17 August 2011

ayam,agar2...

Assalamualaikummm.....
salam nuzul Al-quran 1432 hijrah...dah separuh ramadhan yer...
tganu cuti hari neh,,,anakanda2 n bapaknda pun tido lagi...xpe la..bagi peluang...
maknda je xbleh tido,,biasa la..cuti ke,xcuti ke, rutin ttp macam biasa..huhu..

err..dah brp mukasurat dah baca quran..dah separuh lom..hehe...

"Sesungguhnya Nabi s.a.w ada bersabda,yg bermksd: " Bacalah olehmu Quran, kerana ia akan datang pada hari kiamat memberi pertolongan kepada yang membacanya" ~ Riwayat Muslim."

meh tgk resepi 2,3,4,5 hari lepas...hehe...aku pun tak igt dah..

~~Ayam masak merah madu~~

resepi dari dayangjack...macam msk merah biasa..tapi lagi best,,,sbb buh madu kut...
bleh la try test kut2 mentua dtg kan :))

Ayam masak merah madu
resepi ; dayangjack @dapurkusayang

bahan-bahan
  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng hingga 3/4 masak)
  • rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan cengkih)
  • cili giling secukupnya
  • sos cili secukupnya
  • 2 keping asam gelugur
  • 4-5 sudu besar madu (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 labu bawang besar (dihiris bulat)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam
bahan-bahan kisar :
  • 10 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali atau periuk. Tumis bahan-bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos tiram dan sos cili secukupnya. Kacau rata-rata. Kemudian masukkan air secukupnya. Kacau lagi hingga mendidih.
  3. Masukkan ayam, bancuhan madu, garam dan asam gelugur. Gaulkan sebati. Akhir sekali masukkan bawang besar.
  4. Setelah ayam masak, tutupkan api. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih atau nasi tomato.

n tak lupa agar2 cokolat sbgai pncuci mulut...sedap je lalu kat anak tekak...


ku ambik resepi kat hanamemories...senyap je akk neh sjk balik dr jopon tu...
bizi bebenor gamaknya....rindu plak nk dgr dia bceloteh biar pun aku SR je kat blog dia tu...hehe...

Bahan-bahan
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Cara-cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
  4. psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

14 August 2011

nasik goreng thai..

cian budak nie...kakak xde,gi skol..boring gile ye...
tipon aku gak jadi mangsa...

apa yang leka sangat tu...

ooo..layan upin n ipin...urmm...bdk skrg..anak moden...
aku dulu masa ni tipon pun tak kenal lagi...
tengah comot lagi main ank patung mata tercabut sebelah...hehe...

menu iftar semalam...nasik goreng thai mari.....**best pulak guna pkataan iftar ye :))
sedap jugak,,tp mr wu ckp masin sket....maklom la..bekas garam tgh penuh,baru beli...
sedap aje la merenjis2 kan..hihii..


resepi dari yatiememories..gi sana tgk resepi asal...
cam biasa..halal ye dikopipes resepinya...tqqqq :))

Bahan-bahan

* 2 mangkuk nasi (4 cwn nasi sejuk)
* 2 biji telor
* 1/2 labu bawang besar - dipotong dadu
* 2 sudu kecil pes tomyam/1 kiub pati tomyam
* 1/4 cawan sayur campur/lobak & kacang dihiris halus
* 2 sudu besar cili kisar
* 8 tangkai cili padi - tumbuk
* 2 helai daun limau purut - hiris halus
* 2 sudu besar kicap manis
* 1 batang serai - dihiris halus
* 1 sudu kecil lengkuas yang dicincang
* 10 ekor udang basah(terpulang nak letak berapa..)
* Hirisan isi ayam
* Minyak masak

Cara Memasak
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana. Pecahkan telor dan goreng seperti telor hancur hingga masak.
  2. Masukkan bawang, serai, lengkuas, cili padi dan cili kisar. Goreng hingga naik bau.
  3. Masukkan ayam dan kacau. Masukkan pula udang dan pes tomyam.
  4. Masukkan sayuran, daun limau purut dan kacau rata.
  5. Masukkan nasi dan kacau balik hingga rata dan letak garam.
  6. Kacau hingga nasi berasap dan naik bau harum. Tutup api.

13 August 2011

::puding jagung::

huaghhh..ngantuk lerr...rasa nak buh btg mancis je kat mata nih...
pose dgn mengantuk mmg sinonim kan...hehe...
tapi ada juga org,,pose ke,tak pose ke,,ngantuk memanjang...sapa la tu ek :))

semalam aku buat puding jagung..aisehh..terlembik la pulak..
tlebih air rasanya...naik bpeluh ketiak aku mengacaunya,,xjgk pekat mcm aku harapkan...
lantak situ la..nak tunggu lama2 kang buka pose mkn puding aje la jawabnya..hehe...


resepi dari Hasue..sedap,nyaman,enak...sila la cuba :))

PUDING JAGUNG
Resepi: F&N@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( sefamily )

* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair


Cara-cara

1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.>hasue tambah satu sudu makan marjerin setelah adunan pekat. (aku pon..)
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.

