05 June 2011

kek profile tinggi...

~~red velvet cake~~

sekian lama memeram bahan2 kek nih,akhirnya..pada suatu hari baru lah aku mdapat 'seru' nak buatnya...
kejadian berlaku sari sblm aku bertapa kat spital hari tu...manalah aku tau nak gi spital kan..
sedap je aku membaking kat umah,,,tapi yg tak sedapnya tak sempat nak makan!!!
bertapa la kek aku ni dlm peti es barang 5,6 malam...cian ko kek..hehe...

red velvet cake...ku namakan kek berprofile tinngi sbb agak rumit sket nak buatnya..
maklum la..sblm2 ni aku suka try resepi yg sng2 aje..kali ni agk mcabar sket..
stat dari mula sudah berdoa moga kek ni menjadi...sblm2 ni nak bakar br bdoa..kikikii!!!!

bersepah di blog2 otai nun..cukup seksi, cukup mgiurkan,cukup menggoda,,cukup menjahanamkan..huhu..


cam biasa aku ambik resepi dari k.hanamemories...halalan toyyiban saya kopipes ya :)

RESEPI RED VELVET CAKE
source : joy of baking
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan Kek
  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 160g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm (aku buh 2sm)
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting
  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone - hana ganti cream cheese
  • 115g @ 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut

Cara-cara
  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
  • Potong dan hidangkan.

aku taktau apa rasa sebenar kek ni..moist,,ada masam2 sket..sedap la jugak..
nanti kalo aku tjumpa kt mana2 aku nak rembat seketul..
nak buat perbandingan rasa :)

kalo kek beli lg sedap,,aku akn cuba buat lg kek ni ikut resepi lain pulak...
kalo kek aku lg sedap,,alamat ni kali pertama dan terakhir la aku buat...
sbb pada ku,,,,kek ini tidak mcapai taraf menjilat pinggan!!!

04 June 2011

musim gantung periuk

di renjis-renjis dipilis...
ditepungi lah tawar...
hai beras ditabur...
di.............................. (sambung sndri,,tak ingat lirik dah..hehe)

sinonim kan..time cuti sekolah,,time tu jugak lah nak kawen...
berderet kad jemputan..sari 2,3 majlis..bertuah ko perut..hihihi....
mujur kat sini gi majlis tu kejap2 aje..
sampai makan,jumpa tuan umah,salam kaut,,blahhh...
boleh round 3,4 majlis camtu.

berbeza dgn kampung ku,,,selagi tak selesai tak balik..
masak sama2,,semua dibuat bersama2 org kampung...
mungkin kat sini guna katering,,xpayah susah2 nk msk,nk kemas..sediakan duitnya aje...

time2 ni jugak kemain laris pak-pak imam...jadi kepala majlis doa selamat..
berebut2 tuh nak booking...
mcm kenduri tahlil baru ni..mlm last tu pak imam dah takde..org lain dah booking awal2..
kalo nak jugak dia,kena selesai dulu majlis yg satu lg n then baru dtg majlis tahlil...
ishh..pukul brp pulak nk habih tahlil nya...
cian org lapar tunggu...
las2 ambik org lain je..
time2 tu jgk aku verangan..nnti nk didik ank lelaki coming soon aku tu nk jd imam..
kalo satu mjls rm50,,,3,4mjls sminggu dah berapa tu.lumayan jugak...

tadi gi majlis umah pk sdra..gambo peranten takde...gambo gegirl je ade..
takde gambar tak berseri plak entry ye..hehe...

gambar terbaru gegirl yg baru ditebas rambutnya..
bgambr dgn 2pupu..encem kan :)

asalnya camni..
ramai yg kata sayang la gunting,,,rambut itam,lebat...
tak kurang yg cakap dah rupa jantanz la pulak..hehe..
anak2 aku ni jenis tak suka ikat2 rambut ni..5minit tu kira abis lama la tu...
baru ikat tu,apalagi nak tocangkan ke,buh rama2 ke ats kepala tu..kem salam la...

dah nama budak2 kan..suka berlari2..
pastu berpeluh2...time ni aku tak tahan..
dgn bau peluh tengik,masam,bucuk bacin...
serabai,sakit mata aku tgk..
zssss!!!! terang lagi bersuluh kat tengkuk tu...
kiut je aku tgk..hehe..
dah besar sok2 ikut suka deme la nak buat lagu mana tang rambut tu..
cuma...no karatz2 plishhhh..
pengsan mak!

03 June 2011

minggu yg penat!

seminggu dah blog ni sepi..tuan tanah kedaung sibuk bebeno...
jumaat lepas aku ank brnk ambik pakej 4 hari 3 mlm bertapa kat spital temerloh...
adik ipar dpt jangkitan kuman,,,n dah merebak ke seluruh urat saraf...
dah tertulis,,akhirnya pada isnin (30 may 2011) arwah adik telah kembali menemui penciptanya...
sedih juga melihat saat2 akhir hidupnya,,penuh wayar2 kat seluruh badan..
janji Allah..tak lebih atau lewat sesaat,,tiba masanya akan pergi jua,,
biarlah mcm2 usaha kita lakukan masa tu...

w'pun meninggal di temerloh,,Mr wu ambil keputusan utk bwk balik arwah dikebumikan di Terengganu...dikampung halaman kelahiran...senang utk 'mziarah' katanya..
mil ikut aje kptsn mr wu...lagi pun dari mula lagi mr wu yg urus semuanya...iye lah..abg sulung..
honestly,,aku berbangga dgn mr wu,,dia seorang abg yg baik...
kejap-kejap masuk wad tgk keadaan adik...biar pun pkl 3 pagi!!
awal2 lg dktr dah cakap adik tiada harapan lagi,,sbb kuman2 tu dah merebak ke paru-paru seterusnya merebak pulak dlm darah..
biar pun tiada air mata yg menitis,,tapi aku tahu mr wu sgt sedih kehilangan si adik...
iye lah..mesti byk memori ketika membesar bersama kan...

tepat pukul 10.30pm (30may2011),,selesai sudah semuanya...lega,,segalanya dipermudahkan...
bermula la pulak kenduri tahlil 3 malam..
n berakhir mlm tadi...

tima kasih byk pada dktr2,misi2,,staff2 hospital Temerloh..
semuanya baik2 belaka...n sgt2 efficient...
arwah mnggl dlm pukul 1pm..n pukul 6pm sudah bertolak balik ke Terengganu...
semua urusan dokumentasi telah lengkap n jenazah pun tlh siap dikafan dan disolatkan..
sgt cpt bagi ku berbanding arwah atuk ku dahulu...

cuma aku kesal sedikit,,,kakak tak dpt nak jumpa arwah buat kali terakhir...
budak2 kan tak boleh masuk dalam wad..kakak ni rapat jugak dgn pak sdara dia tu..
sbb arwah selalu layan dia,,bermain bersama2 dia...
merengek2 jugak dia nak jumpa angah nya tapi nak buat mcm mana kan... :(

semoga roh arwah adik (Wan Baharuddin) dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang2 beriman...aminnn...
Al-fatihah....

27 May 2011

tauhu jepun

ulang tayang menu semalam...

masak simple2 je..3 brnk makan..mr wu ke temerloh..ada urusan sket...
tauhu jepun masak sos tiram..n goreng ayam 3 ketul..sorang seketu jel..hehe...

aku mmg suka tahu jepun ni..lembut n lemak2 gitu kan...
penah buat sup sblm ni,,tp kali ni tkr menu plak...
carik punya carik jumpa resepi ni...

ambik dari sini...tq tuan resepi...sy kopipes resepi ye...
mmg sedap...xrugi cuba :))


~tauhu jepun goreng sos tiram~

Bahannya :
Tahu jepun - goreng dan toskan
aneka sayur ikut suka
sos tiram
serbuk ayam - optional
serbuk perasa + garam
sedikit kicap
bawang putih - cincang halus
sedikit air

caranya;
tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan sayur - goreng & tutup kuali kejap
masukkan sos tiram, kicap , serbuk ayam dan serbuk perasa + air
masak sekejap - akhir sekali baru masuk tahu jepun
hidang panas2..



sesejak kena tegur aritu takde deco masa ptandingan,,,abih ke lauk2 skrg aku buh hiasan...
biar pun tah hape2 hiasan tu....
sentap gile mak...hahaha....


minum dengan fresh oren...agak aneh sket kuningnya psl aku buh yogurt..hehe...
oren+plain yogurt+gula = mables juice!!!

25 May 2011

kek oren..

sabtu lepas tgh sibuk2 wat jelly custard tu sempat jugak aku godek2 wat sbjk kek...
kek oren,,utk minum ptg..
resepi ambik dari blog k hana...
senang aje,,blend saja bahan2 tu,,buh tepung..bakar.
keknya sedap n moist...lebih2 lg kalo dah semalaman...

Bahan-bahan
  • 1 bji buah limau - hana perah ambil jus, kulit ambil yg kaler oren shj utk elakkan kek pahit (*aku blend je sebijik limau tu dgn jus skali,urat putih buang)
  • 1 cawan minyak - hana letak 1/2 cwn butter cair, 1/2 cwn myk msk biasa (buh secawan myk biasa)
  • 2 cawan gula halus- hana letak 11/4 cwn - next time nk kurangkan 1 cwn je (buh secawan gula)
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum* - hana guna tepung SRF + 1sk baking powder
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
Cara-cara
  • Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.
  • Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  • Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  • Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

ehh..mana gambo kek...takde ke...
adaaaa.....ni hah,,,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,

aku terlupa nak snap...hehe...
sibuk la kunun,,,dah msk tu aku trs potong anta my mil sket..
pastu blk kejap gi library..
sambil2 tu ambik sepotong msk mulut...
dah tinggal abuk cenggini baru tingat aku tak ambik gambo lagi...hehe...
xpe la..next time aku buat aku tepek gambo..
nyah kan piring putih ats nih....
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon