16 October 2011

stop smoking plissss......

http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com
saya sangat sedih dan stress!!!!
~suami saya perokok TeGar~

aku taktau camne pompuan lain rasa yg lakinya merokok tu,,,tapi nilah yg aku rasa skrg...
aku rasa laki aku makin menjadi2 hisap rokok..makin tua makin ligat pulak menyalai paru-paru...
malam tadi aku kua gi antar ank klnk,,sblm tu masa mandi aku dah tgk laki aku bwk rokok msk bilik air..port biasa...tak basah mandi kalo tak bawak rokok!
lps gi klnk singgah kedai minum2..hisap lg rokok..on d way balik tjumpa kwn dia,,trn dr kereta..hisap lg rokok..
haihhh...dlm sejam brp batang hisap rokok tu..??? kat tmpt keje tah brp btg la pulak tu...

serius,,mood aku blh berubah bila tgk dia pegang rokok...aku tiba2 jadi emo,,seolah2 memandang laki aku sedang pgg jarum suntikkan dadah!!
dr mula kenal aku tanya dah,,hisap rokok tak..dia jwb,,hisap sket2,,n nak benti dah ni...ohhh...sampai ank 2..hampehhh!!!!
cam mana nak bg dia behenti,,,dari sokongan moral sampai la ke caci mencaci aku dah bagi...harammm,,tak nak dengarnya...dah mati baru nak berhenti ye...

bila tgk gaya hidupnya,,serius aku bimbang..makan tala je..janji halal..senaman langsung xde,,sukan langsung tak join...sedut pulak racun hari2...aiii...mcm betul je ramalan dia tak hidup lama kat dunia ni...arwah abah dulu meninggal muda juga kiranya..dengarnya perokok tegar juga,,kena heart attack...patutnya my laki ambik pedoman dari situ...

to abg,,pliss la..benti la merokok...pasni tak pyh tanya2 la pasal zie tiba2 moody...nak2 bila abg pgg rokok..serius,rokok mmg masalah dlm rmh tangga kita...kurang2 la merokok tu...
zie lagi rela tgk abg mati bjihad di palestin,,dari tgk abg mati jantung tersumbat dek rokok!!

(google pic)

I LOVE YU ABG...sbb yu laki ai...tu pasal ai bising..kita bukannya org kaya,nk bayo rwtn kanser paru2 abg nanti..insuran pun tak cover jota2...sooo..bwk2 la insap....

14 October 2011

kuih antik...

3 hari lps aku balik kg,,mr wu balik keje je trs balik kg..seperti ku katakan sblm2 ni..hidup kami sekeluarga mengikut arus je...takde nya nak plan 3,4 minggu mcm org2 normal selalu buat tu...hehe..

kat kampung kan,,aku tjumpa satu kuih kira antik jugak la kut..ssh nak jumpa kuih ni skrg...

apam daun rambai,,masa aku kecik2 dulu,,sng je jumpa kt kedai kopi ni...
skrg jarang sgt dah..agaknya org dah malas nak melayan cara buat apam nih..
kena gi ambik daun rambai,,silap2 kena gigit kerengga...nak layur pulak daun tu,sapu minyak,,baru buh adunan..nak kelepet pulak pastu..aiiii..byk keje tu...

lagi senang buh sedebuk dlm loyang kan..sama je rasa,,cuma seni tu xde la..hehe...

**masuk tajuk lain,,tjumpa ni kat fesbuk...selamat beramal :))


09 October 2011

cerita kek...

yuhuuu..sudah kembali...3 hari tanpa pc,,cukup buat aku resahhhhhh...hehee...
pc aku masuk 'spital' la..sbnrnya dah lama dah sakit...ada 256 error tuuu,,,tapi selagi boleh,,aku hentam je online n guna mcm biasa....
penyudahnya,,,kamis aritu xbleh bukak dah,,gelap gelita...baru la terhegeh2 nak bwk gi bekki...
ahhh..sunyi sepi hidop ku..tanpa forum,cite korea,fesbukk..cian kwn2 ku..ajk tetap menyepi seketika..hahaa....

okkk,,mula2 nak update resepi kek yg aku buat sblm2 ni...
first,,kek gula hangus a.k.a kek sarang lebah...tapi org tua2 kat sini panggil kek span..aku pun kompius mula2 tu...



resepi ku ambik dari homesweethome..tq kak ummi :)

Bahan:-

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat manis **aku buh 1/2 cwn je...
  • 2 camca teh soda bikarbonat
  • 4 biji telor
  • 2 camca besar mentega

Cara Membuat:-

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air panas dan kacau hingga cair. (hati-hati semasa memasukkan air, kena gula akan meletup2). Kemudian masukkan mentega, kacau dan sejukkan.
  2. Pukul 4 biji telor sehingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat manis dan kacau sebati.
  3. Kemudian ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telor tadi. Akhir sekali masukkan gula hangus tadi. Kacau rata. Tuang adunan dalam loyang 7"x7" dan perap adunan selama 3 - 4 jam. Panaskan ketuhar dengan suhu sederhana 160 - 180 C dan bakar selama 45 minit ke 1 jam.
## aku perap 2jam je..kes tak menyempat...lama gile nak tunggu 4 jam tu..hehee...



second,,kek menguji kesabaran...kek lapis asam manis...bagi ku..kalo spesis lapis2 ni...nama nya mmg kek menguji kesabaran....sabo je time nak melapis satu-satu tu...



resepi yang ni ku ambik dari hanamemories...resepi asal dari dayangjack...pape pon..trimasss pada kedua-duanya..mcm biasa,,halallan kopipesan resepinya :))

RESEPI KEK LAPIS ASAM MANIS KUKUS
source : dayangjack@dapurkusayang

Bahan-bahan (loyang 8 x 4.5 x 4.5)
  • 2 cawan biskut marie yang sudah dikisar dan diayak sebanyak 1 kali
  • 4 biji telur A (sejuk)
  • 180 g gula kastor (boleh juga tambah jika suka manis)
  • 4 sb susu pekat manis
  • 1 sb ovalette
  • 2 sb horlicks - optional
  • 125 ml susu segar (sejuk)
  • 1 sk esen vanilla
  • 80 ml minyak jagung
  • kepingan asam manis/hawflakes secukupnya
  • sedikit pewarna hijau/pes pandan dan kuning (warna lain pun ok)

Cara-cara
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang kek. Sapukan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Seelok-eloknya loyang dialas dengan kertas serap minyak.
  2. Satukan kesemua bahan (kecuali minyak jagung, hawflake dan pewarna) di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang dan gebu.
  3. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati dgn menggunakan spatula/senduk kayu.
  4. Bahagikan kepada dua bahagian (lebihkan sedikit adunan untuk lapisan hijau). Bubuhkan pewarna hijau/pes pandan dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. Untuk lapisan hijau dan kuning, bahagikan lagi adunannya kpd beberapa bahagian mengikut saiz loyang agar lapisan menjadi sama rata.
  5. Tuangkan lapisan pertama (hijau) ke dalam loyang dan susunkan hawflake di atasnya (JANGAN DITEKAN). Kemudian, kukuslah hingga adunan dah tak cair (lebih kurang 5-7 minit). Tuangkan lapisan kuning dan susunkan hawflake diatasnya dan kukus. Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, kukuslah selama lebih kurang 20-25 minit lagi atau sehingga kek masak sempurna. (untuk mengelakkan air menitik ke dalam adunan, tutuplah loyang dgn kertas foil, atau balutkan penutup kukus dgn menggunakan tuala).
  6. Setelah masak, tutupkan api. Keluarkan loyang dan sejukkan kek sebelum dipotong.






banyak pulak gambo kek ni ye...yelah...penat2 aku melapih...kasik tepek byk sket la..hehee..
ops,,ikut resepi tu guna biskut meri,,aku tibai biskut lomak ajo..dah tu yg ada..haha..
apa pun..sedap la kek ni..

**pssttt...aku kan dah siap potong2 nak bagi mil..last2..xjadi.. aku makan sndiri je..sayang pulak nak bagi..hahaha..menantu sapa la yg hampesss tu...hihihii....

29 September 2011

nasik erebbb lagi...

kemarin,,aku gi kole tganu..n akhirnya,,,dpt jgk merasa nasi arab kat satu kedai ni...
restoran Al-Edrus,,dekat Gong Badak...rasanya ada dua aje kut rstrn nasik arab kat kole tganu ni,,satu kat sblh istana tu...

bagi aku,,lg ok kedai ni dr yg satu tu..lg byk menu n pilihan...
dgrnya chef mmg org harabbb...hehe...
jomm tgk gambo...


byk pilihan kan...


deko pun ala2 arabic sket...aku berkenan dgn lampu gantung kat blkg tu :))

menu mr wu ; nasi mandy kambing...

kambing ni mmg best sbb...terbau lagi kekambingan nya..
n mr wu ckp terasa lg manis kekambingan nya...
nak tau camne tu,,sila lah cuba ye..hehe..

n ni aku punya..nasik maqlubah ciken...
nasi mandy tu digoreng plak dgn rempah2 nya..
rasanya..urmm..sedap jgk,,ada rasa rempah2,kari kut n msm2 sket pun ada...

mr wu ckp jgn aku sakit perut sudah..mcm 'kuat' je nmpk rempahnya..
ahh..perut aku,,semua boleh..bkn jenis perut manja...hahaha...

sila lah makan abg..jom imejin kita duk kat qatar..tteeettttt!!!!
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

26 September 2011

kek oren Zuriana...

hujannnnn...
tiap2 petang hujan dah kat sini..agaknya nk masuk musim tengkujuh dah kut...
aku kalo hujan ni..hujan la selebat mana pun,,tapi jgn la ada kilat,petir sabung menyabung...
aku takutttt...time camtu bkumpul la aku 3brnk bwh selimut sambil ttp telinga masing2..hehee..

kalo ujan manja2 je tu aku suka..nyaman je..macam ptg nih..
aku baru je lps minum ptg..secawan neskepeee halusss n kek oren...
wallahhh...mmg nyaman...



Resepi aku ambik dari fromintankitchen..resepi asal dari Zuriana..pape pon,,tqq pada keduanya...halallan sy kopipes ya :))

KEK OREN ZURIANA
By: Zuriana

2 cwn selfrising flour - ita guna tepung kek **aku guna tpg gandum je + 1 sdt baking powder
2 bj telur
1 cwn gula kastor
2 sudu mkn susu pekat
1cwn marjerin
1sudu mkn oren emulco atau oren sunquick - ita guna oren sunquick **aku guna sunquick jgk..
1 biji parutan kulit oren - yg ni ita tabah sebab ita suka sangat bau kulit oren **xbuh pun,,xde stok..hehe...

Pukul marjerin ngan gula hgga kembang. Kemudian masukkn telur satu satu.
Pukul lagi hingga kembang dan sekata. Masukkn pula tepung dan kacau rata. Tuangkan susu pekat, kacau dan last sekali masukkan oren emulco
Loyang di sapu minyak dan bakar 30min atau sehingga masak.

**aku buat cara k ita tu..bahagikan 2..satu adunan buh sunquick n satu adunan lagi buh coklat emulco..then..marblekan aje...


bahagian buh sunquick tu bubuh sket pewarna oren..jd la camni kalernya..
apalagi..gi la cuba sapa2 teringin tu...
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon