21 September 2010

raya yg 2 bintang jek!!!!

salammm....
layan gambar2 sekitar 2minggu raya nih..

~malam raya~
anak dara men bunga api umah opah...


~di pagi raya~
wajah seorang perwira yg ingin pergi menunaikan tanggungjawab kpd negara tercinta...isteri tercinta sempat mengucup tangan memohon kemaafan di pagi raya yg syahdu...sambil diiringi lagu tema...
**kekanda dimedan perang
adinda dimedan seni
sama2 bjuang...sama2 berbakti..
untuk ibu pertiwi..
maju lah kekanda maju...jangan undur..
dinda pohon doa restu...rela sehidup semati bersama mu..
perwira ku...
"
"
"
"
"
"
bini sedang pujuk ati sebenarnya...nangihnangihnangih.....



~posing sebelum balik kg raya ke 5~






~raya ke 6.gi perak rumah bakal besan mak...beraya sambil berbincang hal2 kawen bulan feb tahun depan..pastu sempat gi teluk batik jap..





~sekitar teluk batik...cantik gak...



***sangat tensen dgn internet line 2hari nih..penat taip crita panjang2..hang pulak..upload gmbr pun berjam2!!!!
byk lg gambar2 raya..tapi dlm henpon aku..raya ptama tu aku duk umah mil aje..malu la pulak nk tertonggeng2 snap gmbo..jd aku guna henpon aje..mslh nya.....aku tak tau camne nk tranfer dlm pc nih...huhuu....

07 September 2010

sampai lupa anniversary..:(

sedang aku belek2 blog aku..tetiba tnmpk ticker nih..


aihhh...4 hari dah blalu..camne bleh tak ingat ni..huhuu..ni msti sibuk igt nk raya je ni..mr wu lagi la pulak..harammm nk hingat...mr wu tu,,ic haku pon xingat..kijam u abg...anyway..hepi anniversary to me....err..n mr wu too.. :))

Glitter Graphics
to abg;
selamat ulangtahun perkahwinan kita yg ke 5...semoga rumahtangga kita diberkati Ilahi,,dimurahkan rezeki...tima kasih atas segala nya..semoga kasihsayang kita akn terus berkekalan hingga ke akhir hayat...mohon maaf ats kekurangan,kelemahan diri ini...
lastly,,,jgn la serik berbini kan i ye bang,,bukan lah teruk sangat pon,,kepochi sket2 jek...muahahah!!!!!!

Love Graphics
i love u very much abg....err..kalo dpt peti eis cam kat atas ni lg best kut..???

^^28 ramadhan^^



Salam lebaran pada semua pembaca blog aku ni..mohon maaf kalo ada penulisan aku yg tak bkonan...aku hanya lah seorang blogger picisan yang menulis mengikut napsu sahaja..hehehe...mudah-mudahan kita btemu lagi di lebaran akan datang..insyaallah...jemput lah dtg ke rumah ku nanti..YANG PENTING..kol la dulu..kol plak 3,4jam sblm dtg..jgn dah tcegat dpn umah aku baru nk kol..kang aku tgh beraya ke tak ke kelam kabut aku nk blk umah..nak2 aku tgh makan kuih yg best masa tu..potong stim betul..mau tcekik aku nnti..
sekian term&terma beraya ke rumah aku..muahaha...

**hati-hati di jalanan...:))

06 September 2010

^^26 Ramadhan^^

salam di penghujung ramadhan....
kalo org lain sibuk nak balik kampung...aku plak sibuk nak mengukis..tak abih2 lg..padahal bahan2 dah beli pertengahan ramadhan aritu..biasa la..golongan suka wat keje last minute...sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi

bila cite bab blk kg..sepatutnya tahun ni giliran kg aku..nun di kuala pilah nan permai itu...tp memandangkan mr wu keje raya pertama sampai la raya ke 5..aku dengan 'paksa hati' menukar turn beraya..pagi raya ke 5 baru blk kg aku...aku pun baru blk kg minggu lepas..jd pas 2minggu akn blk kg lg..best juga..selalu blk kg..sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi

ekceli mr wu nak hantar aku anak brnk blk kg lebih awal...tapi aku yg taknak..mcm berat hati pulak nk tinggal asben sorang2 keje..aku pun xtau pasal ape..kalo dulu2 melompat aje aku nak..urmm..mungkin ciri2 isteri solehah telah muncul dlm diri aku..
wakakaka!!!!!!! (solehah la sgt!!!)

ok la,,kali ni aku buat tart nenas gulung..resepi asal kat sini ye..




tart nenas gulung k. hanieliza
(tima kasih kak..resepi akk sedap sgt!)

Bahan
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung

Jem Nenas..

boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula

Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning


Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanje
m nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.





tart ni salah satu pebret kuih raya aku..stiap raya msti buat..ehh...nampak tart nenas aku sdkt obes kan..muhahaha...xpe la,,sebijik mkn je dh kenyang kan..:))
selamat mncuba pada yg bminat....



01 September 2010

^^21 Ramadhan^^

taraaa...my first kukis...elmen landen..malam smlm buat..pukul 3setengah pagi baru tido...ambik ko!!!
nasib baik 'cuti' lg...pukul 10 aku jaga..anak2 pepandai la bawak diri ye..sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi
ok..nak share resepi..ramai yg bminat nmpaknya...harap2 korang buat ye..senang aje....resepi asal kat sini ye...

ok,,ida & filah..jom mengkukis now...

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional) *aku letak..bg rasa elmen tu lagi..heheee...
  • 200 gm tepung jagung
  • 300 gm tepung gandum
  • 2 sudu tepung beras
  • 1 tsp baking powder
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat masakan

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  3. Masukkan serbuk badam, kacau
  4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.

badam cincang tu bakar dlm oven je..kalo ikut oven aku yg comel nih..cukup dgn suhu 160,,bakar la agak2 6,7 minit...sambil2 tu bukak kacau2 sket..bia sekata msk gitu..tgk la..nmpk perang sket..msk la tu..jgn plak pas bubuh tu,ko tunggu sharp 6 minit..sempat pulak ko layan fesbuk bagai..alamat rentung la elmen ko nanti...sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi
sama jugak dgn kacang badam yg bubuh dlm biskut tu...buh je dlm oven..sonang kojo kan..hahaa...

ni dah siap bakar....

coklat masakan tu carik yxde brand punya..double boil ok..tgk la yg buat mula2 tu..kalo kurang kilat atau pekat sgt cklt tu..buh la shortening sket..pastu celup la bskt tadi...tang ni la leceh sket..guna alat yg sesuai nk tranfer bskt tu dalam paper cup tu..garfu ke,sepit kuih ke..sepit janggut asben korang ke..muahaha!!!!
cara aku; aku susun siap2 dlm bekas tu n curah cklt..piping kan guna plastik yg org buat utk deko kek tu..plastik ada jual kt kedai bakeri ok..

opkos cara ni amat praktikal..xcomot n bskt korang nmpk cantik,,,,tapi bila dimakan,bskt korang umpama cantik di luar,,,,togel didalam..hahahaa...kt bwh tu xkena la cklt tu ye...kalo org tanya..jwb je biskut bajet,,coklat mahal....*aku buat 2 adunan..lg la nk kaver kos...
sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi





dah..gi buat cepat..pastu kasi report kat sini..nnti aku nilaikan brp bintang nak bagi....jelirjelir
 

Haku dan donia ku... Published @ 2014 by Ipietoon