**lenkali kurangkan air sket n buh kastard lebih sket....

petang semalam jugak dah dapat kepek2 raya aku..mr wu kirim kat kwn dia..dari batu pahat...
apasal la cpt sgt dapatnya nih...aku dpt merasakan akan ada masalah di sini nanti...haha...

antara pilihan hati....

wallah..kepek ubi pedas pebret aku...
xsabar tunggu raya,,aku try test dah :))

dah tu..tinggal byk ni,,mcm mana lah nak buat raya tu ye..haha..
sedap aje krup krap krup krap dpn tibi memalam..

yang baki aku simpan dlm pestik hitam nih,,,n campak dlm stor..
bahaya duk dapo...
jgn aku terlupa sampai aidil adha sudahhhhh....hahaaa.....

12 August 2011

yeayy..mak dtg...

kemarin..(10hb) mak aku dtg dr kg..dtg 3brnk je,,dgn adik aku n uwan aku (nenek)
aku pun taktau apa motif mak aku dtg..hehe...
nak kata rindu dgn cucu2,,aku br je blk sblm pose hari tu,,
tipon selang sari,,kalo baru topup tiap2 hari aku kol...hehe..

tido umah aku smlm je..jenuh aku pujuk suh tinggal 2,3 hari lagi...
apakan daya,,org tua lebih menyayangi ayam,itik kerbau kat kampung...sob..sob..sob..
kang slim pulak mereka2 tu kan...
yg pasti mak aku dtg bwk brg2 yg aku suka,,telo itik,limau nipis..n....saki baki durian yg tinggal...
waa,,tu yg best sgt tu...merasa gak aku durian ayah yg sgt besar tu..
durian tembaga rasanya,,bg aku tak brp sedap sgt isiknya..harap besar aje..heee.....

posing dgn durian atuk yg besar gilee....hehe...

ewahh,,sdp mkn ats kosen ye..kotor siap!!

apa pon..tima kasih mak..
tak sia2 aku tanya tiap2 hari durian besar tu dah gugur lom..nmpk nya mak paham isik hati aku...haha..i lap yu ketat2 mak!!!

11 August 2011

mee la pulak...

salam di malam jemahat yg hangatttt.......(aku mksdkan cuaca,,mmg panas mlm neh..hehe)

baru bkesempatan menepek menu semalam...kali nih mee pulak mengambil tempat...
hari2 makan nasi jemu jgk kan..
so,,menu mee pertama ramadhan kali nih ialah mee jawa...

lepas gigih study resepi,,aku pon gi pasar beli mereka2 yg bakal terlibat nanti...
bhn utama mestilah mee kan,,lari topik plak nanti kalo xde..hehe..
eh,aku ternampak ni duk sebelah mee tu..kuew tiaw...buatan kampung...
rembat jugak la se pastik nih..nk try :))
mee kuning pun beli gak...tamak...haha...

kompom halal...:))

jadi la camni..ni aku punya...

ni mr wu punya...bila sahur tukar pulak..:))

jom tgk resepi...
aku ambik dari kaknorsecubitgaram...resepi asal kak haniliza....
pape pun,,trimasss pd semua yg tlibat yg dah cuba buat..aku baca semuanya utk dpt hasil yg tbaik :))

MEE JAWA
Resepi : Kak Hanieliza
Sumber : Yatie & Mas

Bahan :
1 kg mee kuning - dicelur
1/2 kg. daging - rebus lembut dan hiris nipis
300 gm tauge - buangkan kakinya
2 tangkai daun bawang - dihiris
5 biji cili merah - dihiris
3 keping tauhu goreng - dihiris nipis
3 biji telur rebus - dibelah
3 biji limau nipis - dibelah
Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah:
1/2 kg keledek - direbus & dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
3 batang serai - dikisar
Sedikit halia - dikisar
sedikit lengkuas - dikisar
100 gm udang kering - dikisar
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar serbuk kari daging
air rebusan daging
garam dan gula secukup rasa - Mas tambah 1 ketul kiub ayam
2kpg asam keping ~ ni K.Nor tambah

Cara memasak kuah :
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan keledek yang dikisar halus tadi. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan. Akhir sekali, masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga kuah mendidih.
Masukkan mee yang dicelur dalam pinggan dan letakkan bahan2 sampingan dan kemudian tuang kuah atas mee tadi.

yang ni murtabak megi,,xyah resepi la..senang aje nk buatkan..hehe..
makan cicah sos aje..pun sodap ...
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon