09 October 2011

cerita kek...

yuhuuu..sudah kembali...3 hari tanpa pc,,cukup buat aku resahhhhhh...hehee...
pc aku masuk 'spital' la..sbnrnya dah lama dah sakit...ada 256 error tuuu,,,tapi selagi boleh,,aku hentam je online n guna mcm biasa....
penyudahnya,,,kamis aritu xbleh bukak dah,,gelap gelita...baru la terhegeh2 nak bwk gi bekki...
ahhh..sunyi sepi hidop ku..tanpa forum,cite korea,fesbukk..cian kwn2 ku..ajk tetap menyepi seketika..hahaa....

okkk,,mula2 nak update resepi kek yg aku buat sblm2 ni...
first,,kek gula hangus a.k.a kek sarang lebah...tapi org tua2 kat sini panggil kek span..aku pun kompius mula2 tu...



resepi ku ambik dari homesweethome..tq kak ummi :)

Bahan:-

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat manis **aku buh 1/2 cwn je...
  • 2 camca teh soda bikarbonat
  • 4 biji telor
  • 2 camca besar mentega

Cara Membuat:-

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air panas dan kacau hingga cair. (hati-hati semasa memasukkan air, kena gula akan meletup2). Kemudian masukkan mentega, kacau dan sejukkan.
  2. Pukul 4 biji telor sehingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat manis dan kacau sebati.
  3. Kemudian ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telor tadi. Akhir sekali masukkan gula hangus tadi. Kacau rata. Tuang adunan dalam loyang 7"x7" dan perap adunan selama 3 - 4 jam. Panaskan ketuhar dengan suhu sederhana 160 - 180 C dan bakar selama 45 minit ke 1 jam.
## aku perap 2jam je..kes tak menyempat...lama gile nak tunggu 4 jam tu..hehee...



second,,kek menguji kesabaran...kek lapis asam manis...bagi ku..kalo spesis lapis2 ni...nama nya mmg kek menguji kesabaran....sabo je time nak melapis satu-satu tu...



resepi yang ni ku ambik dari hanamemories...resepi asal dari dayangjack...pape pon..trimasss pada kedua-duanya..mcm biasa,,halallan kopipesan resepinya :))

RESEPI KEK LAPIS ASAM MANIS KUKUS
source : dayangjack@dapurkusayang

Bahan-bahan (loyang 8 x 4.5 x 4.5)
  • 2 cawan biskut marie yang sudah dikisar dan diayak sebanyak 1 kali
  • 4 biji telur A (sejuk)
  • 180 g gula kastor (boleh juga tambah jika suka manis)
  • 4 sb susu pekat manis
  • 1 sb ovalette
  • 2 sb horlicks - optional
  • 125 ml susu segar (sejuk)
  • 1 sk esen vanilla
  • 80 ml minyak jagung
  • kepingan asam manis/hawflakes secukupnya
  • sedikit pewarna hijau/pes pandan dan kuning (warna lain pun ok)

Cara-cara
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang kek. Sapukan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Seelok-eloknya loyang dialas dengan kertas serap minyak.
  2. Satukan kesemua bahan (kecuali minyak jagung, hawflake dan pewarna) di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang dan gebu.
  3. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati dgn menggunakan spatula/senduk kayu.
  4. Bahagikan kepada dua bahagian (lebihkan sedikit adunan untuk lapisan hijau). Bubuhkan pewarna hijau/pes pandan dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. Untuk lapisan hijau dan kuning, bahagikan lagi adunannya kpd beberapa bahagian mengikut saiz loyang agar lapisan menjadi sama rata.
  5. Tuangkan lapisan pertama (hijau) ke dalam loyang dan susunkan hawflake di atasnya (JANGAN DITEKAN). Kemudian, kukuslah hingga adunan dah tak cair (lebih kurang 5-7 minit). Tuangkan lapisan kuning dan susunkan hawflake diatasnya dan kukus. Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, kukuslah selama lebih kurang 20-25 minit lagi atau sehingga kek masak sempurna. (untuk mengelakkan air menitik ke dalam adunan, tutuplah loyang dgn kertas foil, atau balutkan penutup kukus dgn menggunakan tuala).
  6. Setelah masak, tutupkan api. Keluarkan loyang dan sejukkan kek sebelum dipotong.






banyak pulak gambo kek ni ye...yelah...penat2 aku melapih...kasik tepek byk sket la..hehee..
ops,,ikut resepi tu guna biskut meri,,aku tibai biskut lomak ajo..dah tu yg ada..haha..
apa pun..sedap la kek ni..

**pssttt...aku kan dah siap potong2 nak bagi mil..last2..xjadi.. aku makan sndiri je..sayang pulak nak bagi..hahaha..menantu sapa la yg hampesss tu...hihihii....

29 September 2011

nasik erebbb lagi...

kemarin,,aku gi kole tganu..n akhirnya,,,dpt jgk merasa nasi arab kat satu kedai ni...
restoran Al-Edrus,,dekat Gong Badak...rasanya ada dua aje kut rstrn nasik arab kat kole tganu ni,,satu kat sblh istana tu...

bagi aku,,lg ok kedai ni dr yg satu tu..lg byk menu n pilihan...
dgrnya chef mmg org harabbb...hehe...
jomm tgk gambo...


byk pilihan kan...


deko pun ala2 arabic sket...aku berkenan dgn lampu gantung kat blkg tu :))

menu mr wu ; nasi mandy kambing...

kambing ni mmg best sbb...terbau lagi kekambingan nya..
n mr wu ckp terasa lg manis kekambingan nya...
nak tau camne tu,,sila lah cuba ye..hehe..

n ni aku punya..nasik maqlubah ciken...
nasi mandy tu digoreng plak dgn rempah2 nya..
rasanya..urmm..sedap jgk,,ada rasa rempah2,kari kut n msm2 sket pun ada...

mr wu ckp jgn aku sakit perut sudah..mcm 'kuat' je nmpk rempahnya..
ahh..perut aku,,semua boleh..bkn jenis perut manja...hahaha...

sila lah makan abg..jom imejin kita duk kat qatar..tteeettttt!!!!
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

26 September 2011

kek oren Zuriana...

hujannnnn...
tiap2 petang hujan dah kat sini..agaknya nk masuk musim tengkujuh dah kut...
aku kalo hujan ni..hujan la selebat mana pun,,tapi jgn la ada kilat,petir sabung menyabung...
aku takutttt...time camtu bkumpul la aku 3brnk bwh selimut sambil ttp telinga masing2..hehee..

kalo ujan manja2 je tu aku suka..nyaman je..macam ptg nih..
aku baru je lps minum ptg..secawan neskepeee halusss n kek oren...
wallahhh...mmg nyaman...



Resepi aku ambik dari fromintankitchen..resepi asal dari Zuriana..pape pon,,tqq pada keduanya...halallan sy kopipes ya :))

KEK OREN ZURIANA
By: Zuriana

2 cwn selfrising flour - ita guna tepung kek **aku guna tpg gandum je + 1 sdt baking powder
2 bj telur
1 cwn gula kastor
2 sudu mkn susu pekat
1cwn marjerin
1sudu mkn oren emulco atau oren sunquick - ita guna oren sunquick **aku guna sunquick jgk..
1 biji parutan kulit oren - yg ni ita tabah sebab ita suka sangat bau kulit oren **xbuh pun,,xde stok..hehe...

Pukul marjerin ngan gula hgga kembang. Kemudian masukkn telur satu satu.
Pukul lagi hingga kembang dan sekata. Masukkn pula tepung dan kacau rata. Tuangkan susu pekat, kacau dan last sekali masukkan oren emulco
Loyang di sapu minyak dan bakar 30min atau sehingga masak.

**aku buat cara k ita tu..bahagikan 2..satu adunan buh sunquick n satu adunan lagi buh coklat emulco..then..marblekan aje...


bahagian buh sunquick tu bubuh sket pewarna oren..jd la camni kalernya..
apalagi..gi la cuba sapa2 teringin tu...
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

24 September 2011

layan drama..

ada dua drama yg menambat hati aku kebelakangan ni...
yang mampu buat aku berenti bfesbuk sebentar,,or berenti dari buat apa2 aktiviti..hatta terpaksa menyengkak bijik mata dari tertido time tuh...dua2 aku suka..http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

pertama...cita telenovela dari meksiko nih..."bella Calamidades"



bella calamidades = si jelita bernasib malang..ala2 cinderella gitu...dari org miskin tiba2 jd kaya lps mewarisi rete makciknya...
heroin...danna garcia,,cantik n cumell...tapi aku tak brp bkenan dgn heronya..terlalu jambu bgku...n kdg2 menyampah la pulak menengoknya....
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

Danna Garciahttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

cite ni main kt tb3,,pkl 3ptg..senin -kamis..ada 140 episod gitu...yg hangin nye..byk iklan..ganggu kosentrasi betul..dah ceritanya main brp minit aje..byk iklan dr cerita..grrr...

Keduanya,,,drama yg best menarik minat ku...cerita ustaz gatal...Tahajjud cinta...perghhh...tajuk tak hengattt...


aku mmg emo gile bila tgk cite nih..nak2 part ustz soki tu...eman manan mmg terbaekkkk...
aku rasa mmg ramai yg benci dia skrg nih..hehe...ustz yg bnafsu kuda stlh mengamalkan senaman rimau..aummm!!!

tapi ramai jgk yg bantah drama ni..kononnya mhina agama..membuatkan org lg benci dgn agama,poligami,sekolah pondok..n mcm2 lg la...
bagi aku ok je...realiti hidup,,brp byk org skrg ni mjual agama demi kepentingan diri....brp byk org yg berselindung disebalik Alquran dan hadis,,,yg berpura-pura alim..brp byk ustz celup,,ustz sampul...
cer tgk dlm sokkabar tu,,byk kan kes2 pompuan kena tipu dgn ustz spesis ustz soki nih...

ada jgk part2 drama ni tak bkenan kat aku..asik2 babak ngesek aje..kang org lain duk igt tu aje keje ustaz2 nih...bersentuhan bkn muhrim...rasanya drama ni bukan la drama islamic 100%...
yg penting,,mana yg baik tu kita jadikan pengajaran...

ok,,mana yg tak tgk lg,,,slmt menonton..jgn duk hadap cite korea aje,,cerita lain pun sedap jugak hape...hahaha...peace Zaidah Mazlan!!!
http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

22 September 2011

nasik mandy xbrp jadi...

Assalamualaikum....

menu minggu lps..try buat nasi mandy...
kat kedai panjang2 nasik nya...aku punya kontot2 je..padahal guna beras basmathi gak..
rasanya tlebih air kut...


Nasi Mandhi
Sumber;Blog Resepiraidah
tapi aku ambik kat dapur mamasya : tgk sini resepi asal...tqq ye tuan resepi..

Bahan
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning- guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

Nota dapur Mamasya
*tak buat langkah 3 ni .utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap.

*** aku pon xbuat langkah 3 tu...

dan xlupa ayam bakarnya...
kalo sblm nih ayam2 ku agak rentung di dlm oven..kini tak lagi..
pasal aku dah tau caranya....iaitu....balut dgn foil loyang ayam tu..hehe...
punya lah tak tpikir sblm nih...
patut la aku kagum giler tgk ciken rosted diorg cantik je..berbalut ropanya :)))
ayam aku duk ajelah tkangkang dlm oven tu..kdg2 dah rentung tp xmsk lg kat dlmnya..
yang nih boleh tanggal lg tulang2 tu...
tima kasih byk2 pada dapur mamasya ats tip bguna nih :)))


Ayam Bakar Nasi Mandhi
Sumber asal ;Blog Resepiraidah

Bahan-bahan ayam:
1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih - potong 4
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar - letak 1 sk
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )-letak rempah kari
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
2 biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning
Aluminium foil.

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.

nota dapur mamasya
** bakar suhu 250'c selama 50 min,buka alumium foil.. balikkan ayam bakar menu grill selama 15-20 minit..balikkan lagi ayam masak api grill 15-20 min.


part pebret,,sape ye...kalo org lain ambik mmg bising la dia tu..teeeettt!!!!
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon