazabedah,,,dok belakangggg.....


kesayangan mak...
tgk je,,,sapa usik mak titik tangan ehh...Ggrr...

23 February 2012

ciken cop simple

Assalamualaikum...

menu lunch semalam...ciken cop dongan nasik putih...hehe...
dolu2,,aku pernah buat ciken cop ni,,,siap dgn set2 nya sekali..coleslow,fries,,,kentang lenyek tuh...
abis je makan terus mr wu ajak aku keluar pi kedai makan...xpuas katanya..nak nasik jugak...
so,,kali ni aku belajar dr pengalaman la..hehehe....
dah tekak melayu totok tu kan...nak nasik jugak camna pun :)))


ciken chop aku yg simple aje...tapi aku nak tepek resepi sbb rasa mcm sedap la pulak..hehe..

resepi aku ambik dari myresepi..tgk sini . tq tuan resepi....

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • *UNTUK DIPERAP*
  • 2 paha ayam (kalo suke, debone kan. kalo malas, biar je tulang nye)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1 cm halia (cincang)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos Lee & Perrins *ni aku xletak
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • garam secukup rasa
  • *SOS BLACK PEPPER*
  • 1/2 botol sos lada hitam
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 3-4 cendawan butang (cincang)
  • 1/2 biji bawang besar (cincang)
  • garam/gula secukup rasa

Cara-cara

  1. gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dpt diserap dengan elok.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan minyak yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy).
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh la dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
  5. tapi kalo rase tak cukup je soLinks marinate tu, boleh sediakan sos black pepper nya spt yang tertera di atas.
  6. caranya dengan memasak bahan2 sos black pepper selama satu minit dan adjust la kepekatannya dengan menambah sedikit air, garam dan gula secukup rasa. OK?



sos pulak aku ikut resepi k hana...pun sodap jugak...tq resepi kak...

Bahan-bahan
  • 11/2 cawan stok ayam@daging - hana gune stok ayam (air+kiub ayam)
  • 1/2 cawan susu segar - nk kurangkn pon bleh!
  • 4-5 sudu serbuk lada hitam
  • 2cm btg salery - cincang
  • 1/2 biji bwg besar - cincang
  • 2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu mentega/ marjerin
  • 1/2 tin cendawan butang - dhiris
  • 2 sudu besar tpg gandum - bancuh ngan air
  • garam dan gula - jika perlu
Cara-cara
  • panaskan stok ayam, susu segar, bawang n juga btg salery. didihkan.
  • kemudian tapis. buang bwg n juga salery. klu tk nk tapis pon takpe! didihkan smula.. masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
  • last skali masukkan bancuhan tpg gandum utk mendptkan kepekatan yg dkehendaki.

18 February 2012

sambutan maulidur rasul..

Assalamualaikummm...

pagi tadi ada acara sambutan maulidur rasul kat sini..
oleh sebab auni ambik bahagian dlm perarakan..gigih la aku bersesak2 semata-mata nk tgk dia...
satu pengalaman baru bg dia...
oleh sebab ni peringkat daerah,,,byk la jabatan2 yg ambik bahagian...ramai la jugak...
berwarna warni tadi..masing2 dgn baju baru..ehh...dah mcm hari raya la pulak :D


waaaa,,,ada retis jemputan laaaa....
Salima af tu,,,saya takmo salima,,saya nak anuar jain...hehe...


tu dia,,,segerombolan geng2 anak ku...
campur2 tadika nih,,dr tadika anak aku ada 6 org je...
3 lelaki 3 pompuan...
bangga gile wei anak aku terpilih..muahahahaa.....




nampak tak sapa lelaki baju horen tuh...??
mr wu ler tu,,dgn zahra...
mengiringi auni sedang berarak...adeiii laaa....
tak reti aku nak cakap...mana eh pak2 bdk lain...tgk dr jauh udah la kan...
eksited bebeno kut...hehehe...
**bang,,,nape xpakai baju melayu tadi..kihkihkih....


yaaa.....Salima...
bleh tahan sore ko ye :)


lepas berarak trs masuk dewan....
nasib baik cuaca mendung je hari ni...kalau tak cian jgk budak2..
auni ckp penat jgk berarak ni... :)








balik2 aje terus zahra terbongkang...aik,,sapa yg berarak nih...??
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon